Hlavní obsah

Obchod s covid pasy u sousedů. Razii proti padělkům podnikli Němci i Poláci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Polští policisté zadrželi 11 lidí kvůli podezření z podílu na obchodu s falešnými certifikáty o očkování proti covidu-19. Minulý týden přišla podobná zpráva z Německa. V Nizozemsku odhalili covid pas pro Adolfa Hitlera.

Článek

Falešné certifikáty o očkování proti koronaviru podle polské policie organizovaná skupina operující na území třech vojvodství prodávala „klientům“ za tisíc až 1,5 tisíce zlotých (v přepočtu 5 400 až 8 100 českých korun), píše na svém webu polská televize TVN24.

Certifikáty měly kupcům sloužit nejen k prokazování bezinfekčnosti v polských podnicích, ale i k cestování za hranice.

Prvních šest osob policie zadržela už v říjnu v Slezském a Lublinském vojvodství. Podle TVN24 policie uvedla, že mezi nimi byly dvě ženy a čtyři muži. Jeden z nich je podezřelý z organizace kriminální činnosti a další ze zadávání dat do systému pro vydávání certifikátů nebo z vyhledávání kupců. Mezi zadrženými měl být i samotný klient nebo klienti.

Zbytek podezřelých zatkla policie později částečně znovu ve Slezském vojvodství a zároveň i na druhé straně země v Pomoří. Pět později zadržených mělo podle vyšetřovatelů pravděpodobně na starost hlavně shánění kupců.

Z celkových 11 zadržených jich je podle vyšetřovatelů osm obviněno z účasti na organizované kriminální skupině a jeden z jejího vedení. Další jsou podezřelí z jiných provinění, jako je například použití falešného prohlášení pro získání finančních výhod.

Ve vazbě na výsledek vyšetřování a soud bude čekat pět lidí, zbytek je vyšetřován na svobodě. Nesmí ale opustit zemi a mají zablokované účty. Podezřelí podle vyšetřovatelů mohou dostat až 15 let vězení. Policisté rovněž nevyloučili, že dojde k dalším zatčením.

V Německu zatkli 12 lidí

Zpráva z Polska přišla asi týden poté, co o zátahu proti organizované skupině falšující covidové certifikáty informovali i policisté z Německa. Zadrželi tam 12 lidí podezřelých ze zapojení do výroby a prodeje těchto falzifikátů, informovala o tom německá televize Deutsche Welle.

Kriminalisté uvedli, že do razie v Hesensku se zapojilo přes 200 policistů, kteří zasahovali na víc jak 20 lokalitách včetně dvou míst v sousedním Bádensku-Württembersku.

Policie odhaduje, že skupina vyrobila nejméně 300 padělků. Ceny se pohybovaly mezi zhruba 100 až 400 eur (2 500 až 10 000 českých korun). Týkalo se to jak digitálních QR kódů i papírových certifikátů.

Policisté zadrželi i desítky tisíc eur v hotovosti. Dohledat se povedlo zhruba dvacet lidí podezřelých ze zakoupení certifikátu.

Covid pas pro Mickey Mouse

Deutsche Welle u příležitosti čerstvé kauzy připomněla ještě jeden případ z nedávné doby – na přelomu října a listopadu nizozemská televize RTL informovala o hackerech nabízejících evropské covid certifikáty na libovolné jméno za 300 euro (asi 7600 českých korun).

Dokázali přitom udělat i funkční certifikát s QR kódem na jméno Adolf Hitler. Později se objevily i další bizarní certifikáty například se jménem Mickey Mouse nebo Spongebob. RTL informace předala nizozemské policii, která věc vyšetřuje, stejně tak se záležitostí zabývají i úřady v Polsku a Francii.

Rozsah podvodu není známý, úřady uvedly, že zneplatnily všechny covid pasy s ukradenými kódy.

Trh z falešnými certifikáty zažívá boom po celém světě. Report izraelské společnosti specializující se na kyberbezpečnost Check Point Software Technologies ukázal, že se to týká i Česka. Státní zastupitelství před ani ne dvěma týdny pro Seznam Zprávy uvedlo, že covid certifikát v mobilu nebo v papírové podobě je veřejná listina, a tudíž jeho pozměnění nebo padělání je trestný čin s až tříletou sazbou.

Reklama

Související témata:

Doporučované