Hlavní obsah

Budoucí ministr zdravotnictví uvedl tři kroky, kterými chce bojovat s covidem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hlavní kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Omezení neakutní péče, navýšení kapacit PCR testování a standardizace postupu léčby při využití monoklonálních protilátek. To jsou hlavní tři kroky, které chce budoucí ministr zdravotnictví zavést v boji proti koronaviru.

Článek

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by jako první tři kroky v boji s covidem-19 sjednotil postup léčby při využití monoklonálních protilátek, dočasně omezil plánovanou a neakutní péči k rovnoměrnému zatížení nemocnic a výrazně navýšil kapacity PCR testů.

„Jejich efekt uvidíme téměř okamžitě,“ napsal dnes na twitteru. Podle vyjádření zástupců projektu Chytrá karanténa není pro plošné omezení odložitelné péče v současné době důvod. Kapacity PCR testů jsou nyní dostatečné, v případě potřeby je možné je navýšit až na 250.000 denně, reagovalo ministerstvo zdravotnictví.

Monoklonální protilátky jsou léky podávané jako infuze rizikovým pacientům krátce po nákaze novým typem koronaviru. Podmínky podávání stanovilo ve svém odborném stanovisku sedm odborných lékařských společností od praktických lékařů po lékaře z intenzivní péče. Mají se podávat nejpozději sedm, výjimečně deset dní po prvních příznacích nákazy.

Mezi pacienty, kterým lékaři protilátkové léky zejména doporučují, patří podle dubnového stanoviska lidé po transplantacích orgánů, pacienti s poruchou imunity nebo léčení imunosupresivními léky, které omezují činnost imunitního systému, nebo léčení kortikosteroidy, lidé léčení s rakovinou nebo hemato-onkologickým onemocnění, s některými druhy autoimunitních neurologických nemocí, s diabetem prvního typu nebo druhého typu v kombinaci s obezitou nebo vysokým krevním tlakem, lidé s poruchou ledvin vyžadujícím dialýzu, s vyššími stadii chronické obstrukční plicní nemoci, trombofilními stavy, nervosvalovými onemocněními nebo morbidní obezitou.

V době malého množství pozitivních případů a malého zájmu o protilátkové léky byla kritéria rozšířená. Podle aktuálních indikačních kritérií, která zveřejnila například Fakultní nemocnice Bulovka, je možné jejich podání každému nad 65 let a lidem nad 55 let, kteří mají zároveň chronické onemocnění srdce nebo plic. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková na začátku října řekla, že je může dostat každý pacient v riziku. Po pozitivním testu na koronavirus je dostal před několika dny i prezident Miloš Zeman. Ministerstvo dnes uvedlo, že postupy podání monoklonálních protilátek lze najít na jeho webu už od poloviny letošního února a průběžně se aktualizují.

K omezení neakutní a plánované zdravotní péče, které navrhuje Válek, kvůli vysokým počtům pacientů s covidem-19 přistupují jednotlivé nemocnice. Podle informací ČTK se návrhem dnes ráno zabýval i centrální řídící tým, na ministerstvu zdravotnictví ale nemá podporu. Data z Národního dispečinku intenzivní péče podle Chytré karantény sice ukazují, že situace není dobrá, pro plošné omezení ale není důvod. Podle dat ve čtyřech krajích je kapacita umělé plicní ventilace na ARO vyčerpaná z více než 80 procent a v šesti krajích jsou lůžka na JIP obsazená z více než 70 procent. Ve třech krajích naopak není zaplněná ani polovina. Celková kapacita intenzivních lůžek je asi 3500, volných je 587 a pro covid pozitivní 278.

Zákaz neakutní péče platil v nemocnicích naposledy od 31. prosince loňského roku. Válek už dříve uvedl, že by byla třeba lepší distribuce nakažených mezi zařízeními. Více zasažené jsou v současné době moravské kraje, kde některé nemocnice hlásí zahlcení pacienty s covidem-19. Dochází i k převozům pacientů mezi zařízeními, minulý týden byly transportovány téměř dvě desítky pacientů z Brna do Prahy, dva vrtulníkem.

Podle odborníků by byly třeba v Česku kapacity PCR testování zhruba 200 000 testů denně. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) dnes uvedl, že několik dní po sobě bylo zpracováno přes 100 000 PCR testů. „Je tady možnost na základě rozhodnutí vlády povolat zdravotníky mimo nemocnice. Budeme to zítra (v úterý) mít na Centrálním řídicím týmu a Radě vlády pro zdravotní rizika, jak kapacity dál navýšit,“ uvedl dnes.

„Kapacity PCR testů jsou nyní dostačující, momentálně provádíme kolem 100 000 PCR testů denně, ale kapacity jsou uzpůsobené až na 170 000 denně a pokud bude potřeba kapacity přesto zvýšit, dokážeme je zvýšit o další desítky až na 250 tisíc prováděných PCR testů denně,“ uvedlo dnes večer na dotaz ČTK ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo od pondělí snížilo podíl pozitivních testů, které musí laboratoře znovu vyšetřovat metodou takzvaného diskriminačního PCR. Tím by se kapacity měly částečně navýšit pro nové testy. V některých regionech ale lidé na termín PCR testu čekají i několik dní.

Reklama

Doporučované