Hlavní obsah

Výhrůžky neočkovaným nepomáhají. Černý trh s falešnými certifikáty vzkvétá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na jedné straně jsou zákazy, omezení a komplikace, která mají zamezit šíření epidemie covidu-19. Některá světová města si sice pochvalují nárůst očkovaných, na druhou stranu vzkvétá i černý trh s falešnými certifikáty a testy.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Z autobusu na zastávce před výstavištěm Expo v Karáčí vystupuje Pákistánec Amjad. Připojuje se k tisícům lidí shromážděných před největším očkovacím centrem ve městě. O více než čtyři hodiny později zadává zdravotník Amjadovy údaje do systému a směřuje ho do další dlouhé fronty lidí, kteří už čekají přímo na vakcínu.

Fronta slibující dalších X hodin čekání ale Amjada odradí, na místě se otočí a zbytek dne se rozhodne raději strávit v práci. Svému zaměstnavateli ale ukáže vystavené potvrzení o vakcinaci a stává se součástí evidence naočkovaných.

„Už jsem ztratil půl dne a celý den volno si vzít nemůžu,“ vysvětlil dělník serveru The Diplomat. O několik týdnů později dostává i platný očkovací certifikát v on-line podobě.

Když pákistánská vláda na konci července informovala o opatřeních znemožňujících neočkovaným vstup do škol, restaurací, dopravních prostředků, letadel a na další veřejná místa, do očkovacích center naběhly tisíce lidí. Provincie Sindh zašla ještě dál. Pohrozila, že nenaočkovaným odpojí telefony a státním zaměstnancům pozdrží platy.

Výhrůžky jako dvousečná zbraň

Na jednu stranu se očkovacím centrům povedlo během července podat více než 14,2 milionu dávek vakcín. K 26. září měl Pákistán 27 milionů plně naočkovaných lidí.

Tlaky vlády ale připravily půdu i pro vznik „vedlejších produktů“. Po celé zemi se začaly objevovat zprávy o falešných očkovacích certifikátech. Například inzerát šířený na aplikaci WhatsApp nabízel falešný očkovací certifikát vakcíny Sinopharm za 6 500 pákistánských rupií (asi 830 korun), Sinovacu a CanSino za 6 000 rupií (asi 766 korun) a Moderny za 12 000 rupií (přes 1 500 korun).

„Za poslední dva měsíce jsme v souvisejících případech zatkli nejméně 41 osob,“ sdělil zasvěcený vládní úředník pro The Diplomat. „Federální vyšetřovací agentura také sleduje jednotlivce, kteří si falešné certifikáty pořídí.“

Falešné certifikáty nelákají jen „běžné“ občany. Pod drobnohled se začátkem měsíce dostala provinční vláda v Paňdžábu. Na internet totiž unikl falešný očkovací průkaz bývalého premiéra Naváze Šarífa. Pozornost vzbudila informace uvedená na dokumentu, že se nechal naočkovat v pákistánském Láhauru, ačkoli od roku 2019 žije v Londýně.

Pákistánský ministr zdravotnictví Dr. Faisal Sultan připustil, že jejich systém není dokonalý, rozsah problému však označil jako „malý“.

Pákistán je historicky zemí s populací vůči očkování silně nedůvěřivou. I proto je jedním ze dvou míst na světě, kde stále přežívá dětská obrna.

„Lidé se nechtějí očkovat,“ řekl pod podmínkou anonymity zdravotnický pracovník okresní nemocnice v severní provincii Chajbar Paštunchwá. Místní zdravotníci tak těmto váhavým vystavují falešná potvrzení. „Někdy za to dostanou zaplaceno, jindy to dělají i zadarmo,“ dodává.

Nabídka potkává poptávku

Vydávání falešných certifikátů není záležitostí jen Pákistánu. Izraelská společnost Check Point zabývající se kybernetickou bezpečností zjistila, že v posledních měsících černý trh s falešnými očkovacími certifikáty roste exponenciálně po celém světě. Ze srpnové tisícovky prodejců se do září stalo deset tisíc.

Falešné očkovací certifikáty i výsledky negativních testů jsou podle Check Pointu k mání ve 29 zemích, včetně České republiky, Polska, Velké Británie či USA.

Čím více roste potřeba a poptávka, tím rychleji se rozšiřuje prodejní síť. K září prodejci nabízejí falešné očkovací certifikáty pro tyto země:

Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Německo, Belgie, Nizozemsko, Řecko, Finsko, Rumunsko, Rusko, Bulharsko, Švýcarsko, Rakousko, Polsko, Česká republika, Lotyšsko, Irsko, Malta, Velká Británie, Ukrajina, Austrálie, Indonésie, Indie, Singapur, Thajsko.

Právě ve Spojených státech se za falšování covidových dokumentů zatýká také. V srpnu úřady odhalily a zadržely Američanku z New Yorku, která měla na svědomí prodej 250 falešných certifikátů. Zaměřovala se hlavně na lidi pracující v nemocnicích a pečovatelských domech.

Nepříjemnosti zaznamenala i Austrálie. Její aplikace Express Plus Medicare nějakou dobu obsahovala chybu, díky které si mohli lidé zfalšovat očkovací průkaz za méně než deset minut.

Ceny falešných očkovacích certifikátů

ZeměCena (přepočet na koruny)
Austrálie1 730
Rakousko3 800
Brazílie1 750
Francie3 800
Lotyšsko3 800–5 000
Polsko3 800
Rusko1 500–2 800
Spojené království3 800–5 000
USA3 300–4 400

Raketový nárůst zájemců o falešné potvrzení vyšetřující organizace připisují i momentu, kdy prezident Joe Biden apeloval na očkování zaměstnanců firem.

„Omezíme šíření covidu-19 zvýšením podílu očkovaných zaměstnanců po celé Americe,“ prohlásil a na chatovacích platformách se začaly dít divy. Před tímto vyjádřením měly skupiny odpůrců očkování na síti Telegram okolo 25 tisíc odběratelů. Bidenovo oznámení akcelerovalo nabalování dalších zájemců. Některé ze skupin jich čítají na 300 tisíc.

Černý trh s pandemií spojovanými produkty roste od prosince 2020. Během jednoho měsíce se na darknetu vyrojilo o 400 procent více nabídek na vakcíny. Počet inzercí se ještě ztrojnásobil v březnu 2021. Ve Spojených státech, Španělsku, Německu, Francii a Rusku se objevilo 1 200 prodejců nabízejících falešné očkovací pasy za 250 dolarů za kus nebo falešně negativní výsledky testu za 25 dolarů za kus.

Ne vždy se podaří falšovaný dokument odhalit okamžitě. Po oslavě židovského nového roku se několik poutníků, kteří navštívili Umaň na Ukrajině, vrátilo nakažených covidem-19. Pro svůj návrat do Izraele ale použili falešné výsledky PCR testů zakoupené přes Telegram. Podle policie se falešným dokumentem prokázalo více než 200 Izraelců, po dalších testech se ukázalo, že jsou někteří z nich pozitivní. Dle jejich výpovědí za tuto „službu“ zaplatili v přepočtu necelých 700 korun. Za potvrzení o prodělání nemoci prý prodejci chtěli asi dva tisíce korun.

Reklama

Doporučované