Hlavní obsah

Od pondělí další rozvolnění. Do 14 dnů uvidíme nárůst, míní imunoložka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Od pondělí končí povinnost mít nasazený respirátor ve vnitřních prostorách. Někteří oslovení odborníci nepovažují rozvolnění v současné situaci za vhodné.

Článek

„Já se osobně domnívám, že je to zbytečně uspěchané,“ říká virolog Libor Grubhoffer. „Zplošťování pandemické křivky se zpomaluje, respektive zaznamenáváme určitý nárůst. Jistě to není žádná epidemiologicky závažná věc, přesto si myslím, že jsme měli ještě 14 dní počkat,“ sdělil Seznam Zprávám virolog.

Od pondělí už bude povinné nosit respirátor jenom v hromadné dopravě a sociálních a zdravotních zařízeních.

Podobně situací vidí i imunoložka Blanka Říhová. „Z mé zkušenosti nošení roušek skutečně zabránilo infekcím. Osobně si myslím, že je to funkční a že nás to zas tak moc neomezuje, když si k tomu přičtu, že přece jenom snižujeme riziko infekce.“

Podle Říhové uvidíme do 14 dnů nárůst počtu nakažených, nemusí být ale nijak dramatický.

Odložení respirátorů v práci, ve školách nebo na společenských akcích, které nejsou od 1. března omezeny počtem účastníků, odsouhlasila tento týden vláda. „Bude-li příznivý vývoj pokračovat, v průběhu dubna odložíme respirátory úplně,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Rozvolňování koordinuje s Národním institutem pro zvládání pandemie (NIZP), který vede epidemiolog Roman Chlíbek. Pro Seznam Zprávy potvrdil, že v zásadě s rozhodnutím vlády souhlasí. „Doporučovali jsme respirátory ještě ponechat na hromadných vnitřních akcích. Tam to do jisté míry vnímám jako možné riziko, ale jinak si myslím, že u firem, škol a nebo obchodů je riziko v tuto chvíli minimální,“ řekl.

Odložení respirátorů v současné podobě posvětil i epidemiolog Petr Smejkal. Podle něj by to ale mělo být spojeno s apelem na ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorách, dokud incidence koronaviru nepoklesne na polovinu stávajících případů. Tato výzva je podle něj důležitá zejména pro ty, kteří nejsou očkovaní nebo patří mezi ohrožené skupiny.

Promořené Česko

V Česku se v současnosti šíří nová varianta omikronu BA.2. Virolog Grubhoffer si ale nemyslí, že by mohla Česko ohrozit stejně jako minulé mutace koronaviru.

„BA.2 je rychlejší a získává postupně silnější pozici, ale v zásadě si myslím, že nebude představovat nějakou možnost zvratu. Jednak očkování, ale také přirozená cesta – promoření na základě onemocnění – už přeci jenom zvýšily v naší společnosti počet do značné míry chráněných jedinců. A tudíž tu není dostatečná základna imunně naivních jedinců k tomu, aby se v nějakém průlomu nová varianta BA.2 uplatnila,“ míní Grubhoffer.

K nárůstu případů podle něj může částečně přispět příchod uprchlíků z Ukrajiny, kteří nejsou na covid důsledně testováni. To ale odmítá Ministerstvo zdravotnictví. Podle něj počty pozitivních případů nákazy koronavirem s příchodem uprchlíků z Ukrajiny podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nerostou. „Rozhodně je nulové riziko, že by sem z Ukrajiny přišla nějaká mutace, o které bychom nevěděli,“ ujistil Válek.

Epidemiolog Chlíbek řekl, že hodnotit novou variantu BA.2 je ještě předčasné. Ani podle něj zatím nejsou signály, že by měla podobný potenciál jako varianta omikron. Dodává ale, že koronavirus umí překvapit.

Reklama

Doporučované