Hlavní obsah

Vláda změnila pravidla nejen pro školáky. Čeká 50 tisíc nakažených denně

Záznam tiskové konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Pracovní karanténa se bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance na covid-19 jen jednou týdně. Dnes to schválila vláda.

Článek

Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude nakonec týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Řekl to před jednáním vlády. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní test na koronavirus.

Půjde podle Válka navíc pouze o vybrané a nepostradatelné pracovníky, na nichž se shodne ředitel nebo ředitelka zařízení s hygienickou stanicí.

Všichni zdravotníci a pracovníci v sociálních službách se budou od pondělí 17. ledna testovat jednou týdně profesionálně odebraným antigenním testem, případně dvakrát týdně samotestem jako ostatní zaměstnanci. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dosud musela testovat neočkované zaměstnance jen lůžková zařízení.

„Nyní se (testování) týká všech pracovníků zdravotních a sociálních služeb bez ohledu na to, jestli je to lůžkové zařízení nebo ne,“ řekl Válek. Podle něj ale nemusí být ve všech těchto zařízeních dostupný profesionálně provedený antigenní test. V takovém případě se tito pracovníci mohou testovat jako ostatní zaměstnanci, tedy dvakrát týdně antigenním samotestem.

Ministr upřesnil, že očekává, že na začátku příštího týdne dojde k prudkému nárůstu nakažených. „Věřím ale, že se nedostaneme přes dvacet tisíc denně,“ dodal. „Do pátku příštího týdne bych byl rád, aby se počty pozitivně testovaných antigenním testem nedostaly nad 50 tisíc.“

Povinné očkování v Česku nebude

Dodal, že je nutné, aby i při vysokých číslech bylo co nejméně lidí na JIPkách a aby každý, kdo to bude potřebovat, dostal léčbu. „Omikron bude narůstat, o tom není sporu. Nám jde o to, abychom růst zpomalili,“ podotkl Válek. I při 50 tisících nakažených denně ale podle něj zdravotnický systém nápor zvládne.

Ministr odmítl, že by se v Česku zavádělo povinné očkování, jak jej navrhoval kabinet Andreje Babiše (ANO).

Jinak se bude nově testovat ve školách. „Od 17. ledna upravujeme systém ve školách, přecházíme na systém jednoho antigenního testu, při pozitivních nálezech potvrzovací PCR test,“ řekl Válek. Testování bude jednou týdně, karanténa při pozitivním testu potrvá 5 dní.

Metoda PCR potvrdila v pondělí ve školách 3381 případů nákazy, jde o významný nárůst proti minulému týdnu, kdy se potvrdilo asi 1400 nákaz.

Do pátku příštího týdne bych byl rád, aby se počty pozitivně testovaných antigenním testem nedostaly nad 50 tisíc.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Na nárůstu počtu nakažených se podle Ministerstva zdravotnictví významně projevuje nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron. Válek očekává, že v pondělí bude omikron převládat už ve všech krajích. Nákaza se podle ministerstva šíří víc ve středních než v základních školách. Za období po 10. lednu se u dětí a mladých od šesti do 19 let potvrdilo 9554 nakažených covidem-19. Přibližně třetinu z nich odhalilo testování ve školách. Přímou souvislost se šířením nákazy ve škole mělo 3507 případů, tedy 37 procent všech.

Vzhledem k sílící vlně epidemie covidu-19 ministr školství Petr Gazdík (STAN) navrhne na zasedání vlády ve středu příští týden navýšit počet dnů ředitelského volna ze stávajících pěti o dalších deset, aby mohly školy flexibilně reagovat na vývoj epidemie covidu-19. Návrh chce projednat ve stavu legislativní nouze.

Na lyžařský kurz odjíždějí děti, které mají negativní PCR test. Pokud má někdo pozitivní výsledek, odjet nemůže, ale ostatní děti odjet mohou.

Pracovní karanténa jen pro nezbytně nutné profese

Systém pracovní karantény budou zdravotní nebo sociální zařízení moci podle Válka využít jen pro zaměstnance, kteří jsou pro jejich fungování nezbytně nutní, a to až ve chvíli, kdy by mohla být ohrožena péče. Povolení a podmínky budou muset podle Válka udělit hygienici. „Domnívám se, že z těch, co budou v karanténě, i ve zdravotnických zařízeních, se to bude týkat – i jednotky jsou vysoké procento,“ řekl. Na tiskové konferenci hovoří o tom, že by mělo jít o desítky nebo stovky pracovníků.

Ze zdravotního pojištění bude od 17. ledna hrazeno pět PCR testů na koronavirus za kalendářní měsíc lidem, kteří mají kontraindikaci k očkování nebo zahájenou vakcinaci.

Neočkovaní lidé nad 18 let nemají testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Za PCR test tak zaplatí zhruba 800 korun. Válek dříve uvedl, že zdarma budou jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce. Dnes ale osoby s prodělaným onemocněním nezmínil.

Pracovní karanténa v České republice podle Válka v posledních dvou letech opakovaně fungovala, jen ji vláda vyhlašovala pod hlavičkou nouzového stavu. „Bylo to poměrně složité, teď je ta situace velmi jednoduchá,“ řekl.

Všichni zaměstnanci se budou muset od pondělí testovat dvakrát týdně antigenními testy. Pokud budou mít pozitivní test, půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl platit dva až tři týdny, řekl Válek dříve. V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je pro ně závazné jednou týdně. V případě pozitivního antigenního testu musejí podstoupit ověřovací PCR test.

Ministr vnitra Vít Rakušan (TOP 09) v pondělí uvedl, že pracovní karanténa by se mohla vztahovat i na pracovníky v dopravě, energetice, vodním hospodářství nebo pohřebnictví. Profesní svazy žádaly ještě větší rozšíření. Nakonec k tomu nedošlo.

Stát by měl mít k dispozici data a fakta, aby uměl v takovýchto situacích rozhodovat, znát dopady a specifika a roli sektorů, jako je například svoz a zpracování odpadu, úpravny vody, výroba obalů pro léky a potraviny či nepřetržité výroby v ocelářství, chemickém průmyslu nebo sklářství.
Jan Rafaj, víceprezident Svazu průmyslu a dopravy

Svaz průmyslu a dopravy (SP) přitom podle svého viceprezidenta Jana Rafaje od počátku vypuknutí pandemie jedná s relevantními ministerstvy a expertními skupinami, aby byla vytvořena širší definice nezbytných a strategických odvětví, například i pro mimořádné krizové situace. Zatím taková definice podle Rafaje neexistuje.

„Stát by měl mít k dispozici data a fakta, aby uměl v takovýchto situacích rozhodovat, znát dopady a specifika a roli sektorů, jako je například svoz a zpracování odpadu, úpravny vody, výroba obalů pro léky a potraviny či nepřetržité výroby v ocelářství, chemickém průmyslu nebo sklářství,“ uvedl Rafaj. Zástupci zaměstnavatelů na toto téma jednali s resorty zdravotnictví a průmyslu a obchodu. SP své podněty podle Rafaje poslal také Ústřednímu krizovému štábu.

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku. Dnes řekl, že autorizace k přihlášení na web bude přes datovou schránku. Podrobné informace ministerstvo zveřejní v manuálu k testování, který v současné době dokončuje. Na zakoupené testy firmám přispívají zdravotní pojišťovny. Podniky, které dosud zaměstnance netestovaly, budou moci žádat o peníze až v březnu.

Na webu bude po přihlášení dostupný formulář, kam firma zadá údaje o pozitivně testovaných zaměstnancích a může u každého také zvolit, jestli pro něj žádá neschopenku. Automaticky se podle Pavlovice tuto informaci dozví Ministerstvo práce, respektive Česká správa sociálního zabezpečení, která neschopenky eviduje. Peníze v prvních dnech pracovní neschopnosti zaměstnanci platí zaměstnavatel, může pak podle náměstka čerpat Antivirus nebo takzvanou Izolačku. Lidé, kteří neschopenku mít nebudou, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Deníku Právo Pavlovic řekl, že povinnost nahlásit výsledky testování je do dvou dní od testu. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva.

S příznaky po karanténě do práce ne

Po pozitivním antigenním samotestu bude karanténa na pět dní. „Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře,“ vysvětlil. Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Měsíčně jich bude možné absolvovat až pět, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již dříve uvedl, že zdarma budou jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Poprvé se začalo testovat ve firmách už loni na jaře. Povinnost se nevztahovala na očkované a lidi šest měsíců po prodělání covidu-19, kteří se ale od pondělí testovat musí, a to dvakrát týdně. Vláda počítá s tím, že testovat se takto bude dva až tři týdny, než se přežene vlna koronaviru varianty omikron.

Za nakoupené testy pro zaměstnance mohou firmy žádat zpětně příspěvek od zdravotních pojišťoven až 60 korun na jeden test, u levnějších pak méně podle jejich ceny. Podle webu samotesty-covid.cz bude pro firmy, které dosud nežádaly, možné žádost podat až po 1. březnu.

Potvrdila to i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová. Všichni zaměstnavatelé, kteří už testovali zaměstnance v předchozích vlnách epidemie a žádali pojišťovny o proplacení, už podle ní mají zřízený přístup do aplikace a žádají vždy za celý kalendářní měsíc. „Pouze ti, kterých se samotestování týká až po 17. 1. 2022, a dosud tedy nevykazovali vůči pojišťovnám náklady na samotesty, vykážou náklady (…) najednou, a to od 1. 3. 2022,“ uvedla Plívová. Od března, pokud by testování pokračovalo, by je pak vykazovali za každý měsíc.

Reklama

Doporučované