Hlavní obsah

Popcorn a kola v sále? Zakázáno. Kina ve Francii přijdou o zlatý důl

Foto: Profimedia.cz

Na festivalu v Cannes byly povinné roušky, popcorn si ale diváci koupit mohli. Od 3. ledna už ne. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Konzumace nápojů a potravin bude v kině a na koncertech od třetího ledna zakázána, oznámil francouzský premiér Jean Castex jedno z nových covidových opatření. Kina zůstanou otevřená, ale pocítí ho.

Článek

Na sociálních sítích vyvolal zákaz konzumace v kinech u řady lidí pobavení – konečně je už při sledování napínavého filmu nebude rušit soused šustící s popcornem. Pro samotné kinosály je to ale špatná zpráva: zákaz prodeje nápojů i pochutin jim znatelně zredukuje příjmy.

Premiér Castex vystoupil v pondělí na tiskové konferenci s řadou nových opatření, kterými chce jeho vláda zbrzdit probíhající pátou vlnu pandemie v zemi a především šíření nové mutace omikron. V barech a restauracích tak už nebude možné konzumovat vestoje, ale pouze vsedě. Pokud pak lidé zajdou do kina, na koncert, do divadla nebo si sednou do hromadného dopravního prostředku (a to i na dlouhou vzdálenost), konzumovat nebudou moci vůbec.

Popcornu, čokoládovým tyčinkám nebo šumivým limonádám v kinech tedy na tři týdny odzvonilo. Pro provozovatele kin je zákaz konzumace přirozeně lepší než úplné uzavření sálů, i tak ale bude mít opatření značné následky. Podle serveru Huffington Post si nějaké občerstvení v kině dopřává každý druhý návštěvník a výzkum CNC (Rady pro účetní standardy) z roku 2014 zjistil, že prodej nápojů a pochutin představuje 16 procent obratu kin.

„Vyděláváme na každém lístku jen 30 procent ceny. Pokud nebude občerstvení, třetina francouzských kin bude muset zavřít,“ řekl deníku Le Parisien Rod Assous, šéf nezávislého kina L’Elysée.

Deník se v článku nazvaném „Popcorn, stroj na peníze pro kina“ zabýval skutečnou cenou této oblíbené pochutiny. Zjistil přitom, že prodej popcornu je pro kina zlatý důl – kyblík, který se v multikinech prodává za 3,5 eura, má výrobní náklady pouhých 24 centů.

Nové opatření má trvat nejméně tři týdny, rozvolnění bude záviset na dalším vývoji epidemie.

Vánoční svátky si nicméně provozovatelé francouzských kin užili: nový díl Spider-Mana přilákal už přes čtyři miliony diváků. „Mnoha filmům se daří,“ pochlubil se Richard Patry, šéf Národní federace francouzských kin. Poslední dva týdny byly, co se týče návštěvnosti, na úrovni roku 2019, tedy předcovidových časů.

V horší situaci než kina jsou hudebníci a provozovatelé koncertů. Ty jsou nyní povolené jen vsedě nebo s malým počtem diváků, část plánovaných turné se proto ruší. Někteří zpěváci nelibě nesou, že zatímco oni nemohou uspořádat koncert pro venku stojící publikum početnější než pět tisíc osob, politická shromáždění mohou probíhat zcela bez omezení. Zpěvák Julien Doré proto zveřejnil plakát s daty svých koncertů, na němž výraz „en concert“ (na koncertě) přelepil nápisem „en meeting“ (na mítinku).

Podobně zareagoval slam básník a textař známý pod pseudonymem Grand Corps Malade. „Jsem tedy kandidátem v prezidentských volbách. Všechny moje mítinky zůstávají,“ píše se na plakátu s daty jeho vystoupení.

Reklama

Doporučované