Hlavní obsah

Dušek: Do Vánoc budeme vědět, co s námi udělá omikron

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle ředitele zdravotnických statistik je Česko na vrcholu koronavirové vlny. Nemocnicím se ale hned tak neuleví.

Článek

Během tří týdnů by mělo být jasné, jak nebezpečná je nová koronavirová varianta omikron. V Česku, kde jsou nemocnice na hraně kapacit, by mohla podle Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky, dále zhoršit situaci.

V Česku se zatím potvrdil jeden případ nákazy omikronem, tato mutace se zároveň objevuje po celé Evropě. Vědcům ale zatím chybí přesná data, zda je tato varianta nakažlivější než varianta delta. A hlavně jestli způsobí, že víc lidí skončí v nemocnicích.

„Do Vánoc budeme vědět, jak to je,“ řekl ředitel Dušek v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Podle některých předběžných odhadů může být omikron 1,7krát nakažlivější než delta. Může se tedy podle Duška stát, že deltu postupně vytlačí. Na číslech nakažených by se tohle střídání projevilo jako stagnace namísto očekávaného poklesu. Následně by počet nakažených mohl zase vystřelit vzhůru.

Podle jiných názorů by zase omikron sice mohl být nakažlivější, ale nemusel by oproti deltě způsobovat těžší průběh nemoci. „Je to možné, ale spoléhat na to nejde,“ dodal Dušek.

Současná vlna nákazy by měla podle Duška kulminovat na přelomu roku. Neznamená to však, že se nemocnicím hned uleví. Ve statistikách hospitalizovaných se zlepšení projevuje se zpožděním a pomalu. „Dá se říct, že jsme populačně na vrcholu nebo i mírně za vrcholem vlny. Ale to nemá bezprostřední dopad do nemocnic,“ upozornil Dušek.

Dušek také ukázal aktuální statistiky, které znovu potvrzují, že očkování funguje. Kdyby byli teoreticky všichni lidé očkovaní, zátěž nemocnic pacienty s nejtěžším průběhem nemoci by byla podle Duška třetinová nebo čtvrtinová oproti dnešku, kdy na umělé plicní ventilaci a mimotělním oběhu leží přes 500 lidí.

Koncem týdne vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi rozhodla, že očkování bude od března povinné pro starší 60 let a dále pro zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách, záchranáře, policisty, strážníky a hasiče.

Budoucí ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli prohlásil, že nová vláda tuto povinnost zruší. Nová koalice dlouhodobě tvrdí, že je lepší lidi k vakcinaci přesvědčovat než jim očkování nařizovat.

Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v tomto týdnu. V sobotu testy odhalily 10 967 nakažených, proti minulé sobotě o 1557 méně.

Hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 bylo v sobotu hlášeno 6431, v těžkém stavu jich bylo 1018.

Reklama

Doporučované