Hlavní obsah

Rodiče vozí děti očkovat do Vídně. Počkejte nebo bude chaos, radí odborník

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Čeští rodiče jezdí se svými dětmi do Vídně, kde očkují i věkovou kategorii 5 až 11 let. V Česku to zatím není možné.

Reklama

Někteří čeští rodiče vyrážejí očkovat své děti mladší 12 let do Vídně, kde začali vakcíny podávat jako první v EU. V Česku budou dostupné až v půli prosince. Dětské vakcíny nejsou zaměnitelné s těmi pro dospělé.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„S napětím jsem čekal, jestli se 25. listopadu, kdy EMA schválila očkování pro děti, něco stane. Když jsem se ale dozvěděl, že se očkování zahájí až 20. prosince, přišlo mi to absurdní.“

Pan Pavel Heimlich se rozhodl nevyčkávat, než se v Česku oficiálně zahájí očkování dětí ve věku pět až 11 let. Zaregistroval svého osmiletého syna na očkování ve Vídni, kde začali s očkováním dětí mladších 12 let už v polovině listopadu, ještě předtím než vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech schválila Evropská léková agentura (EMA), a to v pilotním projektu, který se týká pouze Vídně, ne celého Rakouska.

EMA vakcínu pro děti pro celounijní použití posvětila až 25. listopadu. Do Česka se upravená vakcína pro děti dostane přibližně v polovině prosince.

Cesta do Vídně

Někteří čeští rodiče tak zvolili rychlejší „vídeňskou“ cestu a nechali očkovat své děti už teď. Rakousko obecně očkuje všechny občany Evropské unie. „Takhle může syn dostat před Vánoci druhou dávku a od ledna už být zpět ve škole,“ říká Seznam Zprávám Jitka Stránská, její desetiletý syn chodí do čtvrté třídy.

Na konci října se manželé Stránští rozhodli syna nechat na domácí výuce. „Pracuji z domova a syn se dobře učí, z posílání ho do školy jsme měli špatný pocit,“ vysvětluje paní Stránská, proč se rozhodli očkovat dítě už nyní ve Vídni.

Rodina Stránských žije na Vysočině, nedaleko Humpolce, do rakouské metropole to tak má asi dvě a půl hodiny autem, na „covidové“ cesty jsou ale zvyklí: „Do Prahy jedeme podobně dlouho jako do Vídně, navíc na testy jsme jeli do Prahy,“ dodává paní Jitka.

Bylo by sci-fi, kdyby se u nás v Třebíči něco do Vánoc dělo.
Pavel Heimlich, otec osmiletého syna

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je dětská vakcína v podstatě třetinová dávka vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech, tedy místo 30 mililitrů v jedné dávce bude v dětské dávce deset mililitrů očkovací látky. Zatímco státy EU čekají, až jim dojdou od výrobce přesně naměřené ampule, ve Vídni nečekali a speciální dětské vakcíny si naředili sami z těch pro dospělé.

Pavel Heimlich to kvituje, v čekání nevidí důvod. „To je, jako kdybych přišel do hospody, že chci malé pivo a oni mi řekli, že musí objednat menší sudy,“ rozčiluje se pan Heimlich. S tím souhlasí i pan Filák, který jel do Vídně naočkovat své dvě děti ve věku pěti a sedmi let: „Nemá to žádný smysl čekat jen na menší balení Pfizeru. Chceme být klidní, mít jistotu, že i když děti covid dostanou, budou připraveny,“ říká Seznam Zprávám.

Vakcíny nejsou zaměnitelné

Mezi rodiči se rozšířila domněnka, že očkovací látka pro dospělé a děti je identická, jen je jí méně. To ale vyvrací vakcinolog a dětský lékař Daniel Dražan. „V očkovací látce pro děti a pro dospělé jsou rozdíly, vakcíny nejsou zaměnitelné,“ píše pro Seznam Zprávy Dražan.

Rozdíl mezi vakcínou pro děti a pro dospělé podle Daniela Dražana:

„Účinná látka (mRNA) je stejná, dávka je třetinová (10 mcg x 30 mcg). Lipidové nanočástice obalující molekulu mRNA, které zajišťují její stabilitu a umožňují transport do buněk, jsou stejné. Liší se ale v pufrovací látce, která v dětské variantě umožňuje skladování v chladničkové teplotě až deset týdnů. Dětská vakcína se také jinak ředí, v lahvičce je jiný počet dávek“.

„Přesně to jsme si nastudovali a konzultovali s odborníky,“ říká ale Seznam Zprávám Šárka Nedělová, matka dvou dětí ve věku osm a deset let, která se také vydala k brzkému očkování do Vídně. I ona své děti od října neposílá z obavy z viru do školy. „Vídeňští doktoři nám zdůraznili, že se jedná o očkování off label, tedy na riziko společnosti, která děti očkuje, byli jsme si toho vědomi,“ dodává paní Nedělová a vysvětluje, že dopředu celou akci konzultovala s doktory a odborníky.

„Nebojím se toho. Spíš lituju, že to tady ještě nezavedli,“ souhlasí s paní Nedělovou i pan Filák: „Myslím, že riziko je daleko menší než neočkovat vůbec,“ dodává.

Daniel Dražan potvrzuje, že reálné riziko pro očkované děti ve Vídni je nepatrné. „Úplně rozumím rodičům, že se nemohou vakcíny pro své děti dočkat. A musím přiznat, že zdlouhavé procesy v EU jsou pro mě také zklamáním, zejména v nynější situaci, kdy jsou děti a dospívající hnací silou této vlny epidemie,“ doplňuje lékař.

S dětským očkovacím turismem ale Dražan nesouhlasí: „Byl bych velmi rád, aby se respektovala určitá nastavená pravidla, protože jinak nastane chaos v používání léků, každý lékař bude pacienty léčit, jak bude chtít, a každý pacient sám sebe bude léčit, jak bude chtít, a to by jistě způsobilo mnohem více škody než užitku,“ odpovídá Seznam Zprávám.

Jinak v Praze, jinak v regionech

Všichni Seznam Zprávami oslovení rodiče se shodli na tom, že přestože by Česká republika měla v půlce prosince vakcíny pro děti k dispozici, bude podle nich trvat dlouho, než se dostanou do regionů, odkud pocházejí. „Bylo by sci-fi, kdyby se u nás v Třebíči něco do Vánoc dělo,“ komentuje to Pavel Heimlich.

Podobně to vidí Jitka Stránská. „Tady na Vysočině se rychle nedostanete ani na test. Kdo je z Prahy a chce se testovat, je šťastný,“ říká s tím, že i svou čtrnáctiletou dceru nechali očkovat v pražském Motole, protože bylo daleko jednodušší a rychlejší sehnat termín.

Trochu jinou situaci má rodina Šárky Nedělové, která pochází ze Slezska a očkovat se nechává v Ostravě přímo v centru společnosti Avenier, která zajišťuje distribuci vakcín v Česku. „Myslím si, že druhou dávku moje děti dostanou už tady před Vánoci,“ vidí situaci optimisticky.

Podle Chytré karantény mělo dorazit původně prvních 300 dávek pro děti od pěti do 11 let v týdnu od 20. prosince. V úterý ale došlo ke změně a dodávky se nakonec urychlí, měly by do Česka dorazit o týden dřív. Registrovat k očkování mohou rodiče děti od 13. prosince.

Reklama

Doporučované