Hlavní obsah

Konec roušek a časem i izolací. Anglie zruší většinu covidových omezení

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson zdůrazňuje, že pandemie neskončila. Chce ale klást větší důraz na osobní odpovědnost.

Reklama

aktualizováno •

Přestože počty nakažených v posledních týdnech ve Velké Británii dosáhly rekordů, v důsledku rychlého očkování posilujícími dávkami a varianty omikron neroste počet hospitalizací a úmrtí tolik jako při předchozích vlnách.

Článek

Anglie příští týden ve čtvrtek zruší většinu omezení, která mají bránit šíření koronaviru. V Dolní sněmovně to oznámil premiér Boris Johnson. Ostatní britské regiony si určují vlastní epidemická pravidla, která jsou často přísnější.

Jak shrnuje BBC, přestane platit doporučení pracovat z domova, na veřejnosti nebudou povinné roušky, nosit je nebudou muset ani žáci ve školách nebo lidé v hromadné dopravě.

Pro vstup do nočních klubů a na některá velká shromáždění také již nebude vyžadován zdravotní průkaz, oznámil šéf konzervativců v parlamentu. Podniky si ovšem budou moci nadále určit, zda budou průkazy pro vstup vyžadovat.

„Vzhledem k tomu, že se covid-19 stává endemickým, musíme nahradit právní požadavky radami a doporučeními,“ řekl Johnson. Britská vláda se rozhodla vydat „jinou cestou“ než většina Evropy, dodal s tím, že „data ukazují, že tato vláda opakovaně přijímá ta nejtěžší rozhodnutí správně“.

Povinnost izolace po pozitivním testu na covid-19 bude platit dále. I ta ale brzy skončí. „Lidé, kteří mají chřipku, nejsou ze zákona nuceni se izolovat,“ prohlásil premiér. Dodal, že nepředpokládá, že by jeho vláda obnovila zákon o izolaci, který vyprší v březnu. Předseda vlády se navíc hodlá zabývat možností zrušit tento požadavek dříve.

„Vzhledem k mimořádné kampani posilujících dávek a způsobu, jakým veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A a umožnit, aby od příštího čtvrtka skončila platnost předpisů plánu B,“ řekl Johnson poslancům. Plán A a plán B jsou označení pro různé balíčky opatření proti šíření koronaviru.

Johnson podle deníku The Guardian uvedl, že více než 90 % populace nad 60 let ve Spojeném království už dostalo posilující dávku očkování. Dodal, že vědci se domnívají, že vlna způsobená koronavirovou variantou omikron již dosáhla svého vrcholu.

Johnson dále uvedl, že vláda stanoví dlouhodobou strategii, jak s covidem-19 žít a v budoucnu dalším restrikcím předejít. I nadále apeluje na to, aby se měli Britové v nadcházejících zimních týdnech na pozoru. Pandemie podle něj stále neskončila, zdůraznil. Varuje také před domněnkou, že nakažení mutací omikron „všem zaručuje mírný průběh, především pak neočkovaným“.

Reklama

Doporučované