Hlavní obsah

Laboratoř v Brně zjistila 16 nových případů nákazy omikronem

Foto: Shutterstock/diy13, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Brněnská laboratoř potvrdila výskyt koronavirové varianty omikron u šestnácti vzorků.

Článek

Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon má od neděle 16 pozitivních vzorků na covidovou variantu omikron, řekl ČTK ředitel laboratoře Omar Šerý. Šest nových případů za dva dny zjistila i Fakultní nemocnice Brno, která tak dosud odhalila 23 pozitivních případů varianty omikron. Jak nemocnice, tak laboratoř mohou provádět i sekvenaci vzorků k potvrzení varianty.

Šerý uvedl, že laboratoř dokončila analýzy vzorků a má 16 pozitivních případů. „Činí to 5,4 procenta ze všech pozitivních vzorků,“ uvedl Šerý. Dodal, že výsledky dnes laboratoř automaticky pošle ve zprávě klientům.

Šest nových případů za poslední dva dny objevila i Fakultní nemocnice Brno, která tak omikron zjistila už u 23 lidí. „Z šesti nových případů nikdo neudává příznaky,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Čtyři případy byly z Pohořelic, po jednom z Adamova a Brna.

Prvními nakaženými, které zjistila v první polovině prosince, byly dvě zdravotní sestry z plicního oddělení. Dále se nákaza objevila u dvou dětí jedné z nich, poté také v adamovské základní škole. Zařízení ale zjistilo nakažené kromě Brna a Adamova také v Humpolci nebo Pohořelicích.

Krajský radní pro oblast vědy Jiří Hlavenka (za Piráty) upozornil na to, že v Adamově se za poslední dva týdny výrazně zvýšil počet pozitivních testů na covid-19.

„Určitě je to varovný signál. Nechci mluvit za epidemiology, ale neumím si jinak vysvětlit takový nárůst než tím, že se tam šíří nová varianta. Když město porovnáte s jinými podobně velkými sídly v kraji, takové nárůsty nenajdete,“ uvedl pro Seznam Zprávy Hlavenka.

„Mně přijde divné, že zdravotní systém tam není schopný zajistit sekvenaci a zjistit, zda se tam skutečně rychle šíří omikron, nebo je tam pouze ohnisko delty. Bohužel jako kraj nemáme v tom žádnou pravomoc a můžeme se centrálních úřadů jen zdvořile ptát. Měli bychom v tomto apelovat na Ministerstvo zdravotnictví,“ dodal radní.

Ředitel základní školy v Adamově Stanislav Tůma pro Seznam Zprávy řekl, že do karantény musely odejít celé čtyři třídy.

„Podle metodiky hygienici v případě omikronu posílají do karantény vždy celou třídu bez ohledu na očkování. Rozhodnutí je jen na nich, já mohu říct, že do karantény šly čtyři třídy, ať už kvůli omikronu nebo jiným mutacím,“ řekl ředitel Tůma.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v Česku bude omikron v populaci dominantní kolem poloviny ledna. Před „výrazným a prudkým nárůstem“ nových případů koronaviru způsobených variantou omikron v úterý varoval ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO) Hans Kluge.

Podíl omikronu na celkovém počtu nakažených roste v řadě zemí a budí obavy vlád. Omikron už je dominantní v Dánsku, Portugalsku, Británii a Spojených státech, ve Francii představuje třetinu případů.

Reklama

Doporučované