Hlavní obsah

Lidé se samotestem snižují čísla nakažených. Počítá se jen PCR test

Foto: Profimedia.cz

Do celkového čísla nově nakažených se nepočítají samotesty.

Reklama

Nová pětidenní karanténa po pozitivním samotestu v práci má důsledky i pro počítání nakažených. Protože už není povinný PCR test, lidé v karanténě se v datech objeví, jen pokud na něj půjdou dobrovolně nebo s příznaky.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Nastupující vlna varianty covidu-19 omikron už promlouvá do razantního růstu počtu nakažených. Nová pravidla pro karanténu a testování ale mohou čísla uměle snižovat. Za potvrzený případ onemocnění covid-19 se totiž považuje jen osoba s pozitivním výsledkem PCR testu nebo člověk s příznaky a pozitivním antigenem, který ale provedl zdravotník. Ten navíc pokračuje ještě na potvrzovací PCR test.

Do celkového čísla nově nakažených se ale nepočítají samotesty. Ostatně tak tomu bylo od začátku epidemie. Jenže dosud také platilo, že člověk s pozitivním antigenem automaticky pokračuje na PCR test. Nová vláda tento postup ale změnila.

Karanténa i izolace se zkrátily na pět dní a s PCR testem se počítá jen pro lidi s příznaky nebo dobrovolníky. Tedy potenciálně nakaženými, kteří si pro potvrzení PCR metodou dojdou z vlastní iniciativy, aby se dozvěděli, zda jsou skutečně pozitivní. Je to také jediná cesta jak si oficiálně potvrdit prodělání nemoci. Pozitivní antigenní samotest k tomu nestačí. Bez takového dokladu se ale neočkovaný zákazník nedostane do restaurace, kina nebo třeba ke kadeřníkovi. Negativní PCR test se samostatně uznává jen u osob do 18 let a lidí, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

PCR testem si mohou pracovníci také zkrátit pětidenní karanténu, pokud dostanou do té doby negativní výsledek. Pondělní číslo 20 270 nakažených tak nemusí být úplné.

„V počtech nově diagnostikovaných pacientů nejsou uvedeny záchyty ze samotestů Ag ve firmách – podobně jako zde neuvádíme primární Ag testy ze škol. Včera k večeru bylo z firem nahlášeno více než 4 500 pozitivních Ag testů,“ píše ve své úterní zprávě k aktuálním číslům ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

To ale neznamená, že se má k pondělnímu počtu automaticky připočítat 4500 nově nakažených. Část z nich šla na PCR test dobrovolně, takže jsou v datech vedeni, další mohou být jen falešně pozitivní. Podle nových pravidel ale zůstanou pouze pět dní v karanténě a pak se zkrátka zase vrátí bez nutnosti dalšího testování do práce.

U denních dat o počtu nakažených covidem-19 je také nutné brát v úvahu statistiky o reinfekcích. Jde o podezření na nákazu u lidí, kteří covid už jednou prodělali. Tato čísla ale mohou být nepřesná, proto je zpětně ověřuje Státní zdravotní ústav a do celkového počtu nově nakažených se nezapočítávají, jak už dříve Seznam Zprávy popsaly. V posledních dnech se ale data o reinfekcích pohybují nad 10 procent všech potvrzených nákaz na rozdíl od podzimních dní, kdy šlo jen o nižší jednotky procent. V pondělí je tak nutné počítat ještě s 2028 možnými nakaženými navíc.

Hlavní správce zdravotnických dat ÚZIS ale ví o tom, že „vzhledem k vysoké nakažlivosti viru ztratí minimálně na určitou dobu predikční schopnost data o celkovém počtu nakažených, o prevalenci nakažených a odhady relativní pozitivity testů“. Píše se to v dokumentu, který popisuje možné způsoby jak odhadovat potenciálně rizikový vývoj omikronové vlny.

„V pátek bylo přes 13 tisíc pozitivně diagnostikovaných, nakažených je v populaci minimálně dvakrát až třikrát více,“ odhadl proto pro CNN Prima Dušek.

Ostatně i Ministerstvo zdravotnictví už v dalších dnech a týdnech nebude sledovat všechny nakažené covidem. Krajské hygienické stanice dostaly pokyn, aby se při trasování zaměřily jen na nezletilé od 6 do 18 let, seniory nad 65 let a pracovníky v sociálních službách. Ostatní už hygienici telefonem oslovovat nebudou. V případě nákazy nebo rizikového kontaktu mají využít sebetrasovací formulář. Informaci o karanténě ale dostanou, stejně jako pracovníci automaticky také eNeschopenku.

Propojení systémů v aplikaci Tečka ale nefunguje. Ačkoliv je člověku nařízena karanténa, stále mu díky platnému očkování svítí zeleně. Kontroloři v restauracích nebo třeba hotelech tak nemají šanci zjistit, jestli člověk není i přesto v karanténě.

Reklama

Doporučované