Hlavní obsah

Nebezpečný omikron? Počkejme na Vánoce, říká Prymula

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Epidemiolog Roman Prymula očekává, že to, jak je, nebo není omikron nebezpečný, budeme vědět za dva týdny.

Reklama

V Česku se objevily další případy nákazy variantou omikron. Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula by kvůli němu opatření zatím nezpřísňoval. Jak nebezpečná varianta je, podle něj budeme vědět těsně před Vánocemi.

Článek

V Česku bylo ve čtvrtek už pět lidí nakažených novou, zatím dost neznámou, variantou omikron. Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula zatím nechce panikařit, měli bychom podle něj počkat, až budeme mít více dat o tom, jak nebezpečná tato varianta je.

„Já si myslím, že v tuto chvíli bychom na omikron nemuseli reagovat vůbec,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Více o variantě se podle něj dozvíme do dvou týdnů.

Česko hlásí další tři nově nakažené variantou omikron. Z toho dva jsou zdravotníci, kteří v posledních týdnech nikam necestovali. Co to znamená?

To je zcela očekávaná věc, protože omikron se šíří obrovskou rychlostí a je víceméně jasné, že my nikdy nestihneme vytrasovat všechny možné kontakty. Co se týká omikronu, nevíme v tuto chvíli definitivně jednu věc, a to jak závažné to je onemocnění ve smyslu klinické formy, tedy jak bude probíhat.

To, co už víme, je, že se poměrně rychle šíří, že má mnoho mutací, že se bude vakcinaci vyhýbat více než varianty, které tady byly. A zatím máme hypotézu, že by průběh mohl být významně mírnější. Nicméně zatím to není potvrzeno z ostatních evropských zemí. Čekáme až bude více pacientů, protože zatím jsou pacienti dominantně z JAR nebo okolních zemí. Kde věkový průměr byl podstatně nižší, než je u nás a kde to rasově byli dominantně černoši.

Pokud se ukáže, že průběhy jsou lehké, tak je to pro nás dobrá zpráva. Bude se tady šířit mírné onemocnění, které v podstatě zanechá imunitu, jež nás bude chránit i před případnými dalšími mutacemi, které se od toho nebudou tolik lišit.

Kolik potřebujeme dnů nebo týdnů, abychom zjistili, o jak lehké nebo těžké onemocnění jde? Případně kolik musí být nakažených?

Já si osobně myslím, že to není dlouhá doba, že to vzhledem k rychlosti šíření bude nějakých 14 dnů. A po té době už bychom to mohli v podstatě tušit.

Dnes se také objevila informace, že varianta omikron má jakousi „sestru“, která je nakažlivější a hůře zjistitelná PCR testy. Mělo by nás to znepokojovat?

Tam bude problém s diagnostikou, protože my jsme de facto obdrželi informaci od Jihoafričanů, že na rozdíl od původní varianty dobře diagnostikovatelné jak PCR, tak antigenem, se tady může stát, že to tak jednoduché nebude. A že se diagnostika bude muset nějakým způsobem upravit.

Mělo by podle vás přijít v souvislosti s omikronem nebo jeho další variantou nějaké další zpřísnění opatření na Vánoce? A co byste nové vládě doporučil, jak reagovat?

Já si myslím, že v tuto chvíli bychom na omikron nemuseli reagovat vůbec. Pokud se ukáže, že ten průběh by byl závažnější, tak by to pak znamenalo zpřísnění opatření. Ale to je velmi nepravděpodobné.

A kdyby k tomu došlo, tak případné zpřísnění opatření bychom si měli představit jak? Podobně, jako tomu bylo před rokem? Nebo se inspirovat jinými evropskými zeměmi a jejich opatřeními proti omikronu?

Já nevím, jak reagují ostatní evropské země na omikron. Nebo jestli to je reakce na omikron, protože ty země, které reagovaly velmi přísně, reagovaly spíš na deltu plus, která u nich je. Snažily se, aby jim nepřetekla kapacita v nemocnicích. Nemyslím, že by někdo ještě příliš reagoval na omikron s výjimkou toho, že se někde snažili zastavit leteckou dopravu nebo ji z daných lokalit omezit. Ale to je podle mě ne úplně smysluplné opatření, protože omikron se bude šířit i přesto, je to jen drobné zpoždění.

Vy byste tedy teď nic nezpřísňoval a počkal těch 14 dní. To ale vyjde přesně na Vánoce…

Kvůli omikronu bych v tuto chvíli opravdu žádná opatření nedělal, kromě toho, že monitorujeme, kolik tady té nákazy je, abychom věděli rychlost šíření. To znamená diagnostika tak, jak se teď provádí.

Reklama

Doporučované