Hlavní obsah

Kanada rozšiřuje povinné očkování proti covidu-19 na další profese

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nyní je v Kanadě očkování proti covidu-19 vyžadováno po federálních úřednících a zaměstnancích letecké, železniční a námořní dopravy.

Článek

Kanada od příštího roku rozšíří povinnost očkování proti covidu-19 na další profese. Její ministr práce Seamus O'Regan dnes řekl, že povinnost nechat se očkovat proti covidu-19 se bude vztahovat i na zaměstnance bank, telekomunikací a dalších federálních pracovišť.

Odborníci dnes upozornili, že nejlidnatější provincie Ontario zaznamenává růst nových případů varianty delta. Očekávají, že příští rok „silně a rychle“ udeří varianta omikron.

V Ontariu se za poslední den potvrdilo 928 nových případů koronaviru, v pondělí jich provincie hlásila 887. V Ontariu je zatím potvrzených 21 případů varianty omikron, kterou jako první v listopadu oznámila Jihoafrická republika a po ní další státy.

„Případů covidu-19 bude v lednu téměř jistě přibývat ještě předtím, než nás zasáhne plnou silou varianta omikron. Nedokážeme ji přesně předpovědět, ale zasáhne nás určitě silně a rychle,“ uvedli experti. Podle nich jsou dosud používané vakcíny velmi účinné, jenomže v Ontariu je stále velká část lidí neočkovaná a může skončit v nemocnicích. Očekává se, že tlak na jednotky intenzivní péče, které jsou už nyní přetížené, bude v lednu ještě stoupat.

Obyvatelé provincie Ontario tvoří téměř 40 procent populace 39milionové Kanady. Od začátku epidemie se v Kanadě potvrdil koronavirus u více než 1,8 milionu lidí a na covid-19 tam zemřelo 28 800 obyvatel. Ukončenou vakcinaci má v zemi přes 76 procent lidí, v Ontariu je to pod 76 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované