Hlavní obsah

Koronavirus jako zbraň velmocí, nacistická minulost příbuzného pražského starosty a europoslancovy dezinformace

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři, posíláme vám další číslo Zpravodaje Sherlock Senior. V úvodu vám přinášíme nejčastější hoaxy, v závěru máte možnost zjistit, jaká internetová média jsou nejdůvěryhodnější.

Aktuální hoaxy: Koronavirus jako zbraň velmocí, nacistická minulost příbuzného pražského starosty a europoslancovy dezinformace

Stále se objevují nové a nové informace o původu koronaviru a jeho záměrném šíření některou z velmocí. Žijeme ale ve 21. století a každé zemi je jasné, že vlivem globalizace se virus rozšíří velmi rychle po celém světě a postihne i státy, jejichž vlády by mohly virus použít jako zbraň proti jiné zemi. V roce 2019 cestovalo letadlem skoro pět miliard pasažérů. Stačilo, aby jeden z nakažených přestupoval na některém z významných letišť, jako je Dubaj, Londýn nebo Paříž, a virus se okamžitě rozšířil po celé planetě.

Nedávno jsme oslavili konec druhé světové války a ve veřejném prostoru opět probíhala diskuse o maršálu Koněvovi nebo úloze vlasovců během Pražského povstání. V té souvislosti se začaly objevovat útoky na některé pražské politiky. Nechme ale stranou hodnocení historických událostí a zaměřme se na hoaxy. Začaly se objevovat důkazy, že příbuzný starosty městské části Praha 6 byl nacista. Faktem ale je, že otec starosty Ondřeje Koláře, narozeného v roce 1984, je diplomat Petr Kolář, který se narodil v roce 1962. Dezinformátoři šířící pomluvu o kolaboraci si ani nedali práci s úpravou zatykače z roku 1945, na kterém je viditelně napsáno „zemřel v Rakousku“. Tedy už v době vydání zatykače 25. listopadu 1945 byl údajný dědeček Ondřeje Koláře mrtvý, případně zemřel krátce poté.

Dezinformace přicházejí i od politiků. Europoslanec Ivan David na svém profilu zveřejnil informaci, že migranti v okolí Théb přepadli a okradli řecké farmáře. Pan poslanec sice neuvedl žádný zdroj, ale přidal fotografie. Jedna je však z letošního února a druhá zobrazuje byt řecké novinářky, který byl vykraden v lednu. Loupež je vyšetřována policií, nikde však není uvedeno, že by byl byt vyloupen migranty.

Do Itálie se vrací život

Itálie patří mezi země nejvíce zasažené současnou epidemií. I zde ale dochází k postupnému uvolňování karanténních opatření. Obyvatelé si tak po osmi týdnech – někde i po delší době – mohli za stále přísných podmínek dojít nakoupit na trh nebo se mohli sejít s rodinou. Prohlédněte si fotky.

Povolují se akce do sta lidí

Vláda od 11. května povolila kulturní a společenské akce do sta osob, včetně svateb. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zároveň uvolnil pravidla pro nošení roušek pro děti v mateřských školách, umělce nebo osoby s duševním onemocněním. Vláda také definitivně oznámila, že letní festivaly nebudou. Všechny novinky sledujeme zde. Podle nejnovějších předpovědí statistiků ÚZIS se do konce května koronavirem v Česku nakazí 8 500 lidí, průměrně 15 za den. Kde v Česku se koronavirus šíří nejvíc?

Závod o vakcínu

Česko pracuje na vlastní vakcíně proti koronaviru. Ve stejný den oznámila Evropská unie spolu s dalšími zeměmi vyhlášení globální sbírky na vývoj vakcíny a podporu WHO – vybrat chtějí 7,5 miliardy eur.

Roušky do dvou týdnů dole

Nejdříve zmiňoval červen, teď ministr zdravotnictví Vojtěch otočil. Vládní kabinet schválil, že se lidé budou moci venku pohybovat bez roušky už od 25. května. Budou ale muset dodržovat dvoumetrové rozestupy a navíc to bude možné jen tehdy, pokud se člověk venku pohybuje sám nebo v doprovodu členů vlastní domácnosti. Vědci mezitím zkoumají dopady používání roušek na lidskou psychiku a kriminalitu.

Dvě města, která jsou v Česku nejvíce postižená ekonomickou krizí

Nejvíce poklesly tržby v Berouně a Mladé Boleslavi. V celém Česku tvoří tržby firem, které byly nuceny uzavřít nebo omezit provoz, třetinu veškerých tržeb – v Berouně se toto číslo vyšplhalo nad 44 procent. Z pohledu zaměstnanosti nejvíc trpí Mladá Boleslav, kde kvůli zastavení automobilové výroby musela zůstat doma polovina lidí.

Jaká média jsou důvěryhodná

Seznam Zprávy, Deník N, Aktuálně.cz nebo iDnes.cz jsou důvěryhodná média. Naopak ostražití bychom měli být v případě AC24.cz, Aeronet.cz nebo Sputnik.cz. To je závěr ratingu médií, který vytvořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Mezi kritéria patří například transparentnost redakce, poctivé nakládání se zdroji nebo to, jakou měrou jsou titulky zavádějící.

Reklama

Doporučované