Hlavní obsah

Koronavirus loni poznamenal řadu firem napojených na veletrhy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Firmy podnikající v oboru veletrhů a výstavnictví očekávaly, že uplynulý rok bude evropsky i celosvětově velmi silný. Pandemie koronaviru to ale změnila.

Článek

Mnoho veletrhů s víceletou periodicitou byl plánováno právě na rok 2020, a tak všichni organizátoři uzpůsobili své kapacity, aby objem zakázek zvládli. Zrušení rozsáhlých jarních veletrhů, které již byly ve vysoké fázi příprav s materiálem a montážními týmy na cestě, mnohdy i s již postavenými expozicemi, bylo pro všechny velký šok. ČTK to řekl viceprezident Asociace výstavářských firem ČR Tomáš Moravec.

Asociace sdružuje 17 členů. Koronavirus na ně dopadl rozdílně s ohledem na nastavené financování a zdroje. „Všechny výstavářské firmy se ale připravovaly na silný rok a investovaly do posílení personálu, výrobního vybavení i ostatního zázemí, které je pro plných chod firem potřebné. Firmám se propadly tržby v rozmezích od 30 až do 90 procent, s čímž souviselo i snižování stavu zaměstnanců. Kupříkladu Veletrhy Brno musely redukovat počet zaměstnanců zhruba o třetinu,“ uvedl Moravec, který ve společnosti Veletrhy Brno působí jako ředitel výstavby expozic.

Úbytek práce pocítila i Eva Peterková z Lelekovic na Brněnsku. Ve firmě CS katalogy se zabývá výrobou tiskovin pro veletrhy a konference, jako jsou například katalogy vystavovatelů či veletržní průvodce. „Jelikož tyhle akce nejsou, tak nemáme co dělat. Začali jsme spolupracovat na konceptu on-line setkávání a děláme tiskoviny i pro virtuální konference, například sborník přednášek, který se následně rozešle, ale objem práce nelze se standardními podmínkami srovnat,“ poznamenala Peterková.

Také podle Moravce se některé další firmy z oboru s cílem zachránit své podnikání přeorientovaly a snaží se využít vše, co umí. „Někteří vyrábí kuchyňské linky, nábytek či interiéry obecně,“ zmínil.

Společnost CS katalogy nyní zaměstnává čtyři lidi, o dva méně než před rokem. V dubnu ještě plánuje zorganizovat konferenci ve standardních podmínkách. Pokud se neuskuteční, firma pravděpodobně skončí. „Dříve každý z nás měl na starost několik veletrhů a jejich příprava obnášela několikaměsíční proces. Nejvíc mě mrzí, že firma je mladá a úžasně se jí dařilo. Rostli jsme, měli jsme zakázky i ze zahraničí a vizi, ale lusknutím prstu to skončilo. Už téměř rok máme výplatu 60 procent, tak chodíme po různých brigádách, já třeba do pečovatelského domu,“ konstatovala Peterková.

Moravec z problémů firem viní i špatně nastavenou státní podporu. Veletrhy byly zastaveny před rokem a všechny firmy napojené na veletržní byznys podle něj netrpělivě vyhlíží vypsání a hlavně spuštění programu Covid - veletrhy. „Pořádání veletrhů se do budoucna nepochybně změní, a to se promítne i do fungování výstavářských firem. Nezastávám názor, že se celý obor vrátí do stejného stavu jako v roce 2019. Celosvětovým nevratným rozpadem zázemí to již ani není prakticky možné,“ dodal Moravec.

Obor je fatálně postižen i podle Peterkové. „Bude trvat dlouho, než se dostane zpět do kondice. Velmi pravděpodobně bude nezbytné hledat si novou práci. Jsem ale optimista,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované