Hlavní obsah

Zeman chce povinné očkování. „Odpůrci vakcín se mstí za vlastní bezvýznamnost“

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman odmítl argument odpůrců očkování: „Vakcína není experimentální.“

Reklama

Prezident Miloš Zeman se veřejně vyslovil pro to, aby v Česku bylo zavedené povinné očkování proti onemocnění covid-19.

Článek

Souhlasný názor na povinné očkování Miloš Zeman řekl v pořadu Partie na CNN Prima News. „Jsem jako jeden z mála zastáncem povinného očkování. Můj argument je velice prostý: U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí. Když tedy přidáte k tomu setu nemocí ještě covid-19, tak se nic hrozného nestane.“

Za velmi rizikový faktor současné situace považuje rychle se šířící variantu omikron. „Když se teď přidá varianta omikron, tak hrozí, že se vlny pandemie budou stále opakovat. Je to můj názor, který nikomu nevnucují, ale který s potěšením veřejně říkám,“ uvedl.

Odmítl zároveň argumenty odpůrců a zkritizoval účastníky demonstrací, kteří proti možnosti povinného očkování protestují: „Zaprvé vakcína není experimentální a za druhé si myslím, že lidé, kteří chodí na tyto demonstrace, se mstí za vlastní bezvýznamnost,“ dodal Zeman.

Za povinnou vakcinaci se podle něj přimlouvala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. „Lékaři jsou minimálně z poloviny proti povinnému očkování, včetně nového ministra zdravotnictví,“ řekl prezident.

Svůj názor na očkování prý prezident sdělil při jmenování vlády i ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, který naopak zavedení povinného očkování nepodporuje. „Pan Válek setrval na svém názoru,“ podotkl prezident.

V Česku se zatím lidé povinně očkují proti 11 nemocem, většina vakcín se podává v dětském věku. Jsou to například látky proti spalničkám, tetanu nebo záškrtu, které se díky očkování v ČR prakticky nešíří. Ve Sbírce zákonů zhruba před týdnem vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese, u kterých více hrozí nákaza koronavirem.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve uvedl, že jeho kabinet vyhlášku určitě upraví, je proti plošnému očkování věkových skupin.

Reklama

Doporučované