Hlavní obsah

Je to likvidační, říkají hostinští a nekontrolují očkování

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Volná zóna. Některé restaurace veřejně hlásí, že pouští i neočkované.

Reklama

Obešli jsme restaurace, které veřejně hlásí, že nebudou zjišťovat, jestli jsou zákazníci očkovaní, nebo ne. U některých jde o přesvědčení, jiné k tomu prý vedou provozní důvody.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na dveřích od restaurace PUB U Sousedů v pražské čtvrti Hostivař jsou hned vedle sebe vylepené dvě cedule, které na první pohled působí spíše protichůdně.

Jednou z nich je poděkování, že se hosté chovají zodpovědně, a připomenutí, že mají zákazníci chodit dovnitř jen, když jsou fit, s rouškou a že si mají mýt ruce.

Druhé upozornění ale hlásí, že se restaurace počítá do takzvané „Volné zóny“, tedy že jsou vítáni zákazníci bez roušky, bez testu, ale i s nimi. Tedy, že se podnik otevřeně počítá mezi provozovny, které se nechtějí podřídit aktuálním vládním protiepidemickým opatřením.

Provozní restaurace Martin Pochman si za obojím stojí. „Všem zákazníkům říkám, že mně nevadí ani to, že jsou naočkovaní, ani to, že jsou neočkovaní,“ líčí hostinský. Revoltuje mimo jiné proti tomu, že je očkování sice nepovinné, ale zároveň stát na neočkované i skrze restaurace tlačí. „Tak ať to dá stát povinně,“ říká Pochman chvíli před otevřením svého podniku.

Během pondělí, tedy prvního dne, kdy se podle nového mimořádného opatření mohou v restauracích usadit pouze lidé s očkováním nebo po prodělané nemoci, jsme navštívili pět podniků, které proti tomu otevřeně rebelují. Hostinští většinou mluví o frustraci z celkové situace a přesvědčení, že stát už překračuje své pravomoci.

„Celá ta situace. Celý ten systém. Příkazy, zákazy. Antigenní testy nefungují, očkovaní nefunguje,“ snaží se své výhrady zhutnit do krátkých vět provozní Jídelny u Veselé Vařečky Hana Kunstová ve Staré Boleslavi.

Úspory padly, podřídit se znamená nepřežít

Již zmíněný hostinský Martin Pochman z Hostivaře prý na začátku epidemie dodržoval všechna nutná opatření. Teď už to ale odmítá i z provozních důvodů.

„Kdybych se podřídil, tak je to likvidační. Všechny úspory jsem dal do předchozích opatření. Za tu dobu, co jsem mohl tak nějak fungovat, jsem si nic nezvládl našetřit,“ vysvětluje Pochman. Vyčísluje, že pokud by neměl obsluhovat neočkované, tak to pro něj znamená ztrátu půlky tržeb.

Z předchozích kompenzací od státu je zklamaný, protože jen částečně pokryly jeho skutečné náklady a ztráty. „Těším se na to, že přijde kontrola. Ta opatření nejsou podložená,“ reaguje hostinský na dotaz, jestli počítá s tím, že ho navštíví hygienici. „Chci jim říct svůj názor. Jsem i zvědavý,“ dodává.

Nabroušená na kontrolory je i Hana Kunstová, která provozuje výše zmíněnou jídelnu v centru Staré Boleslavi. „Bojím, nebojím. Já si myslím, že jsou určité zákony, které musí i oni dodržovat,“ říká provozní.

Do seznamu restaurací, které veřejně rebelují proti opatřením, se přihlásila, protože má na vládu vztek. V jejím případě jde prý spíše o přesvědčení než o finance. „Já bych asi problémy neměla, lidé si berou jídlo s sebou,“ vysvětluje žena, která stojí ve dveřích podniku, ze kterého sálá teplo a vůně uvařeného jídla. A dodává, že její názor hosté oceňují.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Pitkovická hospoda je zavřená a bude. Kvůli covidu i kvůli situaci na trhu práce.

Restaurace Na Lišce v Uhříněvsi si dokonce podle provozního Jana Konopáska díky odporu proti opatřením pomohla. Popularitu jí zajistilo video z kontroly hygieniků, které provozní zveřejnil na sociální síti Facebook.

„Video mělo velký dosah, takže lidé chodí podpořit,“ pochvaluje si provozní. „Nebudeme diskriminovat lidi,“ říká rezolutně a ani průběh kontroly nechce komentovat. „Máte to ve videu i s paragrafy,“ dodává a znovu odkazuje na příspěvek na sociální síti.

Ve vchodě má k rozebrání i letáky na kvalitním papíru, které varují, že protipandemická opatření vedou k diskriminaci skupin a odkazují na trestní zákoník. Když se dozví, že reportér je ze Seznam Zpráv, tak zakroutí hlavou. „Patříte mezi mainstreamová média, která papouškuji, co řekne vláda,“ loučí se provozní restaurace Na Lišce.

Zavřená „volná zóna“

Záhadnější je motivace Pitkovické hospody na okraji Prahy. Ta se sice přihlásila do seznamu Volné zóny, ale před vchodem potenciální návštěvníky vítají hned dvě tabule s nápisem „Prozatím zavřeno“ se smutným smajlíkem.

„Heleďte, jsme tam napsaní, a to je asi všechno, co vám k tomu řeknu. Restaurace je momentálně zavřená a bude zavřená,“ říká mužský hlas do telefonu na čísle, které je uvedeno na seznamu restaurací, které odmítají nová opatření. Otázku na to, jestli jde o provozovatele restaurace Josefa Berana, hlas odvrací slovy „momentálně ne“.

Následně ale ještě muž dodává, že je hospoda uzavřená nejen kvůli covidu, ale i kvůli „současné situaci na trhu práce“.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na každý desátý oběd zdarma a na Volnou zónu, láká restaurace v Uhříněvsi.

Restaurace Šeberák v pražských Kunraticích je mezi revoltujícími podniky pojem. Vlastní ji Jakub Olbert, předseda hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. To mimo jiné zveřejňuje seznamy provozoven, které se odmítají podřídit vládním nařízením.

Na místě je to znát. Ve vchodu je zaparkovaný vůz oblepený logem hnutí a hesly jako „Otevřeme Česko“. Na dalších několika místech je pak zmíněno, že restaurace funguje bez podmínek a rádi obslouží i hosty bez očkování, testů, nebo prodělaného covidu.

Personál na místě se o tom s reportérem ovšem bavit nechce. „O tom nic nevíme, zavolejte majiteli,“ odpovídá obsluha i na dotazy, jak to v restauraci ten den funguje a jestli přišlo více, nebo méně hostů.

Reklama

Doporučované