Hlavní obsah

Do Česka míří nová vakcína, má potenciál oslovit i odpůrce očkování

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

S novou proteinovou vakcínou se pojí mnohá očekávání. Osloví i ty, kdo se očkování doposud vyhýbali?

Reklama

Vakcína od Novavax je vyráběná „tradiční metodou.“ Výrobci tvrdí, že počítají i s omikronem a látku chtějí i nadále vylepšovat.

Článek

Přípravek Nuvaxovid od americké firmy Novavax se už brzy stane pátou očkovací látkou proti covidu-19 v Česku. Jak pro Seznam Zprávy potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví, jde o otázku několika týdnů.

„Už bylo oznámeno, že by 21. února měla být zahájena distribuce pro Evropu. Máme předobjednávku a předpokládám, že na přelomu února a března by vakcína měla být k použití i u nás,“ sdělil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Dodal, že je třeba řadu detailů ještě vyřešit. Pro Nuvaxovid by nicméně měly platit podobné podmínky jako pro doposud zavedené vakcíny proti covidu. „Zda bude v centrech, nebo u praktiků, to vše ještě budeme řešit. Ale myslím, že i u praktiků by měla být dostupná. Bude to standardní režim jako u dalších látek,“ dodal mluvčí. Povolení má podle něj Nuvaxovid pro aplikaci první a druhé dávky. Jako takzvaný booster – třetí posilovací dávku – budou muset lidé nadále využívat mRNA vakcíny, jak jsou látky od firem Pfizer nebo Moderna.

Jak ministerstvo pro Seznam Zprávy uvedlo již dříve, látka by měla být dostupná také v centrech bez registrace. Celkem Česko objednalo vakcínu pro 185 tisíc lidí.

Slibná data a omikron

Podobně jako ostatní očkovací látky čelí i Nuvaxovid snížené účinnosti proti variantě omikron. Výrobci uvedli, že se schopnost neutralizovat omikron v porovnání v původním prototypem několikrát snížila, přesto ale širokou imunitní odpověď zaznamenali. Po podání třetí dávky se navíc ještě výrazně zvýšila.

„Uprostřed vyvíjející se pandemie vykazoval NVX-CoV2373 (pracovní označení Nuvaxovidu, pozn. red.) silné imunitní reakce proti omikronu a dalším cirkulujícím variantám. Jsme povzbuzeni tím, že posílené reakce proti všem variantám byly srovnatelné s vysokou účinností ve Fázi 3 klinických studií,“ popsal ředitel výzkumu Gregory M. Glenn. Dodal ale, že vzhledem k další evoluci omikronu může být vývoj omikronové vakcíny nezbytný. Firma už na ni podle jeho slov pracuje.

Co tedy o účinnosti nové vakcíny nyní víme? Hlavní klinické studie zahrnovaly celkem přes 45 tisíc lidí. První práce probíhala v USA a Mexiku a zjistila 90,4 % snížení počtu symptomatických případů onemocnění covid-19 za 7 dnů po podání druhé dávky. Látka tedy v této studii měla 90,4% účinnost.

Také druhá studie, tentokrát probíhající ve Velké Británii, ukázala dobré výsledky. Celkem byla účinnost 89,7 procenta. V době, kdy se data sbírala, koloval populací původní kmen viru a některé další varianty jako alfa a beta.

Česká stopa

Ve středočeské obci Bohumil se vyrábí klíčová součást této vakcíny, takzvaný rekombinantní povrchový S-protein koronaviru. Ten je schopen vyvolat potřebnou reakci imunitního systému. Další složka se vyrábí ve Švédsku a vakcíny se kompletují v Německu.

Společnost Novavax koupila český závod na výrobu vakcín Praha Vaccines, kde se vyráběla například vakcína proti ptačí chřipce v květnu 2019. A to za 167 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun) od indické skupiny Cyrus Poonawalla Group.

Noví zájemci?

Nejsou to však ani tak čísla účinnosti, čím látka ve veřejném prostoru vyvolává mnohá očekávání. Už řadu měsíců se mluví o tom, že právě tato vakcína má šanci oslovit i ty, kdo očkování proti covidu-19 doposud odmítali. Je totiž založena na desítky let užívaném a prověřeném principu.

Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje fragmenty bílkoviny, jíž se virus vyznačuje. Lidský imunitní systém rozpozná, že bílkovina v těle být nemá, a zareaguje tak, že proti infekci covid-19 vytvoří přirozenou ochranu.

Pro zesílení imunitní odpovědi tyto vakcíny vedle proteinu obsahují i druhou složku, takzvané adjuvans. Jedná se o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B nebo chřipce.

„Vakcína společnosti Novavax patří do skupiny antigenních vakcín, tedy vakcín založených na přímé prezentaci podaných antigenů imunitnímu systému. Jde o model, na kterém byly vytvářeny všechny vakcíny do pandemické doby,“ popsal už dříve pro Seznam Zprávy vakcinolog Marek Petráš, přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Státní ústav pro kontrolu léčiv uvádí, že jsou nežádoucí účinky podobné jako u ostatních látek. Ve studiích byly obvykle mírné nebo středně závažné a odezněly do několika dnů. Nejčastěji si lidé stěžovali na bolest hlavy, pocit na zvracení (nauzea) nebo zvracení, bolest svalů a kloubů, citlivost a bolest v místě injekce či únavu. Látka je zatím dostupná jen pro dospělé.

Proteinová vakcína. Jak funguje?

Když je člověku podána vakcína, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické buňky imunitního systému (typ bílých krvinek zvaný T-buňky). Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a spustí proti němu imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit proti covidu tím, že společně působí proti viru, zabraňují jeho vstupu do buněk, čímž brání jeho množení a ničí buňky, které jsou nakažené SARS-CoV-2, a tím brání jeho dalšímu šíření v lidském těle. (SÚKL)

Reklama

Doporučované