Hlavní obsah

Influenceři, kteří porušili opatření, se vrací do Kanady. Idioti, reagoval premiér

Foto: Profimedia.cz

V cíli zájezdu, mexickém Cancúnu, o který se mimo jiné soutěžilo na Instagramu, zůstali účastníci déle, než čekali.

Reklama

Kanadské úřady uvedly, že část influencerů a mladých Kanaďanů, kteří kvůli svému chování uvázli v Mexiku, odletěla domů. Dlouho se hledal dopravce, který by byl ochotný skupinu dopravit zpět do Kanady.

Článek

Na oslavy konce roku se skupina kanadských influencerů a účastníků reality show vydala do oblíbeného letoviska v mexickém Cancúnu. Videa z letu společnosti Sunwing Airlines z 30. prosince obletěla díky účasti influencerů kanadské sociální sítě a vyvolala silnou kritiku veřejnosti.

Mladí Kanaďané se na záběrech během letu volně pohybují po palubě letadla bez roušek, koluje mezi nimi lahev vodky a další alkohol, informuje server USA Today.

Aerolinky se v reakci na virální videa rozhodly zrušit skupině objednaný let naplánovaný na 5. ledna nového roku. Skupinu čítající asi 130 lidí následně odmítli i dopravci Air Transat a Air Canada. Společnost Air Transat na Twitteru uvedla, že je povinna zajistit bezpečnost cestujících i posádky, a musí tak odepřít „rušivým cestujícím“ let domů.

Air Canada vydala veřejné prohlášení s podobným zněním a poznamenala, že bude odmítat přijmout na palubu svých strojů osoby „do té míry, do jaké dokáže identifikovat cestující, kteří byli součástí této skupiny“.

Skupina mladých Kanaďanů tak zůstala v Mexiku déle, než původně plánovala.

Zlom přišel koncem tohoto týdne, kdy kanadské úřady uvedly, že do země už se vrátilo 27 členů skupiny, které na letišti čekaly přísné kontroly. Museli předložit doklad o očkování proti covidu-19, negativní PCR test a také karanténní plán. Většinu z nich navíc čeká policejní vyšetřování. Který dopravce mladé Kanaďany do země dostal, ale média neuvádí.

„Víme, že tato kauza okolo cestujících Sunwing, kteří se chovali při letu do Mexika nezodpovědně, neomluvitelně a nepřijatelně, vyvolala mnoho hněvu a frustrace,“ řekl na páteční tiskové konferenci kanadský ministr zdravotnictví Jean-Yves Duclos.

Silnou kritiku si mladí účastníci letu do Mexika vysloužili od kanadského premiéra. Justin Trudeau nazval chování skupiny „fackou do tváře“ kanadským občanům, kteří dodržovali opatření, jako je sociální distancování, i zaměstnancům leteckých společností. Ve francouzštině je pak Trudeau označil jako „idioty“ a „barbary“, uvádí BBC.

„Bude provedeno důkladné vyšetřování toho, co se přesně dělo,“ řekl Trudeau na středeční tiskové konferenci. „Myslím, že stejně jako všichni Kanaďané, kteří viděli tato videa, jsem extrémně frustrovaný. Je to facka do tváře, když vidíme, jak lidé ohrožují své spoluobčany a pracovníky leteckých společností tím, že jsou naprosto nezodpovědní,“ dodal premiér.

Kanadské ministerstvo dopravy bude skupinu turistů také vyšetřovat. Podle BBC by mohla přistoupit k udělení pokut ve výši až pěti tisíc kanadských dolarů (85 tisíc korun). „Pokud by ministerstvo rozhodlo, že došlo k nedodržení předpisů a požadavků úřadu, mohou být cestujícím uděleny pokuty až ve výši pěti tisíc dolarů,“ uvedlo ministerstvo.

Kanadským médiím se podařilo získat rozhovor s některými z účastníků. Devatenáctiletá Rebecca St Pierreová, studentka z Trois-Rivieres v Quebecu, řekla agentuře Canadian Press, že zájezd vyhrála v soutěži na sociální síti Instagram, kterou pořádal influencer James William Awad.

St Pierreová uvedla, že měla ve středu pozitivní test na covid-19 a nebyla si jistá, zda zvládne zaplatit za pobyt v hotelu. Účastnice pobytu také odhadla, že asi třicítka lidí z letadla měla pozitivní test na covid-19. „Očekávala jsem odpočinkový týden, kde budu opatrná,“ řekla médiím. „Tohle se ale ukázalo jako drahý výlet za něčím, co mělo být zdarma,“ dodala St Pierreová. Dívka je aktuálně v izolaci v obci Tulum na jihu Cancúnu.

Podle St Pierreové si někteří z účastníků plánovali dát si na zpáteční cestu vazelínu do nosu ve snaze zmařit testování na covid-19. Mezi dalšími uvázlými turisty v Mexiku jsou podle BBC také kanadští účastníci jedné televizní reality show.

Organizátor akce a influencer James William Awad se k událostem vyjádřil ve středu na svém twitterovém účtu. „Celou záležitost beru velmi vážně. Jednoduchý večírek v letadle způsobil všechen tenhle šum a vzrušení. Na chvíli se zastavím a všechno si promyslím. Hlavně to, jak to příště můžu udělat lépe. Dejte mi chvilku, abych se lépe zorientoval,“ uvedl influencer.

Reklama

Související témata:

Doporučované