Hlavní obsah

Jak poznat falešné zprávy o karanténě? Hledejte unikátní čísla

Foto: Seznam Zprávy

Hygienické stanice mají lidem oznamovat nařízení o izolaci nebo karanténě i pomocí SMS zprávy. Snímek je ilustrační.

Reklama

Resort zdravotnictví uvedl první informace o tom, jak by měla vypadat SMS zpráva, v níž bude oznámení o izolaci nebo karanténě podle novely pandemického zákona.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje podobu vyhlášky, která by měla upřesnit jednu z nejvíce kritizovaných změn v novele pandemického zákona.

Jde o nové ustanovení, podle něhož budou moci hygienické stanice lidem oznamovat nařízení o izolaci nebo o karanténě i telefonicky nebo v SMS zprávě.

O tom, jak zasílání SMS o karanténě a izolaci zabezpečit, jedná od minulého týdne ministrův náměstek pro IT a elektronizaci Milan Blaha s vládními poslanci. Jedním z prvních známých detailů je to, že ve zprávách zasílaných podle pandemického zákona, kde bude uvedeno konkrétní oznámení o izolaci nebo karanténě, bude také speciální ověřovací kód.

„Zaslaná SMS bude obsahovat unikátní kód, díky němuž bude možné na stránkách krajské hygienické stanice ověřit, že zprávu opravdu zaslala hygiena,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Další detaily zatím říct nechce, protože vyhláška zatím není dokončena – to by se mělo stát v nejbližších týdnech.

Změna, kdy bude možné vydávat rozhodnutí o izolaci a karanténě přes SMS nebo telefonicky, má usnadnit práci hygienikům.

„Tento způsob je nezbytný při nutnosti vydat denně tisíce či desetitisíce takových rozhodnutí,“ uvedl lidovecký poslanec a místopředseda zdravotního výboru Tom Philipp, který se účastnil zmíněných jednání s náměstkem Blahou.

Upozornil tak na situaci, kdy právě hygienici při vysokému počtu nemocných s covidem-19 většinou během telefonického rozhovoru posílali do karantény lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Písemné rozhodnutí jim ale neposílali, což je podle opakovaných soudních verdiktů postup odporující právu.

A právě soudci také možnost posílat SMS zprávy s odkazem na webovou stránku už v uplynulých měsících uváděli jako alternativní způsob rozesílání rozhodnutí. Upozornili také na to, že taková změna musí mít oporu v zákoně.

Že je možné zaslat i falešná oznámení, jak upozorňují kritici, zjistilo na konci minulého týdne několik poslanců, když dostali smyšlené upozornění, že mají do karantény nastoupit. Celé vyznění zprávy přitom působí, jako by ji skutečně odeslali hygienici. Jsou v ní uvedeny i kódy a PIN, které má adresát použít při sebetrasování.

Jak potvrdil mluvčí Ondřej Jakob, ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu podalo trestní oznámení na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 2.

Podle informací Seznam Zpráv v něm resort ministr Vlastimila Válka hovoří o podezření z trestného činu přisvojení si pravomoci úřadu nebo trestného činu poškození cizí věcí.

„Uvedená SMS byla odeslána z telefonního čísla, které se pro obdobná úřední sdělení nepoužívá,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Doporučované