Hlavní obsah

V Betlémě svítí vánoční strom. Cizinci se k němu zatím nedostanou

Ohňostroj a oslavy při rozsvěcování vánočního stromu v palestinském Betlémě.Video: twitter/AlaaDaraghme

 

Reklama

Betlém je turistické město, v posledních dvou letech ale trpí. Vloni zažil úplný lockdown, hranice pro zahraniční návštěvníky jsou nyní opět uzavřené. Místo milionů poutníků počítá město, že jich přijede jen pár desítek tisíc.

Článek

Poslední Vánoce před pandemií navštívilo Betlém asi 3,5 milionu poutníků a turistů, loňský rok se stal kvůli lockdownu naopak katastrofou. Letos obchodníci v Ježíšově rodišti, ale i v Nazaretu nebo Jeruzalémě doufají v lepší časy.

V sobotu zažil Betlém slavnostní atmosféru při rozsvěcení vánočního stromu – lidí se sešlo mnohem více než loni a nechyběl ani ohňostroj. Obavy místních, že se zopakuje scénář roku 2020, ale zůstávají. Důvodem je nová varianta koronaviru omikron, kvůli níž Izrael zavřel na 14 dní hranice.

Jak řekl agentuře Reuters betlémský starosta Anton Salman, cestovní zákaz zabránil v účasti řadě zahraničních delegací. Palestinci teď jen doufají, že zákaz skutečně po 14 dnech skončí, jinak by znovu přišli o vrchol turistické sezóny.

„Je to radostný a moc hezký večer. Atmosféra je plná naděje, radosti a očekávání,“ řekla finská turistka Maria, která musela izraelské hranice překročit před výše zmíněným uzavřením hranic.

Mnozí Palestinci ale moc nadějí do příštích dnů nevkládají: „Myslím, že letošní očekávání je zcela minimální, a to hned z několika důvodů. Prvním je koronavirus, druhým způsob, jak se sem dostat – je zde spousta checkpointů a bezpečnostních pracovníků – a třetím fakt, že lidé už jsou zoufalí z toho, že dva roky nemají práci ani žádnou finanční podporu. Lidé z ostatních palestinských měst nejspíš nepřijedou, oslavy budou stát spíš na náboženských poutnících a obyvatelích Betléma,“ řekl Seznam Zprávám v telefonickém rozhovoru Násir Allaham, šéf zpravodajské agentury Maan News.

Pokud by se hranice v průběhu prosince neotevřely, připravují Palestinci krizovou variantu – poutníci by mohli sledovat oslavy Vánoc online. „Záleží to na jordánské a izraelské vládě, my nemáme přístav ani letiště. Nezáleží to na nás. Myslím, že ten zákaz bude pokračovat, i když možná nějací poutníci přijedou,“ říká pan Allaham.

Hotely jsou připravené, ale nikdo nepřijíždí

Nejnavštěvovanější bývá pochopitelně půlnoční mše 24. prosince v Chrámu Narození Páně, loni byla ale kvůli lockdownu kapacita kostela striktně omezena. Letos naopak radnice oznámila, že vítáni budou i návštěvníci žijící mimo Betlém.

Vloni se kvůli zničené turistické sezóně ve městě razantně zvýšila nezaměstnanost. Izrael město finančně nepodporuje a palestinská samospráva nemá peníze, podotýká Násir Allaham.

Od 2. do 12. prosince v Betlémě probíhají vánoční trhy, na nichž prodávají své výrobky umělci a řemeslníci z širokého okolí. „Na ty budou chodit jen obyvatelé Betléma. Situace města je kritická, hotely jsou připravené uvítat zahraniční návštěvníky, ale nikdo tu není,“ smutní šéf palestinské tiskové agentury.

Vánoční přípravy už zachvátily i Jeruzalém, který je ale během Vánoc ve stínu Betléma – hlavní roli hraje naopak o Velikonocích, protože právě zde byl Ježíš ukřižován. Advent tam začal 28. listopadu, vánoční výzdobu si mohou lidé užít hlavně v křesťanské čtvrti Starého města. Během prosince by se v něm podle agentury MENA měla uskutečnit přehlídka skautů. Půlnoční mši pak budou sloužit kněží v Chrámu Božího hrobu, v bohatě vyzdobené budově YMCA pak na Štědrý den chystají velký koncert.

Nazaret, kde Ježíš žil, se pak může pochlubit údajně nejvyšším vánočním stromem na celém Blízkém východě. Žárovky na něm svítí už od 1. prosince. Trhy trvají do 11. prosince, kromě nich čekají návštěvníky arabsko-izraelského města i procházky historickou čtvrtí zaměřené na téma Vánoc. Na Štědrý den se chystá ohňostroj a půlnoční mše v Bazilice Zvěstování, kde se měla Panna Maria dozvědět od anděla, že porodí syna Božího.

Reklama

Doporučované