Hlavní obsah

Video: Číňané vzdorovali lockdownu v IKEA

Bez komentáře: Šanghajské úřady uzavřely obchod IKEA kvůli covidu i se zákazníky uvnitř. Ti se s tím nesmířili a snažili se utéct.Video: twitter/fangshimin

 

Reklama

Jeden člověk, který přišel do kontaktu s nakaženým covidem, zajistil návštěvníkům obchodu IKEA v čínské Šanghaji nevyžádaný zážitek. Během nakupovaní úředníci zavřeli brány centra i se zákazníky uvnitř, aby všechny zkontrolovali.

Článek

Plán poklidně nakupovat v oblíbeném švédském obchodním domě s nábytkem překazila čínským zákazníkům informace, která se ozvala z reproduktorů uvnitř. Jeden z návštěvníků IKEA byl nedávno v kontaktu s osobou pozitivní na covid.

Úřady se proto pokusily objekt neprodyšně uzavřít, aby se nikdo nedostal dovnitř, ale zejména ven, píše deník The Washington Post. Obklíčený dav se ale nechtěl smířit s tím, že by případně musel podstoupit izolaci v některém z karanténních zařízení, a začal se probíjet ven.

Na čínské sociální sítě začala unikat videa z vnitřku obchodu, kde jsou vidět zmatení nakupující uvězněni mezi nábytkem. Někteří členové rodin jsou od sebe dokonce odděleni skleněnými dveřmi. Na dalších záběrech se rozzlobený dav snaží přes ochranku proniknout únikovým vchodem ven. Později byla všechna videa stažena.

Lidé, kterým se nepodařilo utéct, čekali více než čtyři hodiny, než je převezli do karantény v okolních hotelech, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na svědectví přítomného.

Zástupce ředitele Šanghajské zdravotní komise Čao Dandan v neděli upřesnil, že obchodní dům musel být uzavřen, protože šestiletý chlapec s pozitivním testem na koronavirus byl v úzkém kontaktu s člověkem, který byl uvnitř IKEA v městské čtvrti Sü-ťia-chuej. Úřady ale neuvedly, kde přesně se dotyčný v obchodě nacházel.

Nekompromisní covidová politika nulové tolerance

Čínská vláda zachovává tvrdou politiku takzvané strategie nulového covidu. I když je počet nahlášených případů onemocnění v Číně ve srovnání s rostoucí křivkou v jiných částech Asie nepatrný, čínská vláda na dodržování politiky, která spočívá v okamžité likvidaci ohnisek nákazy, neústupně trvá.

Podle BBC mělo dítě pozitivní test po návratu do Šanghaje z Lhasy, hlavního města Tibetu. Je však bez příznaků a pod lékařským dohledem čínských úřadů.

Úřady identifikovaly více než 400 blízkých kontaktů chlapce. Celkově by mělo podle zdravotnické komise podstoupit 80 tisíc lidí PCR testy. Zároveň nařídily, aby lidé, kteří navštívili obchod IKEA, byli dva dny v karanténě a po dobu pěti dnů se kontrolovali, jestli nemají příznaky.

Svět se mezitím snaží s covidem-19 koexistovat, zatímco Čína stále drží přísnou covidovou politiku nulové tolerance. Míra ochoty respektovat tvrdou vládní strategii však začíná mezi lidmi zvláště ve městech klesat a objevují se případy nevole.

V pondělí zaznamenala pětadvacetimilionová Šanghaj šest pozitivních případů koronaviru, z nichž pět bylo asymptomatických.

Reklama

Doporučované