Hlavní obsah

Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny proti covidu od Novavaxu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Předem přihlášení zájemci dostanou SMS, že se mohou k očkování registrovat.

Článek

Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Celkově je objednáno 375 000 dávek pro očkování 187 500 osob. Zájemců je podle aktuálních informací ministerstva zatím 8252.

„U praktiků a v očkovacích centrech tak máme další očkovací látku schválenou Evropskou lékovou agenturou, která jasně deklaruje její účinnost, bezpečnost a největší možnou ochranu před vážným průběhem onemocnění covid-19. Zároveň prosím všechny, kteří jsou zatím neočkovaní, aby zvážili tuto možnost,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Vakcína Nuvaxovid je určena pro dospělé osoby pro nové očkování, interval mezi první a druhou dávkou očkování je 21 dní. „Vakcína Nuvaxovid působí tak, že organismus připraví na to, aby byl sám schopen bránit se proti onemocnění covid-19. Obsahuje typ spike proteinu, který byl vyroben v laboratoři,“ napsal k vakcíně Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Imunitní systém člověka po očkování identifikuje protein jako cizorodý a vytvoří proti němu přirozenou obranu, protilátky a T-buňky imunitního systému. „Jestliže se očkovaná osoba později setká s virem SARS-CoV-2, její imunitní systém rozpozná spike protein na viru a bude připraven se proti němu bránit,“ doplnil SÚKL.

Zájemci o očkování se mohli přihlašovat od 1. února, o otevření termínu očkování v jejich regionu budou informovaní prostřednictvím SMS. Registrovat na konkrétní termín se pak budou moci přes web ministerstva zdravotnictví stejně jako dříve očkovaní jinými vakcínami.

Zájem o očkování proti covidu-19 obecně podle dat ministerstva od začátku letošního roku výrazně poklesl. V pracovních dnech prvního týdne tohoto roku zdravotníci aplikovali průměrně více než 93 000 dávek očkování, v minulém týdnu to bylo v průměru méně než 9000 za den.

Malý zájem už je o možnost zahájení očkování, za celý únor se nově nechalo očkovat méně než 16 000 lidí. Od 7. února jich nebylo celkem v ČR víc než 1000 za den, v posledním týdnu kolem 400 denně. Dokončené očkování má v Česku téměř 6,85 milionu lidí, posilující dávku dostaly čtyři miliony z nich.

Reklama

Související témata:

Doporučované