Hlavní obsah

Koronavirus, zaznělo před rokem poprvé ve Sněmovně. „Ministr se jen usmíval“

Video z 28. ledna 2020, ve kterém se Bohuslav Svoboda (ODS) domáhal informací o připravenosti Česka na případnou epidemii koronaviru.Video: psp.cz

 

Reklama

Ve čtvrtek to je přesně rok od chvíle, kdy poslanec ODS Bohuslav Svoboda ve Sněmovně poprvé upozornil na možné nebezpečí šíření koronaviru. Vyslechl si ujištění, že je Česko připraveno. Za pár týdnů vypukl chaos.

Článek

„Není mým cílem vyvolávat paniku. To v žádném případě. Ale Sněmovna i lidé v České republice by měli dostat ujištění, že je vláda schopná reagovat, pokud se věci nebudou vyvíjet tím směrem, jakým bychom si všichni přáli,“ říká Bohuslav Svoboda a domáhá se po vládě informací. Je úterý, 28. ledna 2020.

Do chvíle, než tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) oznámí první tři případy nákazy v Česku, zbývá ještě více než měsíc. To nastalo až 1. března. A tehdy už je také jasné, že má Česko velký problém: nedostatek nejen roušek a respirátorů.

Na konci ledna ale Vojtěch ve Sněmovně ještě ujišťuje, že nic nepodceňují a vše je pod kontrolou. A argumentuje, že 12 lidí zemřelo během ledna na chřipku a nikdo to neřeší.

„Všichni dělají, co mají. Všichni vědí, co mají dělat. A není důvod k jakékoliv panice a vyvolávat to, že je to smrtící virus a podobně,“ reagoval ministr na Svobodovo naléhání.

Dnes, o rok později, lékař a poslanec Svoboda říká, že by byl velmi rád, kdyby byl býval neměl pravdu a celá situace vůbec nepřišla. „Je to jeden z mála momentů, kdy člověka nemůže těšit, že měl pravdu, protože ten vývoj je takový, jaký je,“ posteskne si s ročním odstupem Svoboda.

Byť se koncem ledna 2020 ukázal jako vizionář, ani ministr zdravotnictví, ani premiér Andrej Babiš (ANO) za ním pro rady ani s omluvou za to, že ho přehlíželi, nepřišli. „Abych pravdu řekl, tak po tom ani netoužím,“ říká a dodává, že vše mělo ještě pikantní dohru. „Když tohleto udělal, tak jsem za ním šel a řekl jsem mu: ‚Budete těchto svých slov litovat.‘ To jsem mu řekl. Neřekl nic, usmál se tak, jak se on hezky usmívá. Ale nikdy žádnou reakci jsem na to neslyšel,“ vypráví Svoboda.

Vojtěch: Snažili jsme se mírnit paniku

Neměl ale on sám být tehdy důslednější, ostřejší nebo více neodbytný, aby vládu přesvědčil, že se na Česko možná žene něco velkého a nepříjemného?

„Snaha prosadit ty věci je prostě nerealizovatelná, protože koalice nemá žádnou představu o tomto problému, ale zato má jasnou představu, že všechno o tom ví nejlépe a může to rozhodnout sama. A podle toho to vypadá,“ krčí rameny.

Seznam Zprávy oslovily s prosbou o zhodnocení svého rok starého vystoupení i tehdejšího ministra Vojtěcha. Odpověděl, že nelze srovnávat dnešek se situací před rokem, jelikož s dnešními informacemi a zkušenostmi je leden 2020 už velmi vzdálený a může se zdát, že se tehdy mýlili.

„Můj projev ve Sněmovně je tedy nutné vnímat v kontextu tehdejší situace. A ta se také neuvěřitelně rychle měnila. Každý si určitě pamatuje, jaký spád měly tehdejší události. Myslím si, že by kdokoliv jiný na mém místě v tu dobu hovořil stejně. Snažili jsme se mírnit paniku a současně jsme byli v pohotovosti a přijímali potřebná opatření,“ říká Vojtěch.

Roušky? Budou

Asi nejvýrazněji to tehdy Adam Vojtěch schytal za to, když Bohuslavu Svobodovi na dotaz, jestli je dost ochranných pomůcek, odpověděl, že ano. „Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek, a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,“ uvedl.

Už začátkem března přiznal, že chybí nejen roušky, ale především respirátory pro zdravotníky, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženými nebo s lidmi s podezřením na nákazu.

„Nikdo nedokázal předvídat, jak moc se tato nemoc nakonec rozšíří a kolik bude například potřeba ochranných prostředků. Mimochodem tehdy nám výrobci a distributoři tvrdili, že materiálu je dostatek. A to byla skutečně v dané situaci pravda. Dotazovali jsme se také nemocnic a i ty považovaly své zásoby za dostatečné. Problém s nedostatkem ochranných prostředků se objevil až v návaznosti na masivní šíření nemoci v Itálii a následně v dalších zemích. A ten problém byl celoevropský,“ reaguje na své tehdejší vystoupení.

Situace se zase opakuje

Za největší problém poslanec Svoboda považuje to, že ho nikdo neposlouchal ani v dalších měsících, kdy ministra zdravotnictví opět upozorňoval na chyby, které z jeho pohledu vláda činí. Šlo například o letní rozvolnění, kdy v Česku, na rozdíl od sousedních zemí, téměř zmizely roušky z veřejného prostoru.

„Nošení roušek se zrušilo, byl jsem jen hlasem volajícího na poušti. Odmítli to poslouchat a udělali to, co udělali. A druhá vlna nebo recidiva toho onemocnění nás dohnala,“ posteskne si. Posledním tématem, u kterého byl tím volajícím na poušti, byla očkovací centra.

„Řekl jsem na začátku podzimu, že nás čeká očkování a že bych se rád dozvěděl, jestli jsme na to připraveni. Byl jsem ujištěn, že na všechno připraveni jsme, a dneska sami vidíte, jak to vypadá. V zásobách nebylo nic, nic nebylo nachystáno. Situace se zase opakuje,“ říká Svoboda.

Díky tomu, že stále pracuje i jako lékař a je s lidmi v nemocnici v kontaktu, má podle sebe na rozdíl od většiny politiků reálnou představu, jak vypadá covidové oddělení. „Já vím, jak vypadá pacient, který má tracheostomii a leží na břiše a plíce mu nefungují. Proto pořád cítím tu povinnost to říkat a mluvit o tom, abych těm koncům, ke kterým se to dostává, co nejvíce zabránil. Že se mi to daří relativně málo, můžete říkat, že je moje chyba, ale já na druhou stranu říkám, že přesto, jak je to stresující a opravdu dehonestující tenhle marný boj na prosazování nějaké pravdy, tak ho prostě neopustím. Protože vím ze své pozice lékaře, jak potřeba je toto řešit,“ dodává.

Reklama

Doporučované