Hlavní obsah

Roušky pro děti od šesti let povinné nebudou

Foto: Getty Images

Roušky zatím musí nosit všechny děti, které zahájily školní docházku.

Reklama

aktualizováno •

Koaliční rada se podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) rozhodla neupravovat nošení roušek u dětí.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo, aby bylo zakrývání dýchacích cest povinné v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních od šesti let věku. Dosud platí povinnost pro ty, které zahájily školní docházku.

Návrh byl nakonec stažen z jednání vlády, řekl Jurečka.

„Ukázalo se, že jsem byl víc opatrný, než bylo nutné. Máme pravidla dobře stanovena, ale chtěl jsem mít jistotu. Nesl jsem proto na vládu návrh, zda nepřeformulovat opatření ohledně nošení roušek pro děti tak, aby když ho přeložíme do ukrajinštiny, bylo naprosto srozumitelné uprchlíkům. Ale ukázalo se, že je to naprosto zbytečné. Ta pravidla jsou stanovena dobře,“ řekl Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob v úterý uvedl, že po změně nařízení by se povinnost vztahovala i na děti starší šesti let, které do školy nechodí. Například ukrajinské děti totiž nemusí povinnou školní docházku nastoupit tři měsíce od příchodu do země, pro většinu tak začne až v září.

Děti od šesti do 15 let mohou nosit roušky, starší obyvatelé mají povinné respirátory. Ty na rozdíl do roušek chrání své nositele i jejich okolí. Kromě covidu-19, kvůli kterému bylo jejich nošení v Česku zavedeno, fungují také proti ostatním onemocněním dýchacích cest. Právě ta jsou spolu se střevními potížemi nejčastějšími akutními zdravotními problémy, se kterými v současné době uprchlíci vyhledávají zdravotní péči.

Kromě předškolních dětí mají výjimku z nošení respirátorů také osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizovaní, klienti pobytových sociálních služeb nebo řidiči veřejné dopravy. Nemusí je nosit ani lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Nutné nejsou ani po dobu konzumace jídla.

Aktualizováno o vyjádření ministra zdravotnictví Válka.

Reklama

Související témata:

Doporučované