Hlavní obsah

Hamáček: Roušky mohou dorazit do dvou dnů. Každý by měl mít jednu

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček o krizovém stavu kvůli pandemii koronaviru v Česku.

Reklama

Češi jsou už druhý den v karanténě, volný pohyb osob je až na výjimky omezen, podobně jako v několika evropských zemích. Bude to na zvládnutí epidemie koronaviru stačit? A zareagovala vláda na krizovou situaci včas? Otázky pro ministra vnitra za ČSSD, vicepremiéra Jana Hamáčka.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Lidé si šijí roušky sami doma svépomocí. Není to smutná vizitka státu, že jim v karanténě musí otevřít galanterie, aby aspoň měli z čeho šít?

Roušek a ochranných prostředků je aktuálně nedostatek. A my děláme všechno pro to, abychom do republiky dostali ochranné pomůcky v milionových objemech. Ministerstvo vnitra tu věc převzalo nebo se na ní začíná podílet od soboty, děláme maximum pro to, abychom otevřeli letecký most z Číny. A pokud vše půjde tak, jak má, a teď to celé opravdu visí jenom na letecké dopravě, tak by první dodávky měly přijít v horizontu dvou dnů. A o víkendu by se ta situace měla zlepšit, pokud dorazí opravu velká dodávka velkým nákladním letounem. Takže my děláme maximum a já chci poděkovat občanům, že do té doby, než zajistíme dostatek roušek, alespoň postupují tímto způsobem a chrání se.

Takže to podle vás není smutná vizitka státu?

Já z toho samozřejmě radost nemám, nicméně v té první fázi byly ty nákupy koordinovány přes ministerstvo zdravotnictví a popravdě řečeno, asi nikdo nepředpokládal, že bude potřeba v České republice desítky milionů roušek. Takovéto zásoby nemá žádný stát. Já jsem v kontaktu s kolegy ze Slovenska, Polska, Maďarska, jsou na tom podobně, a všichni děláme maximum pro to, aby se to rychle zlepšilo.

Takže můžeme říct, že po víkendu bude mít roušku každý obyvatel České republiky, který ji bude chtít?

Já můžu mluvit jenom za ty dodávky z Číny, které má na starosti ministerstvo vnitra. A mohu vám říci, co máme zatím pod smlouvami. Máme v té první fázi 5 milionů roušek, které by měly přiletět v horizontu těch několika dní. Máme smluvně zajištěno dalších 30 milionů a postupně je budeme navážet. Takže pokud do této republiky dorazí aspoň 10 milionů, tak můžeme říci, že každý občan bude mít alespoň jednu roušku. A průběžně samozřejmě budeme dodávat další tak, jak máme zasmluvněny dlouhodobé kontrakty. Současně to není jenom o rouškách, my samozřejmě pracujeme na dodávce respirátorů.

Jan Hamáček

Ministr vnitra, 1. místopředseda vlády a předseda ČSSD. V letech 2013 až 2017 působil jako předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Mezi červnem a říjnem 2018 působil také jako ministr zahraničních věcí.

Ta doprava už je tedy zajištěná a všechna ta potřebná povolení pro těch pět milionů roušek také?

Teď finalizujeme poslední povolení, na tom pracuje ministerstvo dopravy a ministerstvo zahraničí, je to velmi komplikovaná operativa, protože takovýto letecký most tady zatím nikdo neorganizoval. Využíváme letadel Smartwings, která jsou připravena na pražském letišti. A čekáme na to, až čínská strana dá to poslední povolení. Pak ty stroje mohou odstartovat, to bude těch prvních 5 milionů. Ty další dodávky ve větších objemech už samozřejmě takto nezvládneme, takže my prostřednictvím ministerstva obrany a systému Salis se snažíme objednat velké nákladní letadlo, které uveze tisíc kubických metrů a které by mělo být v Číně 20. 3. a 22. 3. by se mělo vracet. Ale je to všechno opravdu závislé na kapacitě letecké přepravy.

České vztahy s Čínou v posledních měsících nebyly úplně nejlepší. Nebojíte se, že to může povolení vývozu takového množství zdravotnického materiálu stopnout nebo zpomalit?

Já žádné signály v tomto směru nemám. Já musím říci, že jsem v dennodenním kontaktu s čínským velvyslancem, naši lidé pracují s místními úřady v Číně, pomáhá každý, kdo může, kdo tam má nějaký kontakt. A čínská strana nám vychází velmi vstříc. Já bych chtěl využít té možnosti a poděkovat, protože opravdu dneska jediná země, která je schopna zásobovat Evropu v takovýchto objemech, je Čína. Teď jsem dával na Twitter informaci, že v Šen-čenu přistál vládní speciál a probíhá nakládka 150 tisíc testerů na koronavirus. To jsou ty rychlotesty, takže ve chvíli, kdy ten speciál bude naložen, tak odletí zpátky a měl by ve středu ráno přistát ve Kbelích. Takže první dodávka testů by měla dorazit ve středu ráno.

My zažíváme druhý den karantény, řekl byste, že tímto opatřením by táhla vláda do vítězného tažení proti koronaviru?

My děláme všechno pro to a všechno, co je v našich silách, aby se tady neopakovala Itálie. Když jsem mluvil teď na tiskové konferenci, tak jsem se snažil přesvědčit občany, aby to fakt vzali vážně. A aby pochopili, že to je o jejich zdraví a o zdraví jejich nejbližších, ten virus není žádná chřipka, ten virus je velmi zákeřný. A šíří se vzduchem, a proto je potřeba si zakrývat ústa a je potřeba udržovat odstupy. Sedět na zahrádce s 20 lidmi a popíjet pivo je nejlepší cesta, jak to chytit nebo jak někoho nakazit. Takže je potřeba, aby ti lidé byli opravdu zodpovědní a ta naše opatření, která mohou být drakonická, nebo mohou být chápána jako drakonická, tak se nasazují úplně v začátku té epidemie právě proto, abychom zpomalili ten nárůst, aby nám to neletělo exponenciální křivkou jako v Itálii. A abychom nezlikvidovali náš zdravotnický systém. Takže možná to vypadá, že jsme to nasadili brzo, ale všechny zkušenosti z Číny, která to zvládla, ukazují, že je potřeba takto jet od začátku.

Vy říkáte, že karanténa začala brzo, neměla ale vláda třeba mnohem dříve aktivovat Ústřední krizový štáb a svěřit vedení v boji s pandemií odborníkům?

Já jsem svolání krizového štábu žádal několikrát. Ale já teď chci poprosit o jednu věc, až to celé zvládneme, tak to někdo může začít vyšetřovat a říct, kde se stala chyba a kde ne, ale teď se tady patlat v tom, co jsme měli kdy udělat, to nám nepomůže.

Za vás jsme tedy nezaspali?

Já jsem přesvědčen, že kdyby vláda vyhlásila stav nouze tehdy, kdy jsem o to žádal, a kdyby naskočil Ústřední krizový štáb, tak ta situace mohla být lepší, ale já nechci teď říkat, co by kdyby. Teď jsme v situaci, kterou musíme řešit, a my jedeme na 100 procent, aby tady fungovala bezpečnostní opatření, a současně jako ministerstvo vnitra děláme všechno pro to, abychom sem co nejrychleji dostali potřebné ochranné pomůcky.

Takže byste neřekl, že zaspal premiér?

Nechtějte po mně teď, abychom se hádali. Nemůžeme se hádat, musíme táhnout za jeden provaz a musíme to vyřešit.

Bez roušky už nevycházím

Vy i teď v našem rozhovoru nabádáte lidi, aby nosili roušky nebo cokoliv, co zakrývá ústa, na toto téma jste natočil i video na sociální sítě. Proč si tedy vy ani kolegové ministři nezakrýváte ústa třeba na tiskových konferencích?

Já už teď mimo páté patro ministerstva vnitra bez roušky nevycházím.

Ještě včera na tiskové konferenci stále ministři zakrytá ústa neměli.

Já si myslím, že by pomohlo v té aktivitě, kdyby ty roušky měli. Já to s panem premiérem proberu.

S panem premiérem to tedy proberete, nebudete probírat na krizových jednáních také to, že by nošení roušek nebo zakrytí úst mělo být nařízením?

My jsme o tom dneska hovořili na krizovém štábu ministerstva vnitra a úplně otevřeně mi nepřijde fér, aby stát nařizoval lidem něco, co jim nemůže umožnit splnit. Když to zjednoduším, to znamená, když nařídíme lidem, aby nosili roušky, tak by jim měl stát roušky minimálně v tom počtu jedné pro každého občana zajistit. Takže já si myslím, že ve chvíli, kdy těch roušek bude 10 milionů, tak jsme schopni to nařídit.

Takže po víkendu se možná takového nařízení dočkáme?

Jakmile tady bude dostatek roušek, tak já jsem všemi deseti pro, abychom to nařídili.

Řekněte ještě, jak reálné je, pokud všechna ta opatření, která jste učinili, zaberou, že je za těch pár dní skutečně ukončíte, jak se plánuje?

Paní redaktorko, nechtějte po mně prognózy, které jsou víceméně věštěním z křišťálové koule. My máme samozřejmě matematické modely, máme nějaké predikce vývoje, ale strašně to závisí na tom, jak poroste, řekněme, ten mezidenní nárůst nakažených. Pokud tam ta čísla spadnou o jedno dvě procenta, tak to dělá strašné změny na těch daných křivkách, zatím se dá asi z toho modelu říct, že utíkáme z toho nejstrašnějšího scénáře, toho italského, protože ta situace se vyvíjí lépe. Ale musíme počkat, až se projeví ta opatření a ukáže se na těch křivkách nakaženosti, že zabírají, ale rozhodně není vyhráno. Pokud se podíváte, jak s tím bojovali v té Asii a stále bojují, tak to není operace na 10 dní, to musí vidět každý.

Reklama

Doporučované