Hlavní obsah

Dvě dávky vakcíny na omikron nestačí. Tři si vedou o dost lépe

Foto: Shutterstock.com

Lékař aplikuje vakcínu proti onemocnění covid-19. Ilustrační fotografie.

Reklama

Varianta omikron oslabuje účinnost vakcín. Studie však rovněž prokázala, že třetí dávky vakcíny poskytují proti omikronu „značnou ochranu“. Výzkum provedla skupina vědců, která spolupracuje s britskou vládou.

Článek

V Británii zveřejnili první studii o tom, jak vakcíny obstojí proti variantě omikron viru SARS-CoV-2. Studie ukázala u nákazy nově objevenou variantou výrazný pokles ochrany proti symptomatickým případům. Informoval o tom web New York Times (NYT).

Skupina vědců, která spolupracuje s britskou vládou, tak v pátek poskytla dosud nejúplnější přehled o tom, jak rychle se varianta omikron šíří mezi vysoce proočkovanou populací v Anglii. Vědci varovali, že tato varianta může do poloviny prosince předstihnout variantu delta a způsobit prudký nárůst případů nákazy onemocněním covid-19, pokud nebudou zavedena preventivní opatření.

Studie rovněž ukázala sníženou účinnost očkování. Vědci zjistili, že čtyři měsíce poté, co lidé dostali druhou dávku vakcíny společností Pfizer a BioNTech, byla její účinnost v prevenci symptomatických nákaz variantou omikron zhruba 35 procent, což je výrazný pokles oproti účinnosti proti variantě delta.

Třetí dávka vakcíny od této firmy však zvýšila účinnost na zhruba 75 procent. Dvě dávky vakcíny společnosti AstraZeneca několik měsíců po očkování podle studie neposkytovaly proti symptomatické nákaze ochranu prakticky žádnou.

Přesto autoři studie uvedli, že očekávají, že vakcíny zůstanou při snaze zabránit hospitalizacím a úmrtím klíčové. Výzkumníci také upozornili, že i v zemi, která tuto variantu sleduje tak pečlivě jako Velká Británie, je příliš brzy na to, aby bylo možné přesně určit, jak dobře budou vakcíny fungovat.

Spolu s touto studií vyšla najevo i nová zjištění o tom, jak snadno se šíří varianta, kterou poprvé zaznamenali v Jihoafrické republice. U člověka nakaženého variantou omikron je podle nových zjištění britského úřadu pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) zhruba třikrát pravděpodobnější, že virus přenese na další členy své domácnosti, než u člověka nakaženého variantou delta.

Tato varování posílila o den později zveřejněná anglická studie, jejíž autoři ke zjištění došli pomocí počítačového modelování. Autoři z London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) naznačují, že i v populaci s vysokou úrovní imunity by varianta omikron mohla výrazně narušit společenský život a zahltit nemocnice. Vědci upozornili, že tyto prognózy se mohou změnit, jakmile se o závažnosti nákaz novou mutací dozvědí více, informoval web BBC.

Podle LSHTM hrozí Spojenému království v lednu další vlna nákaz onemocněním covid-19, pokud nedojde k dalším omezením. Počet úmrtí spojených s variantou omikron by se podle těch nejhorších scénářů mohl do konce dubna pohybovat mezi 25 000 do 75 000 v závislosti na účinnosti vakcín. Vědci, kteří za studií stojí, však uvedli, že při modelování stále panuje nejistota.

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden uvedla, že se objevily určité důkazy o tom, že s variantou omikron se pojí mírnější průběh onemocnění než u varianty delta. Na tyto závěry je podle WHO ale ještě příliš brzy. Vědci přesto varovali, že pokud se nová varianta bude šířit tak rychle jako v Anglii, kde se počet případů zdvojnásobuje každého 2,5 dne, může dojít k zahlcení zdravotnických systémů po celém světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované