Hlavní obsah

Koronavirus slábne, Francouzi se vracejí do práce i obchodů

Foto: Profimedia.cz

Na nádraží v Marseille pomáhají cestujícím dodržovat předepsané rozestupy namalované značky.

Reklama

Mohou opět nakupovat, cestovat i posílat děti do školy. Skleničku s přáteli si ale zatím Francouzi nedají, na bohoslužbu v kostele mohou také zapomenout. Prozatím.

Článek

„Díky vám se virus zpomalil. Je ale stále tady. Zůstaňte opatrní,“ vzkázal v neděli večer Francouzům prezident Emmanuel Macron. On i ministr zdravotnictví Olivier Véran občany upozorňují, že od pondělí sice nastává rozvolnění karantény, to ale rozhodně neznamená návrat k životu před pandemií.

Poslední data svědčí o tom, že koronavirus v zemi sice pozvolna, ale přece jen oslabuje. V neděli zaznamenali zdravotníci vůbec nejméně úmrtí od počátku března – nemoci covid-19 podlehlo 70 lidí. Bilance se tak před rozvolněním zastavila na 26 380 mrtvých, z toho necelých deset tisíc zemřelo v domovech důchodců a dalších podobných zařízeních, informovala televize BFM. 2 776 pacientů je stále v nemocnicích ve vážném stavu.

Lidé se vracejí do práce

Pondělí se pro statisíce Francouzů stalo dnem, kdy se mohou vrátit do práce. Jak řekl ministr hospodářství Bruno Le Maire, fungovat opět začne na 400 tisíc firem. Ministerstvo práce ale i nadále vyzývá občany, aby pracovali z domova, pokud je to možné. Zvláště to platí v regionu Ile-de-France, zdůraznil ministr zdravotnictví Véran. Pokud se lidé vrátí do práce, měli by dodržovat bezpečnostní opatření, a pokud je to možné, neměli by být na místě všichni najednou.

V Paříži byl ale v pondělí ráno podobný klid jako v posledních týdnech. Jak informoval ve svém online zpravodajství deník Le Figaro, metro jezdilo poloprázdné a jindy frekventovaná místa, jako je byznysová čtvrť La Défense, zela prázdnotou. V metru pak rozdávali zaměstnanci cestujícím dezinfekční gely.

Po dlouhých týdnech se v zemi otevřela i většina obchodů či služeb, Francouzi si tak mohou zajít ke kadeřníkovi, do knihoven či galerií, nakoupit oblečení nebo třeba květiny. Zda se ale otevřou i velká obchodní centra s více než 40 tisíci metry čtverečními, záleží na místní samosprávě. Ve výše zmíněném regionu Ile-de-France to například prefekt zakázal.

Na rozdíl od pohybu venku musí Francouzi při nákupu nosit roušky, omezen je i počet lidí, kteří mohou být v jednu chvíli v obchodě. Roušky jsou povinné i v hromadné dopravě.

Do škol nastoupí zatím jen menší děti

Uvolnění se dotkne i škol. V pondělí se otevřely jesle, v úterý budou následovat školky a základní školy. Omezeny budou počtem 10 až 15 žáků ve skupině, podle ministra školství Jeana-Michela Blanquera se nicméně v úterý 12. května otevře 80 až 85 procent všech škol. V regionech, které zasáhl koronavirus jen málo, se mohou od 18. května znovu otevřít i college (školy odpovídající našemu druhému stupni a nižší střední škole, tj. děti ve věku 10–15 let).

Zásadní změnou je pro Francouze i opětovná možnost cestování. Přesuny se omezují na vzdálenost 100 kilometrů, při delších cestách je nutné povolení z pracovních nebo rodinných důvodů. Zákaz přesunů, který až do pondělí platil, znemožňoval řadě lidí vrátit se do místa svého trvalého bydliště. Například z Paříže odjelo na začátku karantény asi 10 procent obyvatel, kteří se pak ze svých venkovních sídel nemohli vrátit. Podobný jev nastal i v dalších velkých francouzských městech.

Macron je pod tlakem, musí uspět

Zavřené naopak zůstávají až do odvolání bary, kavárny či restaurace, pro většinu Francouzů nezbytná součást společenského života. Omezený zůstává i náboženský život – kostely a mešity sice mohou věřící přijímat, organizovat hromadné akce je ale i nadále zakázáno.

Uvolnění karanténních opatření vyvolává i velký tlak na francouzské politické scéně. Prezident Macron zažívá v posledních týdnech propad popularity na úkor svého premiéra Édouarda Philippa, opozice mu navíc dává najevo, že zadarmo od ní nic nedostane. Zdá se tedy, že Macron tentokrát „musí“ uspět, aby nepříznivé trendy zvrátil.

„Je potřeba umět uznat chyby, zvláště ty, jež se týkají (nošení) masek, které nás trvale poškodily. Měli jsme ty věci říkat dříve a rychleji. Jestli ale uspějeme s uvolňováním, můžeme to obrátit,“ citoval Le Parisien jednoho z prezidentových poradců.

Reklama

Doporučované