Hlavní obsah
Online

Slovensko zpřísňuje omezení. Roušky budou povinné i venku

Foto: Profimedia.cz

Nákupy zásob v Watfordu, Velké Británii.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Slovensko se vrací i k povinnému nošení roušek v exteriéru, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka.

- Britská vláda zavádí od pondělí pokutu až 10 tisíc liber za porušení nařízené karantény. Týká se to jak nakažených osob, tak i těch, kteří s infikovaným přišli do kontaktu. Oznámil to v sobotu premiér Boris Johnson. Britská vláda rovněž vyzývá obyvatele, aby osoby, které karanténu poruší, nahlásili.

- Celosvětový počet úmrtí s onemocněním covid-19 překonal hranici jednoho milionu. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na své výpočty. Počet případů nákazy koronavirem podle těchto výpočtů překročil 33 milionů. V Evropě bylo zaznamenáno téměř 230 tisíc úmrtí.

  • Nizozemsko se potýká s nárůstem infekcí, zpřísní restrikce

    Nizozemsko zpřísní restrikce zavedené v boji s koronavirovou nákazou, oznámil dnes premiér Mark Rutte. Nová nařízení v zemi, kde denní přírůstky nakažených tento měsíc překonaly dosud nejvyšší bilance z dubna, začnou platit od úterý šesti večer nejméně po tři týdny. Přísnější pravidla kvůli růstu počtu infikovaných pak hodlá na severovýchodě Anglie zavést britská vláda.

  • Francie vykázala pokles počtu nakažených

    Pokles počtu nově nakažených koronavirem vykázala dnes i Francie, protože v poslední den týdne se obvykle méně testuje. Počet hospitalizovaných a zemřelých s covidem-19 tam ale dál stoupá. Za uplynulý den francouzské zdravotnické úřady informovaly o 4070 nově infikovaných koronavirem.

    Dohromady už ve Francii, kde žije kolem 67 milionů lidí, s covidem-19 onemocnělo 542 639 lidí. Počet mrtvých s koronavirem se pak zvýšil o 81 na 31 808. V Paříži a dalších velkých francouzských městech ode dneška bary zavírají do deseti hodin večer.

  • Slovensko kvůli koronaviru výrazně zpřísňuje omezení

    Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Vláda bude ve středu rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu. Během jednání ústředního krizového štábu to dnes novinářům řekli premiér Igor Matovič a hlavní hygienik Ján Mikas.

    Nošení roušek bude nově povinné i venku, pokud nebude možné dodržet předepsané rozestupy. Slovensko se tak částečně vrací k přísným omezením z letošního jara.

    Na pětimilionovém Slovensku od začátku září výrazněji roste počet nových případů infekce způsobené novým koronavirem. Minulý týden země zaznamenala rekordní denní přírůstek více než 500 nakažených.

  • Ukrajina opět otevřela hranice cizincům

    Zákaz vstupu cizinců na Ukrajinu fakticky přestal platit, upozornil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Vláda v Kyjevě uzavřela hranice a vyhlásila zákaz na období 28. srpna až 28. září ve snaze zabránit prudkému šíření nákazy novým koronavirem. Česká republika, na rozdíl od Slovenska, ale opět figuruje v červené části seznamu rizikových zemí. Ten každý týden aktualizuje ukrajinské ministerstvo zdravotnictví.

  • Maďarsko nechá hranice zavřené i v říjnu, výjimka pro V4 platí

    Maďarsko nechá hranice kvůli koronaviru zavřené i v říjnu, oznámil ministr zahraničí Péter Szijjártó. Výjimka pro občany zbývajících zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska a Polska, zůstává v platnosti.

    „Soudíme, že zrušení dříve zavedených omezení platných pro naše hranice by vedlo ke zhoršení epidemické situace,“ řekl podle agentury APA šéf maďarské diplomacie.

  • Rusko hlásí rekordní nárůst případů, nejvíce od června

    V Rusku za poslední den přibylo 8 135 nakažených koronavirem, je to nejvíce od 16. června. Od začátku epidemie v zemi úřady odhalily 1 159 573 nakažených, informovala v pondělí s odvoláním na operativní štáb pro boj proti šíření koronavirové infekce agentura Interfax. Pondělní denní bilance zároveň poprvé od června překonala hranici 8 000.

    V neděli Rusko registrovalo 7 867 infikovaných. Celkově již země zaznamenala 20 385 úmrtí s nemocí covid-19, z toho 61 za poslední den.

    Ve světovém srovnání je Rusko, které má na 146 milionů obyvatel, v počtu dosud registrovaných nákaz čtvrté po Spojených státech, Indii a Brazílii. V počtu mrtvých s covidem-19 je na dvanáctém místě.

  • Ve Francii bude letos stát boj s covidem-19 deset miliard eur

    Nákupy roušek, proplácení testů, nemocenské či podpora zaměstnanců ve zdravotnictví. Cena za covid-19 nepřestává stoupat. Ve Francii přesáhne podle Nejvyšší rady pro veřejné finance za rok 2020 až 10 miliard eur.

    Informaci přinesla agentura AFP.

  • Jediné místo, kde v Británii servírují alkohol po 22. hodině: parlament

    I ve Velké Británii se musí dveře veškerých barů, hospod a restaurací po 22. hodině uzavřít. Stále ale v zemi existuje místo, kde několik Britů i po této hodině drink dostanou: britský parlament.

    Bary ve Westminsteru totiž nepodléhají koronavirovým nařízením. Podle listu The Times tam tak mohou politici i jiní zaměstnanci parlamentu pít alkohol i přesto, že ve zbytku země platí zákaz.

    Britové musí ve 22 hodin opustit vnitřní prostory barů, hospod a restaurací a jít do ulic. Tam se utvářejí skupinky, což odporuje snaze o dodržování vzdáleností.

  • Obrazem: Roland Garros bez fanoušků

    Roland Garros jako nikdy dříve – jen s minimem fanoušků. Kvůli pandemii koronaviru byli organizátoři nuceni French Open přesunout z jara na podzim. Druhý ze čtyř tenisových grandslamů byl zahájen v neděli 27. září.

    Fotografie ze šampionátu přinesla agentura AFP.

  • Merkelová se obává zhoršování epidemiologické situace v Německu

    Německá kancléřka Angela Merkelová se obává rychlého šíření koronaviru v zemi, bez dalšího zásahu očekává i více než 19 000 nových případů denně. Podle informací deníku Bild to v pondělí prohlásila při videokonferenci s vedením své Křesťanskodemokratické unie (CDU). Infekce v Německu podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) sílí, denní bilance je ale ve srovnání s jinými evropskými zeměmi včetně České republiky výrazně nižší.

    Za neděli RKI zaznamenal 1 192 nově nakažených koronavirem. Toto číslo je nízké oproti údaji za pátek, kdy se nakazilo 2 507 lidí. V neděli RKI oznámil, že za sobotu přibylo 1 411 infikovaných. Páteční číslo, které RKI zveřejnil v sobotu, je nejvyšší od dubna.

    Největší přírůstky mělo Německo koncem března, kdy bylo evidováno i více než 6 000 nových nákaz za den.

  • Britská vláda vyzývá k hlášení sousedů, kteří porušují opatření

    Britští občané by podle vlády měli hlásit své sousedy, kteří porušují nařízenou karanténu. Od pondělí totiž takový čin bude trestán pokutou až 10 tisíc liber. Policie také plánuje provádět kontroly na místech s vysokým výskytem infekce a v rizikových skupinách. Informoval o tom list The Daily Telegraph.

    Nová opatření plánuje vláda z důvodu klesající opatrnosti a odmítání podřídit se opatřením. Obyvatelé Británie jsou po měsících omezení a nařízení unavení a pravidla respektují stále méně.

  • Slovensko: ekonomická nálada se zlepšuje třetí měsíc v řadě

    Ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v září zlepšila třetí měsíc po sobě, nadále ale zaostává za loňskem. Informoval o tom v pondělí slovenský statistický úřad. Ukazatel se výrazně zhoršil letos na jaře po propuknutí pandemie choroby covid-19.

    V meziměsíčním srovnání se ukazatel nálady v září zlepšil jen v sektoru služeb. Naopak v průmyslu, obchodu, stavebnictví i mezi spotřebiteli se zhoršil.

    Na novodobém minimu byla ekonomická nálada na Slovensku letos v červnu.

  • Francouzské bary a restaurace čelí od pondělí omezené otvírací době

    Ve Francii od pondělních 22 hodin začne platit omezení v otvírací době barů, hospod a restaurací. Opatření se týká jedenácti metropolí. Od nedělní půlnoci také v Aix-Marseille a na ostrově Guadeloupe platí kompletní uzavírka provozoven, kde se konzumuje alkohol.

    Podle serveru France Info je ale těžké určit, jaký podíl nakažených se kontaminoval právě v tomto typu prostor. Podle studie, která vyšla minulý pátek, je patrné, že se třetina nakažených kontaminovala ve školním a univerzitním prostředí. Pracovní prostředí reprezentuje čtvrtinu z 900 studovaných ohnisek nákazy.

    Podle japonské studie, která sledovala situaci mezi lednem a dubnem zhruba v šedesáti ohniscích, tvoří 16 % z nich právě restaurace a bary. To je mnohem méně než podíl nákazy z nemocnic a domovů důchodců. Na druhé straně se bar Ischgl v rakouských alpách, kterému se přezdívá Ibiza Alp, stal v březnu ohniskem nákazy pro 300 lidí a čtyři země.

  • Britská vláda zvažuje „totální sociální izolaci“

    Britská vláda chce podpořit zpřísnění protikoronavirových opatření. Nová nařízení by se měla týkat zejména Londýna a dalších postižených oblastí na severu Anglie. Británie tak možná přistoupí k „totální sociální izolaci“. Lidé by se tak nemohli potkávat ani ve venkovních prostorách. Bary, restaurace a hospody by musely zavřít. Školy, obchody a továrny by měly zůstat otevřené.

    Informoval o tom list The Independent.

  • Jižní Korea hlásí nejméně nových případů od propuknutí druhé vlny

    Jižní Korea v pondělí ohlásila 50 nových případů nákazy. To je nejméně od propuknutí druhé vlny pandemie. Nákaza se před měsícem rozšířila zejména kvůli účastníkům protivládního setkání. To se konalo 11. srpna. Od té doby přesahovaly denní přírůstky 400 případů.

    Informovala o tom agentura Reuters.

  • Video: Přeplněné ulice ve Wu-chanu

    I přesto, že globální počet obětí koronaviru přesáhl v pondělí milion, ulice v čínském Wu-chanu, kde se nákaza poprvé objevila, jsou přeplněné. Život se zde vrací do normálu. Naplněné jsou zejména nákupní ulice. Venku se také odehrála například tradiční opera.

    Video přinesla agentura AFP.

  • Nárůst případů v newyorských židovských komunitách je alarmující

    Infekce koronaviru v některých newyorských sousedstvích v posledních dnech narůstá „alarmujícím způsobem“. Podle agentury AFP se jedná zejména o brooklynské ortodoxní židovské komunity. Město v neděli pohrozilo uzavřením škol.

    Nákaza se šíří i vlivem svátků, které vyvrcholí v pondělí největším židovským svátkem Jom kipur.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy