Hlavní obsah

Koronavirus na postupu. A hygienici pohrozili odchodem kvůli řediteli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Složitá situace na krajské hygieně v Plzni. Z rozhodnutí soudu se vrací odvolaný ředitel, kvůli němuž se velká část podřízených rozhodla podat výpověď.

Článek

V pondělí zřejmě usedne do ředitelského křesla hygieniků v Plzni staronový ředitel.

Přemysl Tomašuk musel loni na hodinu odejít – vyšetřování před tím zjistilo, že v rozporu s předpisy používal ředitelské auto k soukromým jízdám nebo rozdával odměny bez ohledu na pravidla.

Ministerstvo zdravotnictví na něj dokonce podalo trestní oznámení.

Jenže teď má bývalý ředitel otevřené dveře zpět.

Kárná komise, která posuzuje provinění úředníků, totiž loňské odvolání z funkce zrušila. A jak Seznam Zprávám potvrdil i současný ředitel Michal Bartoš, měl by se Přemysl Tomašuk vrátit na své místo.

„Moje kompetence končí páteční půlnocí. A o situaci, která v souvislosti s covidem a pododobně může nastat, jsem osobně vyrozuměl sekci ochrany veřejného zdraví, sekci státní služby i osobně pana ministra Adama Vojtěcha,“ uvedl Michal Bartoš v e-mailu.

Ředitelův návrat může mít pro plzeňskou krajskou hygienu v čase opět se rozvíjející koronavirové epidemie nepříjemné následky.

Část zaměstnanců nechce totiž pod staronovým šéfem Tomašukem pracovat a zvažují, že dají výpověď. Jsou to přitom právě lidé, kteří s koronavirem bojují v první linií. „První takové indicie a žádosti již mám, a to i na místech, které přímo zajišťují koordinaci protiepidemických opatření v kraji,“ potvrdil odcházející ředitel Bartoš.

Proč kárná komise Tomašukova odvolání zvrátila, v tuhle chvíli není jasné. Rozhodnutí podle informací Seznam Zpráv padlo, není však ještě na papíře. A Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v téhle fázi nemůže uvádět nic konkrétního.

„Řízení doposud nebylo pravomocně ukončeno, z tohoto důvodu se k němu nemůžeme blíže vyjadřovat,“ řekl mluvčí ministerstva Martin Novotný.

Co zjistili auditoři

Seznam Zprávy získaly podle informačního zákona závěry kontrol, které na hygieně v Plzni udělala ministerstva zdravotnictví a vnitra. První audit se zabýval hospodařením a veřejnými zakázkami, druhý personálními záležitostmi, například tím, jak ředitel Tomašuk odměňoval svoje podřízené.

O kontrole systému odměňování Seznam Zprávy psaly už loni.

Z dokumentu o výsledcích auditu plyne, že ředitel Tomašuk svévolně přeřazoval některé zaměstnance do vyšších platových tříd. Přitom platové třídy jsou pro jednotlivé posty jasně dané a mění je jen vláda. Ředitel Tomašuk přesto svou zástupkyni povýšil ze 13. do 14. třídy. Takže nejenže pak brala víc peněz, ale mohl jí díky tomu vyplatit o 30 tisíc korun víc (celkem dostala loni skoro čtvrt milionu) na odměnách a o tisíc korun měsíčně zvýšit osobní příplatek.

Proti předpisům také některým úředníkům schvaloval prémie bez řádného odůvodnění. Napsal jen, že jde o dlouholeté zaměstnance a že umí pracovat s informačními systémy hygieny. Jak to tehdy ostatně glosovali někteří vysocí úředníci Ministerstva vnitra: Tomašuk se choval trochu jako gubernátor, který se necítí sešněrovaný úřednickým zákonem - a dělá si, co se mu zamane.

Hrozí velká pokuta

Druhý, dosud nezveřejněný audit navíc podle zjištění Seznam Zpráv přidává i to, jak si ředitel Tomašuk koupil a používal služební octavii. Hygiena nejprve na nákup auta požádala ministerstvo o půlmilionovou dotaci. S tím, že vůz nutně potřebuje k pracovním účelům.

Auditoři však dohledali, že ředitel používal svůj služební vůz v rozporu s předpisy. Jezdil s ním totiž i soukromě. Ředitel si to podle kontrolorů pojistil snadno: změnil směrnici o používání služebních aut – přímo do ní vepsal, že se závazná pravidla nevztahují na jeho octavii značky 7P3 8810.

Kontroloři to vyhodnotili jako takzvané porušení rozpočtové kázně. To znamená, že hygiena bude muset peníze vrátit a navrch ji hrozí pokuta až dalších 500 tisíc od finančního úřadu.

Foto: Deník.cz

Jeden ze závěrů kontroly Ministerstva zdravotnictví: ředitel hygieny v Plzni používal služební auto i soukromě - a to znamená porušení dotačních pravidel a hrozbu pokuty od finančního úřadu.

Po cestách ředitele Tomašuka nezůstaly podrobné knihy jízd, jen obecná evidence. „Tudíž nelze zjistit, kdy a za jakým účelem byly nakoupené pohonné hmoty spotřebovány (zda se jednalo o jízdy služební či soukromé),“ poznamenali kontroloři do závěrečného protokolu.

Seznam Zprávám se nepodařilo získat Tomašukovo vyjádření. Na žádost o rozhovor zaslanou na e-mail, s nímž komunikuje s Ministerstvem zdravotnictví, nepřišla ani po třech dnech odpověď.

Ani loni Tomašuk první závěry kontrol nekomentoval: jeho syn tehdy slíbil předat vzkaz, že s ním chce mluvit novinář. Ale ani pak se Tomašuk neozval.

Kdo projezdil tu naftu?

Z vyšetřování plyne, že ředitel se rovněž zúčastnil konference v Tatrách, hygienu vyšla se vším všudy na 13 500 korun. Zahraniční cestu neměl schválenou nadřízenými z Ministerstva zdravotnictví. Navíc dva dny před cestou podle záznamů tankoval u Brna, kde v té době vůbec neměl být.

Jindy zase podle záznamů z karty na pohonné hmoty koupil ředitel Tomašuk naftu za 1800 korun. Jenže jeho služební octavie měla benzínový motor.

Nedostatky objevila kontrola také u veřejných zakázek. Hygiena po Tomašukově odchodu například nedokázala u některých tendrů doložit, které firmy do soutěží přizvala, nebo nedoložila zdůvodnění, která nabídka byla nejvýhodnější. Jednal se například o dodávky tonerů do tiskáren, úklidové práce nebo servis automobilů.

Odcházející ředitel Bartoš řekl, že se po Tomašukově odchodu musel dát úřad do pořádku: nastavit takové procesy, aby nedocházelo k excesům při hospodaření nebo obsadit dlouhodobě volná místa. Pod navrátivším se šéfem už proto pracovat nechce, byť by mohl na hygieně zůstat jako úředník. „Spolupráci s doktorem Tomašukem si představit nedovedu,“ prohlásil Bartoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované