Hlavní obsah

Zájem je minimální. Česko musí přesto odebrat stovky tisíc nových vakcín

Foto: ČTK

Zájem o očkování padá a podle odborníků to nezmění ani příchod další vakcíny, která je vnímaná jako tradiční.

Reklama

aktualizováno •

Stovky tisíc vakcín a jen jednotky tisíc lidí, kteří o ně mají zájem. Ministerstvo zdravotnictví řeší, co s „tradiční“ vakcínou Novavax. Do Česka dorazí první várka už za pár dní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V příštích týdnech do Česka dorazí 772 tisíc nových vakcín proti covidu od společnosti Novavax. V dvoudávkovém schématu jimi má být naočkováno 386 tisíc lidí. Reálně však o vakcínu jeví Češi minimální zájem. Svědčí o tom počet zájemců, kteří se k očkování látkou od firmy Novavax zatím zaregistrovali. Je jich jen osm tisíc.

Česká republika se ovšem zavázala daný počet vakcín odebrat a mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob Seznam Zprávám potvrdil, že objednávku už nelze měnit.

Prvních 130 tisíc vakcín tak dorazí v průběhu příštího týdne, původně se přitom mluvilo už o tomto týdnu.

V předregistraci, která byla spuštěna od února, ovšem o vakcínu projevilo zájem k pondělnímu dopoledni 8 103 lidí. Pět tisíc lidí se přihlásilo hned první den. Za poslední tři dny průměrně přibylo vždy už jen 23 zájemců.

Právě vakcínu Novavax měl v minulosti podle informací Seznam Zpráv prosazovat exministr Roman Prymula (za ANO). Například loni na jaře Česká republika na vakcínu plně sázela a jako u jediné si předobjednala maximum možných dávek – přes 2,4 milionu. Reálně se pak ale země zavázala odebrat 772 tisíc dávek.

V poslední době vakcínu propagoval i současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který měl za to, že by mohla oslovit i lidi, kteří nevěřili vakcínám na principu mRNA, tedy například těm od firem Pfizer/BionTech nebo Moderna.

Nuvaxovid, jak se vakcína od firmy Novavax jmenuje, měla být úspěšná právě proto, že se jedná o proteinovou vakcínu, která má ale srovnatelnou efektivitu a bezpečnost s mRNA vakcínou. Zjednodušeně řečeno je vyráběná jako vakcína na spalničky. Interval mezi dávkami je 21 dnů. Čechy ale nechala chladnými.

Nyní už proto Ministerstvo zdravotnictví mluví o tom, co se zásobami nechtěné vakcíny dělat.

Proteinová vakcína. Jak funguje?

Když je člověku podána vakcína, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické buňky imunitního systému (typ bílých krvinek zvaný T-buňky). Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a spustí proti němu imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit proti covidu tím, že společně působí proti viru, zabraňují jeho vstupu do buněk, čímž brání jeho množení a ničí buňky, které jsou nakažené SARS-CoV-2, a tím brání jeho dalšímu šíření v lidském těle. (SÚKL)

„Takové vakcíny můžeme prodat, pokud bude zájem jiných zemí, nebo je můžeme darovat,“ vysvětluje Ondřej Jakob. Doplňuje, že expirace může být i kratší než devět měsíců.

Kdo si řekne, tomu vakcínu přivezou

Krajští koordinátoři očkování se shodují na tom, že vzhledem k nízkému zájmu a přebytku vakcín Novavax se upustilo od původní myšlenky, že se budou dávky rozdělovat podle předregistrací do jednotlivých krajů.

„V celé republice je zájem velice nízký. Nyní si proto může naprosto každý, ať už praktický lékař, nebo očkovací místo, objednat Novavax u distributora Avenier. Krajští koordinátoři do toho nebudou nijak zasahovat,“ popisuje Petra Žákovská, která zastává úlohu koordinátora pro Prahu.

„Zájem je nula nula nic. Očkování je ve fázi volného pádu. Já to pořád říkám: kdo se chtěl naočkovat, ten se naočkoval a nečekal na Novavax,“ komentuje aktuální situaci Pavel Rydrych, koordinátor v Moravskoslezském kraji. Mluví o tom, že od vakcíny se čekalo, že přitáhne opět zájem k očkování, sám to ale nepředpokládal.

Luboš Císař z Jihomoravského kraj zase popisuje, že očkovací místa budou schopná velice rychle nabízet i vakcíny Novavax, jakmile budou v České republice. Kdy konkrétně to ale bude – jestli v pondělí 28. února, nebo až koncem příštího týdne – neví.

„Pořád je nám slibováno, že do konce měsíce budeme mít vakcíny. Zatím ale nemáme konkrétní informaci, že to bude pondělí, úterý nebo jakýkoliv jiný den,“ říká jihomoravský koordinátor.

Reklama

Doporučované