Hlavní obsah

Epidemiologové: Virus už v Česku neměl kde brát, ale omikron mění hru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kdyby se neobjevil omikron, nová varianta koronaviru, mohli jsme se z brzdící epidemie radovat. Za současné situace však epidemiologové nevidí důvod k optimismu.

Článek

Článek si pusťte i v audioverzi.

Covidová hlášení posledních dní znějí optimisticky. Den co den počet nově nakažených klesá - epidemie brzdí. Epidemiologové pro to mají svá vysvětlení (viz dále v textu), ale zároveň upozorňují, že by bylo liché počítat s tímto vývojem i nadále.

Upozorňují totiž i na další zprávy, které se v posledních dnech objevují se stále vyšší intenzitou.

Jen v úterý přišly zprávy o podezřeních na další případy omikronu ve Zlínském kraji a v Moravskoslezském kraji, potvrdily se případy v Pardubickém kraji. Den předtím byla nová hlášení z jižní Moravy a Liberecka. Postupně se tak potvrzuje předpoklad Státního zdravotního ústavu, že už se omikron šíří v Česku komunitně. A podle expertů se během svátků může začít naplno šířit mezi lidmi.

„Já si myslím, že to může ovlivnit zdravotnictví. A to zejména rychlým nástupem, čísla mohou jít rychle nahoru, nemocnice mohou dostat náraz. Ale jaký, to vám asi v tuhle chvíli nikdo neřekne. Proto raději říkáme, buďte opatrnější, třeba to dobře dopadne, ale buďme připraveni na to horší,“ říká Petr Smejkal, hlavní epidemiolog v IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace. Dodává, že zatím stále není jasná například smrtnost této varianty covidu.

Také Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotních informací a statistik, který mimo jiné modeluje možný budoucí vývoj, zatím připouští, že predikce s variantou omikron je „věštění z křišťálové koule“. „Nevíme, kdy se přesně zlomí jeho podíl v populaci,“ říká k možnému vývoji.

Důvod, proč mají epidemiologové z omikronu obavy, vysvětluje epidemiolog Roman Prymula. Z dosavadních dat se totiž zdá, že na tuto variantu koronaviru platí imunita získaná dvěma dávkami vakcíny jen částečně. „Jediným opatřením, které funguje, je třetí dávka očkování. Ochrana je na 70 procentech. U dvoudávkových schémat nebo po prodělaném onemocnění je to na 20 procentech, to je číslo poměrně nízké,“ vysvětluje Prymula podstatu problému omikronu.

Příležitost pro virus najít si ty, co dosud unikali

Epidemiologové se přitom shodují, že kdyby se neobjevila nová varianta, současná covidová vlna, která postupně odeznívá, by pravděpodobně měla šanci epidemii uzavřít. Virus by totiž narážel na to, že většina populace je buď naočkovaná, nebo nemoc prodělala.

„Do jisté míry je ohnisko epidemie nasycené. V tu chvíli už zase tolik osob k dispozici pro nákazu není. To je jeden z faktorů, všechny další jsou jen přispívající,“ říká Jan Kynčl, epidemiolog ze Státního zdravotního ústavu.

V jádru přichází s podobným vysvětlením, proč epidemie zpomaluje, i Roman Prymula. Podle něj lidé v době vysokých čísel o nakažených upravili své chování, méně se setkávali, navíc pomáhala i nařízená opatření. „A v neposlední řadě je opravdu vysoký poměr populace, která onemocnění prodělala, nebo byla očkovaná. To je vcelku logický dopad toho, že vlna byla poměrně rychlá,“ říká epidemiolog.

Pravidla hry však mění omikron. A to navíc v době, kdy nastává setkávání během Vánoc. To bude podle Romana Prymuly příležitost pro virus dostat se i k těm, kdo se dosud lidem spíše stranili a nákaze se tak ubránili. „Řada z nich byla v domácí bublině a neměla mnoho kontaktů. Teď se mohou nakazit,“ říká Prymula.

Epidemiologové proto doporučují během svátků obezřetnost. „Když jdete na návštěvu, tak se otestujte, nejlépe antigenním testem těsně před návštěvou,“ radí Petr Smejkal.

Roman Prymula zase doporučuje setkávání v menších skupinách. „Protože je tady omikron a ve velké skupině může nakazit většinu, to šíření je poměrně rychlé,“ říká Prymula.

Reklama

Doporučované