Hlavní obsah

Včelička od Rumcajse? Očkovací místa se chystají na nejmenší, ale jen někde

Foto: Lesterman, Shutterstock.com

Očkování dětí od pěti do 11 let začne pravděpodobně ve druhé polovině tohoto týdne.

Reklama

Uzpůsobují se očkovací místa potřebám malých dětí, které se nově začnou v Česku očkovat? Někde jim vakcínu podají zdravotníci v pohádkových převlecích. Jde ale spíše o výjimku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Na začátek ledna chystáme pohádkové očkování. Ten den se budou očkovat jen děti, a doktoři a sestřičky budou v převlecích pohádkových bytostí,“ popisuje Seznam Zprávám Stanislav Zezulka ze společnosti Medicon, která provozuje velkokapacitní očkovací centrum v pražském Kongresovém centru. Pro děti ale nevyčleňují speciální prostor, budou se očkovat tam, kde dospělí.

Od spuštění registrace do Kongresového centra registrovali rodiče na 2,5 tisíce dětí, pro srovnání, v celé zemi je to zatím podle Chytré karantény 8 500 zaregistrovaných dětí, které nyní čekají na termín první dávky.

Na nejmladší děti se připravuje i pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, která začne očkovat už tuto středu, pokud tedy v úterý přijdou slibované dodávky speciálních vakcín společnosti Pfizer. „Máme výhodu v tom, že máme pediatrickou kliniku, kde se bude konat očkování dětí. Bude to hezké prostředí, obrázky a všechno, ale především zázemí dětské kliniky plné odborníků kvůli případné alergické reakci,“ popisuje mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Na dětské aktivity není prostor

Děti od pěti do 11 let budou očkovat jen vybraná místa. Například v Praze jich je k dispozici deset. Zbytek by měli zajistit pediatři. Ne všichni dětští praktičtí lékaři se ale do očkování zapojili. Většina navíc podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost začne očkovat až po Novém roce.

Navíc speciální očkovací prostředí pro děti je spíše výjimkou. Na většině oslovených očkovacích míst neplánují nic mimořádného, pouze běžné centrum s povinnou přítomností dětského lékaře.

Ve Fakultní nemocnici Brno budou zdravotníci očkovat děti v pavilonu P v Bohunicích stejně jako dospělé. „Dává nám to větší logiku než otvírat další očkovací centrum, když tam už je vše zavedeno a funguje to,“ vysvětluje Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Celý proces od příchodu po očkování navíc podle Plaché trvá jen pár minut. „Odbavení je velice rychlé. Než se děti rozkoukají, tak už odcházejí. Žádný dětský koutek nebo něco podobného tedy spíše neplánujeme,“ dodala.

Z podobných důvodů nebude nijak speciálně dětem uzpůsobeno ani očkovací centrum Černá louka, které zajišťuje Fakultní nemocnice Ostrava. „Dětí neprojde centrem tolik. Provoz je plynulý a rychlý, bez čekání. Není tam pro nějaké dětské aktivity prostor,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová.

S očkováním dětí starších pěti let začnou v centru Černá louka ve čtvrtek, dny vyhrazené k očkování dětí budou úterý a čtvrtek.

Pražský Motol sice bude mít oddělené místo pro děti a dospělé, zatím ale nic zvláštního navíc nechystá. „Veškerá organizace se odvíjí od toho, zda opravdu v úterý dorazí dětské vakcíny a kdy přesně začneme očkovat,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Ludmila Šimáčková.

Je to na rodičích

Jak ale z psychologického hlediska malé dítě nechat očkovat třeba i v ne zcela hostinném prostředí? Psycholožka Barbora Blažková se domnívá, že zejména pro ty nejmladší děti je zásadní chování a přístup rodičů.

„Děti fungují tak trochu jako houby nasávající emoce, postoje a chování ze svého okolí. A jsou výjimečně zdatné ve čtení různých komunikačních rovin, tedy nejen co říkáme, ale jak to říkáme a jak se u toho tváříme,“ komentuje pro Seznam Zprávy psycholožka.

Barbora Blažková radí rodičům, aby dětem přiměřeného věku v klidu vysvětlili, co je čeká a proč je to důležité. „U menších dětí si lze situaci přehrát doma,“ navrhuje odbornice. Říká, že je dobré vymyslet, jak si zábavně ukrátit čas v čekárně před očkováním i v povinné dvacetiminutovce po něm, ať už je to čtení oblíbeného komiksu, hraní hry nebo sledování pohádky.

Reklama

Doporučované