Hlavní obsah

Další dostupná vakcína. EU schválila očkování od Novavaxu

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Vakcína Novavax funguje na jiném principu než látky firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca, je to takzvaná proteinová vakcína. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Očkovací látka od Novavaxu je pátou, která je v Evropské unii schválená. Sedmadvacítka zatím používá vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca.

Článek

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pondělí doporučila vakcínu americké farmaceutické firmy Novavax k použití u dospělých. Jen pár hodin poté ji schválila i Evropská komise. Země, které látku nakoupily, ji nyní mohou začít aplikovat. První dávky podle agentury Reuters zřejmě začnou přicházet v lednu.

Vakcína Novavax „splnila kritéria EU pro účinnost, bezpečnost a kvalitu“, uvedla v prohlášení EMA. O schválení své vakcíny požádala americká firma evropský regulační úřad v polovině listopadu.

Jedna ze složek této očkovací látky by se mohla vyrábět také v Česku, které už má objednáno 370 000 dávek tohoto preparátu. EU je po konečném schválení vakcíny připravena odebrat na 200 milionů dávek.

Vakcína Novavax funguje na jiném principu než látky firem Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca a Johnson & Johnson, je to takzvaná proteinová vakcína. Preparát je stabilní mezi dvěma až osmi stupni Celsia, a lze jej proto skladovat v běžných lednicích.

Proteinová vakcína. Jak funguje?

Když je člověku podána vakcína, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu – protilátky a specifické buňky imunitního systému (typ bílých krvinek zvaný T-buňky). Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a spustí proti němu imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit proti covidu tím, že společně působí proti viru, zabraňují jeho vstupu do buněk, čímž brání jeho množení a ničí buňky, které jsou nakažené SARS-CoV-2, a tím brání jeho dalšímu šíření v lidském těle. (SÚKL)

„Vakcína společnosti Novavax patří do skupiny antigenních vakcín, tedy vakcín založených na přímé prezentaci podaných antigenů imunitnímu systému. Jde o model, na kterém byly vytvářeny všechny vakcíny do pandemické doby,“ popsal pro Seznam Zprávy vakcinolog Marek Petráš, přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. U této látky by tak nemusel obstát argument antivaxerů o neozkoušených vakcínách.

„Publikované studie účinnosti včetně protilátkových odpovědí naznačily dobrý výsledek této vakcíny. Sice možná o něco nižší, než tomu bylo v případě mRNA, ale možná o to setrvalejší. Na to si budeme muset ještě počkat,“ dodal.

Rozhodnutí EMA udělit doporučení pro registraci vakcíny pro osoby starší 18 let přichází v době, kdy mnoho evropských zemí bojuje s rychlým šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Novavax uvádí, že v současnosti testuje, do jaké míry bude její očkovací látka účinná také proti této variantě.

Reklama

Doporučované