Hlavní obsah

Očkujte se proti covidu, říká vláda. Ale jak jsou na tom sami ministři?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nechte se očkovat, radí lidem Ministerstvo zdravotnictví. Jak na tom jsou členové vlády?

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby všichni dospělí zvážili, zda se nechat přeočkovat proti covidu. Radí to pak lidem se zvýšeným rizikem horšího průběhu. Na postoj k očkování se Seznam Zprávy zeptaly přímo členů vlády.

Článek

Covid v zimním období zase nabírá na síle a Ministerstvo zdravotnictví proto apeluje, aby se Češi opět nechali přeočkovat.

„V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Sám šel už na konci října příkladem a nechal si dát jak posilující dávku covidu, tak chřipky. Seznam Zprávy tak zajímalo, jak k doporučení přistupují další Válkovi kolegové z vlády a také nejvyšší ústavní činitelé a představitelé armády.

„Stále je na to čas,“ zdůraznil Válek na poslední tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví na podporu očkování.

A například ministr zemědělství Marek Výborný tohle naplní, na aplikaci další dávky očkování se chystá.

„V uplynulých měsících pan ministr očkování nepodstoupil, má však naplánovaný termín pro aplikaci posilující dávky očkování proti covidu na začátek příštího týdne,“ uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Připomínat pak Válek nemusel očkování ministrovi kultury Martin Baxovi ani ministrovi školství Mikuláši Bekovi. Shodou okolností si oba došli pro posilující dávku ve stejný den – loni 20. října. Ministr kultury se nechal očkovat počtvrté, Bek už popáté.

Ostatní ministři se buď nechali přeočkovat dříve než v minulém roce, prodělali covid nebo nechali dotaz bez odpovědi.

MZ: Rizikoví by se měli očkovat

Je třeba říct, že očkování je dobrovolné a je na zvážení každého, jestli se pro něj rozhodne. Vláda ale opakovaně zdůrazňuje, že očkování je jediným účinným nástrojem a ochranou proti covidu-19, a tak Seznam Zprávy zajímalo, zda jdou ministři občanům příkladem.

Ministerstvo zdravotnictví ve svém oficiálním dokumentu doporučuje, aby lidé od 18 do 59 let „na základě individuálního zhodnocení potřebnosti očkování podstoupili očkování jednou dávkou“. Starším lidem a pacientům například se závažnou poruchou imunity, onemocněním srdce a cév nebo cukrovkářům a obézním pak ministerstvo očkování radí.

Komu Ministerstvo zdravotnictví očkování doporučuje

  • věk 60 let a starší
  • závažná porucha imunity
  • závažné chronické plicní onemocnění v dispenzarizaci
  • závažné chronické onemocnění srdce a cév, vysoký krevní tlak
  • chronické selhání jater a ledvin
  • obezita s indexem tělesné hmotnosti (BMI) ≥ 35 kg/m2
  • Diabetes mellitus léčený perorálními antidiabetiky (PAD) či inzulinem
  • Downův syndrom
  • stavy se zvýšenou srážlivostí krve
  • těhotné ženy

Z pohledu věku patří do rizikové skupiny tři ministři – Vlastimil Válek očkovaný je, Helena Langšádlová odložila očkování kvůli covidu a Martin Dvořák má čtyři dávky a jeden prodělaný covid k tomu.

„Covid mě skolil rychleji, než jsem se očkování dočkal,“ napsal Dvořák, že se chystal pro pátou dávku.

Seznam Zprávy se zeptaly také prezidenta Petra Pavla a předsedy Senátu Miloše Vystrčila, jestli se v roce 2023 nechali očkovat vzhledem k tomu, že patří mezi lidi ohrožené těžším průběhem nemoci covidu-19.

„Prezident Pavel je očkovaný proti covidu, a to dvěma dávkami. Podrobnosti o termínech očkování nebudeme zveřejňovat. Další očkovaní, včetně covidu, absolvuje případně po konzultaci s lékařem,“ napsala Eva Hromádková z Kanceláře prezidenta republiky.

„Covid jsem měl na přelomu srpna a září,“ uvedl pak Vystrčil s tím, že to bere jako nejlepší způsob ochrany.

Do skupiny lidí ohrožených vážným průběhem se letos věkově dostanou také premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura. Ani jeden ale dotaz Seznam Zpráv nezodpověděl. Stejně tak se nevyjádřil ani jejich stranický kolega Pavel Blažek.

Kdo se na očkování chystá

První místopředseda vlády Vít Rakušan se nechal očkovat třemi dávkami a k tomu onemocnění dvakrát prodělal.

„I proto jsem se v loňském roce očkovat nenechal. Po konzultaci se svým praktickým lékařem z konce loňského roku podstoupím čtvrté očkování, stejně jako očkování proti chřipce,“ řekl Rakušan.

Na čtvrtou dávku se také chystá předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která loni na podzim musela očkování odložit kvůli nemoci. Tři dávky očkování má pak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a ministr životního prostředí Petr Hladík.

„Zda absolvovat další dávku očkováni musím nejdříve zkonzultovat se svou diabetoložkou vzhledem k tomu, že mám cukrovku,“ dodal Hladík.

Opakovaně očkovaní jsou podle svých slov ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, ministr dopravy Martin Kupka a ministr pro legislativu Michal Šalomoun, kteří shodně vidí jako rozumné, aby se nechali očkovat především chronicky nemocní a senioři. Další očkování naopak neplánuje ministryně obrany Jana Černochová.

„Mám za sebou tři očkování a jeden covid. Nejsem riziková skupina, takže momentálně o dalším očkování neuvažuji. Užívám vitamíny C a D ve vyšších dávkách, pravidelně se testuji a obsedantně si umývám, nebo dezinfikuji ruce,“ napsala Seznam Zprávám ministryně Černochová.

Naopak pro další dávku si přišlo vedení armády. Náčelník generálního štábu Karel Řehka i jeho zástupci se nechali očkovat na začátku loňského listopadu.

Odpovědi členů vlády

Jan Lipavský: „Proti covidu jsem opakovaně očkovaný, sám jsem ho víckrát prodělal a jsem přesvědčený, že pro chronicky nemocné a seniory jde o velkou zátěž, proto jsem zastáncem očkování zvlášť těchto osob. Vzhledem k častým cestám po světě se očkuji pravidelně i proti dalším nemocem a vakcinaci vnímám jako účinnou součást prevence, jak zabránit šíření řady nemocí.“

Helena Langšádlová: „Protože jsem vloni koncem roku covid prodělala, odložila jsem očkování až na tento rok. Očkování stejně jako ministr zdravotnictví doporučuji všem, hlavně seniorům a rizikovým skupinám. V boji proti této nemoci musíme využít veškerých prostředků, které nám věda a zdravotnictví nabízí.“

Vít Rakušan: „Očkovat jsem se nechal třemi dávkami v době akutního pandemického rizika, onemocnění covid jsem prodělal dvakrát. I proto jsem se v loňském roce očkovat nenechal. Po konzultaci se svým praktickým lékařem z konce loňského roku podstoupím čtvrté očkování, stejně jako očkování proti chřipce.“

Reklama

Doporučované