Hlavní obsah

Má stát roušky, nebo ne? Časová osa vládních výroků

Foto: ČTK, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Na nepřipravenost vlády ohledně šíření nákazy koronavirem upozorňují lékaři, řada poslanců a dalších zdravotníků už minimálně poslední dva měsíce. Česko i tak poslalo pět tun ochranných pomůcek Číně v průběhu února a následně samo nemělo ochranné pomůcky pro české zdravotníky a bezpečnostní a záchranné sbory. Po více než dvou měsících lze s největší pravděpodobností očekávat dodávku milionů roušek a respirátorů, především z Číny. Projděte si, jak se vyvíjela situace ohledně ochranných pomůcek v Česku od výskytu nového koronaviru.

Článek

27. ledna

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru uklidňuje, že je dostatek ochranných pomůcek. „Zaznamenal jsem dnes řadu dotazů na ochranné roušky. Je jich dostatek. Takže problém s dostupností roušek není,“ napsal.

28. ledna

Následující den pak lékař a poslanec za ODS Bohuslav Svoboda vyzývá ve Sněmovně ministry, aby sdělil poslancům, jak je Česko připraveno na boj proti koronaviru. Ministr zdravotnictví ho ale odbude slovy, že se vytváří trošku panika a poslance ujišťuje, že Česko má zásoby roušek a respirátorů. Mezitím Češi začínají hojně nakupovat roušky na e-shopech, v lékárnách a na konci února už řada zdravotníků volá po ochranných prostředcích.

28. února

Premiér Andrej Babiš chlácholí veřejnost slovy: „Není žádný důvod k panice, není důvod. Jsme připraveni.“ K němu se přidává i ministr zdravotnictví, který 28. února říká, že jedná s dodavateli a roušky by mohly být k dispozici v řádu týdnů.

V tu dobu už ale je situace v Číně velmi kritická, chybí tisíce ochranných pomůcek, řada zemí tak do Číny posílá finanční pomoc, roušky a respirátory. Humanitární pomoc proto přislíbila i Česká republika. O vyjednávání humanitární pomoci jel podle oficiálního vyjádření Kanceláře prezidenta republiky vyjednávat i kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Martin Nejedlý a předseda Česko-čínské smíšené komory Jaroslav Tvrdík.

1. března

O pár dní déle, tedy prvního března, Česko posílá do Pekingu letoun, který přepraví pět tun ochranných pomůcek, vláda také přispěla Číně šesti miliony korun na program podpory virem postižených a ohrožených zemí. S velkým darem od Česka ale nastaly komplikace, protože se veškerý nashromážděný materiál vzhledem k objemu nepodařilo z Česka přepravit.

Ve stejnou dobu, co česká vláda posílá ochranné pomůcky Číně, sílí v Česku poptávka po rouškách a respirátorech, lékařům dochází zásoby a Česká republika už má první případy nákazy novým typem koronaviru.

3. března

Řada ordinací a nemocnic si začíná kupovat roušky sama, vláda ale 3. března přijde s usnesením, že Ministerstvo zdravotnictví bude centralizovat nákupy roušek a respirátorů pro nemocnice. Hned další den se ministerstvo domlouvá se společností Moldex, že státu dodá tisíce roušek, stejně tak další česká společnost Batist Medical.

10. března

O téměř týden déle, tedy 10. března, vláda rozhodne, že materiál, který se nevešel do letadla, které přepravovalo humanitární pomoc do Číny, zůstane v Česku.

„Mám oficiální stanovisko z čínské strany, že z té sbírky, která tady proběhla na humanitární pomoc do Číny, tak se polovina ještě nestihla přepravit. Tak tady zůstala a čínská strana ji věnovala zpět České republice,“ řekl 10. března Hamáček. Ve stejný den ale některé nemocnice začínají vládu upozorňovat na nedostatek respirátorů. Ministr zdravotnictví je ale uklidní slovy, že do konce týdne jim stát vše zašle.

11. března

Následující den, tedy ve středu 11. března, vláda oznamuje, že do Česka má dorazit dodávka deseti milionů roušek. „Prvních 60 tisíc respirátorů se bude do krajů distribuovat v pátek a s dalšími 290 tisíci se počítá příští týden,“ tvrdí ministr. O dva dny déle, tedy v pátek 13. března, se vláda rozhodne, že uvolní 500 milionů korun na nákup respirátorů a roušek.

14. března

V sobotu pak premiér tvrdí, že ministr má nasmlouvané celkové závazné objednávky na 1,7 milionu respirátorů s dodáním mezi středou až pátkem následujícího týdne. 16. března, tedy toto pondělí, pak podle Babiše Česko očekává pět milionů roušek. O několik hodin déle po vyjádření premiéra ale ministr Adam Vojtěch v Radiožurnálu řekne, že ve zdravotnictví chybí až milion respirátorů, posluchače ale ujišťuje tím, že více než jeden milion dorazí co nejdříve.

15. března

Následující den, tedy v neděli 15. března, premiér oznamuje, že firmu, která měla dodat státu slíbené roušky, někdo podvedl. „Smlouva na pět milionů roušek, které měly dorazit do České republiky v pondělí, byla porušena. Česká firma je v Číně objednala a zaplatila, někdo ji ale podvedl,“ řekl Babiš v nedělním pořadu TV Prima Partie.

Vláda se tak dostala do svízelné situace, protože opět neměla nic. Ministr vnitra Jan Hamáček proto dle svých slov začal ihned vyjednávat další dodávky, které by Čína mohla zaslat Česku. „Česko připravuje vypravení sedmi letadel, které by měly v úterý a ve středu odletět do Číny pro zdravotnický materiál. Do Česka by měly dopravit mimo jiné dar od skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nebo objednávky Ministerstva vnitra na roušky a respirátory,“ nechal se slyšet Hamáček.

16. března

V pondělí se vypravilo sedm letadel z Česka do Číny, aby do středy přivezlo první slíbenou pomoc. Hamáček na úterní tiskové konferenci všechny informuje, že do konce týdne by se tak měly do Česka dostat miliony roušek. „My máme rychlý platební styk a teď máme zaplaceno pod smlouvou v Číně víc než 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 000 ochranných bio obleků pro lékaře a pro zdravotnický personál a 250 000 brýlí a štítů. To je věc, která by měla zásadně situaci změnit,“ uvedl Hamáček.

18. března

Do Česka přiletěl armádní speciál s 150 000 rychlotesty. Úřad vlády také nakoupil deset milionů roušek ve Vietnamu, a pokud nebude problém v dopravě, od pondělí by jich stát mohl každý týden dostat milion, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš.

Reklama

Související témata:

Doporučované