Hlavní obsah

Místo tisíců jen stovky. Očekávaný zájem o „tradiční“ vakcínu se nekoná

Foto: Profimedia.cz

V řádu nižších tisíců. Takový je zatím zájem o vakcínu Novavax.

Reklama

K úternímu odpoledni se na vakcínu Novavax předregistrovalo kolem 7 500 lidí. Ministerstvo zdravotnictví věří, že zájem ještě může vzrůst. Krajští koordinátoři mluví naopak o tom, že velkou poptávku neočekávali.

Článek

Předregistrace na novou a „tradičnější“ vakcínu proti covidu od společnosti Novavax zatím poskakuje jen o stovky zájemců denně. Mezi nedělí a pondělím se přihlásilo necelých 150 lidí, mezi pondělím a úterým dalších 118 zájemců.

Celkově registroval systém k úternímu odpoledne 7 511 vážných zájemců o novou vakcínu. O ní přitom dříve ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) mluvil jako o očkovací látce, která by mohla oslovit lidi, kteří nevěřili očkovaní vakcínou založenou na principu mRNA.

„Myslíme, že zájem vzroste,“ řekl k aktuálním číslům Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Nemění se proto ani plány ohledně předpokládaného začátku očkování koncem února, ani objednané množství očkovacích látek, které počítá s proočkováním 150 tisíc lidí dvěma dávkami.

Seznam Zprávy oslovily také krajské koordinátory očkování. Ti ovšem naopak mluví o tom, že vakcína přichází v době, kdy už není i kvůli rozvolňování o očkování velký zájem.

„První dávky jsou hodně na ústupu. Už převažuje posilující dávka,“ říká Luboš Císař, jihomoravský koordinátor očkování. Říká, že obecně považuje zájem o očkování za malý. „Čekali jsme, že to může přitáhnout více lidí,“ dodal.

„Zájem je minimální. A to už předregistrace běží nějakou dobu,“ potvrdil i Martin Polák, koordinátor očkování ve Středočeském kraji a primář interního oddělení v Klaudiánově nemocnici. Odkazuje se na to, že předregistrace začala 1. února. „Myslím, že ti, kteří se chtěli nechat očkovat, se už nechali,“ dodal.

Proteinová vakcína. Jak funguje?

Když je člověku podána vakcína, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické buňky imunitního systému (typ bílých krvinek zvaný T-buňky). Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a spustí proti němu imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit proti covidu tím, že společně působí proti viru, zabraňují jeho vstupu do buněk, čímž brání jeho množení a ničí buňky, které jsou nakažené SARS-CoV-2, a tím brání jeho dalšímu šíření v lidském těle. (SÚKL)

Pražský koordinátor očkování Martin Ježek mluví o tom, že zájem v hlavní městě není příliš překvapivý, protože metropole vykazuje celkem vysokou proočkovanost. „Osobně jsem nečekal nějaký bouřlivý zájem. Řekl bych, že může být ještě zhruba osm procent lidí, kteří se mohou nechat přesvědčit k očkování,“ odhadl Ježek.

Proč ministerstvo doufalo, že by nová vakcína mohla přilákat lidi, kteří dosud očkování odmítali? Je totiž vyráběná podle desítky let starého principu, jako například vakcína proti spalničkám. „Vakcína společnosti Novavax patří do skupiny antigenních vakcín, tedy vakcín založených na přímé prezentaci podaných antigenů imunitnímu systému. Jde o model, na kterém byly vytvářeny všechny vakcíny do pandemické doby,“ popsal už dříve pro Seznam Zprávy vakcinolog Marek Petráš, přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Doporučované