Hlavní obsah

Proti covidu stejně jako proti chřipce. Průvodce registrací na novou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Do Česka míří první proteinová vakcína proti covidu, tedy látka vytvořená technologií známou desítky let.

Reklama

Dneškem počínaje je možné se registrovat na očkování proti covidu-19 vakcínou od společnosti Novavax. Bude první aplikovanou vakcínou vyrobenou tradiční metodou. Nemusela by tedy vadit lidem, kteří dosud očkování odmítají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo zdravotnictví otevřelo 1. února předregistraci na očkování nově schválenou vakcínou od společnosti Novavax. Ačkoliv se přípravek Nuvaxovid stane už v pořadí pátou schválenou vakcínou, která se v Česku aplikuje, drží přesto jeden primát. Jde o první proteinovou vakcínu, tedy látku vytvořenou technologií známou desítky let – využívá se při očkování proti žloutence typu B, chřipce nebo rakovině děložního čípku. Část přípravku se vyrábí v Česku.

Vláda si od nové možnosti slibuje, že by mohla k očkování proti covidu-19 nalákat i lidi, kteří vakcinaci zvažují, ale obávají se nových technologií mRNA nebo virového vektoru. Na prvním principu jsou postavené vakcíny od Pfizeru a Moderny, na druhém látky od AstraZenecy a Johnson & Johnson.

Na novou vakcínu ale Česko ještě čeká. Nebude navíc pro každého. Seznam Zprávy odpovídají na otázky, kdy vakcína dorazí a jak se registrovat, a přinášejí i další praktické informace.

Jak se zaregistrovat?

Registrace k očkování běží jako v případě kterékoliv jiné vakcíny přes Centrální rezervační systém. Zájemce si na internetové stránce klikne na odkaz Očkování krok 1: Registrace, kde vyplní telefonní číslo. Obratem mu SMS zprávou přijde PIN kód, díky kterému se dostane do registračního formuláře. Vyplní v něm osobní údaje, jako typ vakcíny vybere Nuvaxovid/Novavax a zvolí kraj svého očkovacího místa.

Místa pro očkování novou látku zatím ještě nejsou daná. Registrace totiž slouží Ministerstvu zdravotnictví také jako dotazník ohledně zájmu o novou vakcínu. Podle tohoto klíče se budou rozdělovat zásoby vakcíny pro jednotlivá očkovací místa.

„Bude rozdělováno dle zájmu, ale také dle velikosti kraje. V každém kraji bude alespoň jedno očkovací místo,“ uvedl k distribuci Nuvaxovidu mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Úřad počítá i s dodávkami pro praktické lékaře, pokud si vakcínu objednají. Očkovací látky ale dorazí do Česka teprve na konci února. Proto od prvního února běží jen předregistrace pro očkování. Zájemci, kteří se zaregistrují, obdrží po spuštění očkování SMS zprávou PIN2 kód, kterým se přihlásí do rezervačního systému a zvolí si definitivní termín.

Kolik dávek dostanu?

I vakcína od společnosti Novavax je dvoudávková, stejně jako látky od Pfizeru a AstraZenecy. To znamená, že po prvním podání se každý zájemce musí přeočkovat. Interval mezi dávkami je 21 dní.

Pro koho nová vakcína není?

Zatím se mohou nechat Nuvaxovidem očkovat pouze lidé starší 18 let. Klinické hodnocení využití vakcíny pro děti se teprve chystá. Stejně tak nebude očkovací látka zatím dostupná pro aplikaci posilující dávky. Vakcínu od společnosti Novavax tak mohou obdržet jen dosud neočkovaní lidé.

Studie na zvířatech neprokázaly ani žádné škodlivé účinky v těhotenství, stejně tak se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv nepředpokládá žádné riziko v souvislosti s kojením. Rovněž se mohou očkovat lidé s oslabenou imunitou. Žádné nežádoucí účinky nebyly ve studiích zaznamenány ani u lidí, kteří už covid-19 prodělali.

Jak vakcína funguje?

Státní ústav pro kontrolu léčiv popisuje princip fungování látky následovně: „Vakcína Nuvaxovid působí tak, že organismus připraví na to, aby byl sám schopen bránit se proti onemocnění covid-19. Obsahuje typ spike proteinu, který byl vyroben v laboratoři. Vakcína obsahuje také „adjuvans“, látku, která pomáhá posilovat reakci imunitního systému na vakcínu. Když je člověku podána tato vakcína, jeho imunitní systém identifikuje protein ve vakcíně jako cizorodý, vytvoří proti němu přirozenou obranu – protilátky a T buňky (určitý typ buněk imunitního systému). Jestliže se očkovaná osoba později setká s virem SARS-CoV-2, její imunitní systém rozpozná spike protein na viru a bude připraven se proti němu bránit. Protilátky a imunitní buňky mohou chránit osoby před onemocněním covid-19 tím, že spolupracují na zabíjení viru, zabraňují jeho vstupu do buněk těla a ničí infikované buňky.“

Česká stopa

Ve středočeské obci Bohumil se vyrábí klíčová součást této vakcíny, takzvaný rekombinantní povrchový S-protein koronaviru. Ten je schopen vyvolat potřebnou reakci imunitního systému. Další složka se vyrábí ve Švédsku a vakcíny se kompletují v Německu.

Společnost Novavax koupila český závod na výrobu vakcín Praha Vaccines, kde se vyráběla například vakcína proti ptačí chřipce v květnu 2019. A to za 167 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun) od indické skupiny Cyrus Poonawalla Group.

Účinkuje proti omikronu?

Stejně jako všechny ostatní v Česku dostupné vakcíny i Nuvaxovid zaznamenal sníženou účinnost vůči nové variantě covidu-19 omikron. Přesto podle výrobce široce chrání proti těžkému průběhu nákazy. Novavax navíc už oznámil, že pracuje na vývoji vakcíny speciálně zaměřené na omikron. V době, kdy byla účinnost vakcíny ověřována, se šířily nejčastěji původní varianta covidu-19 a mutace alfa, beta a delta. První studie z Mexika a Spojených států ukázala účinnost 90,4 procenta proti příznakovému průběhu nemoci a druhá, provedená ve Velké Británii, 89,7 procenta.

Co nežádoucí účinky?

Pokud už někoho ve studiích postihly nežádoucí účinky po podání vakcíny, byly většinou mírné a odezněly po několika dnech. Nejčastěji šlo o bolest a citlivost v místě injekce, únavu, bolest svalů, hlavy a kloubů, malátnost, nevolnost a zvracení. Obvyklá byla také horečka, zimnice, otok v místě injekce, případně bolest končetin. Méně než 1 osobě ze 100 se pak zvětšily lymfatické uzliny, objevila se vyrážka nebo se krátkodobě zvýšil krevní tlak.

Reklama

Doporučované