Hlavní obsah

Očkování malých dětí přehledně: Kam pro vakcínu a jaká jsou doporučení?

Foto: Profimedia.cz

Očkování dětí starších 5 let proti covidu-19 by v Česku mohlo začít už v půlce prosince. Ilustrační foto.

Reklama

Česko se už brzy připojí k zemím, které proti covidu-19 očkují i děti starší pěti let. Přinášíme praktické informace o vakcínách pro takto malé děti, kam pro očkování zajít a o jaká data se opírá.

Článek

Kdy očkování začne?

Podle posledních informací, které ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) uvedl ve čtvrtek, by se registrace k očkování pro děti od 5 do 11 let měla otevřít v pondělí 13. prosince. Právě v tento den by také vakcíny měly dorazit do Česka. Následně se budou od 14. prosince očkovací látky rozvážet. Podle Vojtěcha by dětští praktici měli mít vakcíny nejpozději 16. prosince.

Stát zatím objednal 300 tisíc dávek a další by měly následovat. Podle dat Českého statistického úřadu je v této věkové kategorii skoro 800 tisíc dětí.

Kam pro vakcínu?

Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti projekt Chytré karantény, se děti od pěti let budou očkovat ve vybraných očkovacích centrech a v ordinacích pediatrů. Právě na dětské lékaře vláda spoléhá zejména.

Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Illony Hülleové je však třeba ještě dořešit řadu záležitostí ohledně distribuce. „Musíme vědět, který distributor bude vakcíny rozvážet a kdy. Pokud například lékař bude muset vzít sto dávek a budou se mu hlásit jen dva nebo tři pacienti, tak do toho nikdo z lékařů nebude chtít jít. Protože co se zbylými dávkami?“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Je podle ní také vhodné, aby rodiče předem zavolali dětskému lékaři a dali mu vědět, že by o očkování dítěte zájem měli. „Rádi bychom zájem zjistili a případně vytvořili síť očkujících ordinací tak, aby lékaři měli nějaký seznam a každý z kolegů se mohl podívat, pokud neočkuje sám, kam může dítě poslat,“ dodala lékařka.

Další možností jsou nemocniční zařízení. S očkováním dětí počítá například nemocnice v Motole nebo Thomayerova nemocnice. Na místě musí být pediatr, což může být pro klasická očkovací centra mimo nemocnice problém zajistit.

„Místo pro děti bude oddělené. Kapacit máme málo, ale pediatra zajistíme. Pochopitelně by bylo lepší, kdyby děti očkovali jejich praktičtí pediatři,“ popsala přípravy mluvčí pražské motolské nemocnice Pavlína Danková.

Také Thomayerova nemocnice se zapojením počítá, během očkování bude přítomný pediatr a dětská zdravotní sestra.

„K dispozici proto budeme mít samostatné vakcinační centrum v rámci pavilonu G2, které bude určeno pro uvedenou věkovou skupinu dětí. Centrum je plně vybaveno pro tyto účely. Od začátku také očkujeme děti od 12 do 15 let. Denně očkujeme v průměru 300 takových dětí,“ popsal mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

„U očkování dětí musí být přítomen pediatr. Chápu, že jich není dostatek a směřovat je třeba do obchodních center je problém,“ řekl k věci premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V pátek však zmínil například možnost očkování v pražském obchodním centru Kotva, které by zaštítila Všeobecná fakultní nemocnice (VFN).

Jaký je rozdíl mezi vakcínou pro děti a pro dospělé?

Schválení pro malé děti získala zatím pouze vakcína Comirnaty, která se běžně užívá u dospělých. Dávka podávaná dětem však bude třetinová.

„U dětí ve věku od 5 do 11 let bude dávka přípravku Comirnaty nižší než dávka používaná u osob ve věku 12 let a starších (10 µg ve srovnání s 30 µg). Stejně jako u starší věkové skupiny se podává ve formě dvou injekcí do svalů nadloktí s odstupem tří týdnů,“ informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Vakcíny zároveň bude možné po nějaký čas skladovat v běžné ledničkové teplotě. „Lipidové nanočástice obalující molekulu mRNA, které zajišťují její stabilitu a umožňují transport do buněk, jsou stejné. Liší se ale v pufrovací látce, která v dětské variantě umožňuje skladování v chladničkové teplotě až deset týdnů. Dětská vakcína se také jinak ředí, v lahvičce je jiný počet dávek,“ popsal pro Seznam Zprávy Daniel Dražan, dětský lékař a člen České vakcinologické společnosti.

Dítě covid mělo. Počkat s očkováním?

V posledních týdnech řada dětí covid-19 prodělala, jde dokonce o skupinu, ve které virus nyní řádí nejvíce. Podle lékařky Hülleové je vhodné s očkováním po prodělání covidu počkat.

„Pokud mám správné informace, doporučuje se po potvrzeném prodělání nemoci s očkováním počkat alespoň tři měsíce. Dětí nemocných s covidem teď opravdu bylo poměrně hodně. Vše je tedy třeba domluvit s registrujícím dětským lékařem. Když vím, že dítě prodělalo covid v listopadu, tak ho určitě nebudu zvát hned na očkování,“ dodala lékařka.

Podle zkušeností zároveň odhaduje, že rodiče nebudou chtít těsně před Vánoci děti očkovat, aby se přes svátky nepotýkaly s případnou zvýšenou teplotou a podobně. Větší zájem by podle ní mohl být až od ledna.

Bude menší dávka účinná?

Výsledky hlavní studie u dětí ve věku 5 až 11 let jsou v tomto ohledu povzbudivé. Ukázala, že imunitní odpověď na Comirnaty podávanou v nižší dávce (10 µg) v této věkové skupině byla srovnatelná s odpovědí pozorovanou při vyšší dávce (30 µg) u 16 až 25letých (měřeno hladinou protilátek proti SARS-CoV-2).

„Účinnost Comirnaty byla vypočtena u téměř 2000 dětí ve věku od 5 do 11 let, které neměly žádné známky předchozí infekce. Tyto děti dostaly buď vakcínu, nebo placebo (neúčinnou injekci). Z 1305 dětí, které dostaly vakcínu, se u tří vyvinul covid-19 ve srovnání s 16 z 663 dětí, které dostaly placebo. To znamená, že v této studii byla vakcína 90,7% účinná v prevenci symptomatického covidu-19 (ačkoli skutečná míra by mohla být mezi 67,7 % a 98,3 %),“ uvádí k tomu lékový ústav.

A co vedlejší účinky?

Ze závěrů Evropské agentury pro léčivé přípravky vyplývá, že nejčastější nežádoucí účinky u dětí ve věku 5 až 11 let jsou podobné jako u dospívajících a dospělých ve věku 12 a více let.

Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování.

Jak je to jinde ve světě?

Očkování dětí od pěti let se už začátkem listopadu rozběhlo například v USA, kde se během prvního týdne nechal očkovat skoro milion takto malých dětí. Vakcinaci v této věkové kategorii zahájil také Izrael nebo Kanada.

Očkování dětí mladších 12 let začalo v půlce listopadu také ve Vídni v rámci pilotního projektu. Jak Seznam Zprávy už dříve informovaly, někteří čeští rodiče se rozhodli své malé děti očkovat s předstihem právě tam.

Ne všechny evropské země však v otázce postupují stejně. Například Finský institut národního zdraví (THL) zatím doporučil očkovat vakcínou Comirnaty jen děti od 5 do 11 let, u kterých hrozí těžký průběh nemoci covid-19 nebo mají ve společné domácnosti rizikového pacienta.

Co říkají odborníci?

Odborníci z pediatrických společností spolu s Českou vakcinologickou společností nyní připravují společné stanovisko. Už dříve se však k otázce zástupci společností vyjadřovali kladně. V současnosti platí doporučení očkovat v Česku plošně od 12 let výš.

„Kdybychom tady neměli epidemii a jednalo by se o jednotlivé případy, tak by nepochybně doporučení vypadalo jinak, a to třeba i pro kategorii 12+. Například v sousedním Německu zpočátku doporučovali očkovat pouze rizikové skupiny dětí, ale kvůli šíření varianty delta následovala změna doporučení na použití pro všechny děti v kategorii 12+ bez zvažování individuálního rizika,“ popsala například lékařka Hana Cabrnochová.

„Děti mají v současné době nejvíc covidu ze všech věkových kategorií. Mají nejmenší riziko úmrtí na covid, ale dochází i k dětským úmrtím. Došlo k dětským úmrtím v předchozích vlnách a v současné vlně k nim nepochybně dojde také,“ poukazuje lékař Dražan.

„Některé děti jsou vážně nemocné, končí v nemocnicích, na ventilátorech, na jednotkách intenzivní péče. Riziko je řádově mnohem menší než u dospělých, ale v tom obrovském počtu případů k těm situacím dochází i u dětí,“ dodal.

Šíří se v Česku virus mezi dětmi?

Právě v této oblasti zaznamenalo Česko začátkem prosince nelichotivé prvenství v rámci EU. Evropa je nyní ze všech kontinentů nejvíce zasažená koronavirem. Nejvyšší počet nově potvrzených případů v přepočtu na obyvatele hlásí Slovensko, Česká republika a Belgie. Právě Česko má však nejvíce nakažených dětí.

Ve čtrnáctidenním průměru eviduje v přepočtu na 100 tisíc lidí bezmála tři tisíce nových pozitivních testů u dětí do 15 let. Ukazují to data Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Vysoký počet nakažených dětí je také ve Slovinsku (2810) a v Rakousku (2706).

Jak probíhá covid u dětí?

Průběh covidu-19 je u dětí většinou mírný. Obvykle se potýkají s příznaky podobnými běžnému onemocnění dýchacích cest - kašlem, bolestí v krku nebo rýmou. Objevují se i potíže zažívacího traktu.

„Na druhou stranu víme, že i u dětí může mít covid-19 závažnější průběh. Stejně tak se nám bohužel objevuje vážná komplikace v podobě takzvaného multisystémového zánětlivého syndromu. V současnosti je to něco přes 250 případů v České republice. Vyžadují pobyt na jednotkách intenzivní péče, je tam vysoké procento postižení srdce. Prognóza je naštěstí dobrá, ale u starších dětí je průběh horší, nejvíce zasaženou skupinou u dětí je právě věková kategorie 5 až 11 let,“ dodala k věci lékařka Cabrnochová.

S přispěním Jaroslava Gavendy.

Reklama

Doporučované