Hlavní obsah

Koronavirus zdivočel, varuje Čína. Norci jsou jen „špičkou ledovce“

Foto: Profimedia.cz

Norek je jedním ze zvířat, která se mohou covidem-19 nakazit a přenášet nemoc dál.

Reklama

Zatímco WHO přistoupila na možnost, že je laboratorní teorie o původu koronaviru neméně pravděpodobná než verze o přenosu ze zvířete na člověka, čínští experti do světa vypouští varování před dalším „divokým“ nebezpečím.

Článek

Špičky čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyzývají k intenzivnímu sledování výskytu koronavirů u divokých zvířat. Podle jejich varovné zprávy vede šíření viru mezi zvířaty ke vzniku dalších mutací schopných přeskočit na člověka stejně, jako tomu bylo před lety v případě epidemie MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Varování vědců se zakládá na zjištění, že je k nákaze covidem-19 náchylná i řada zvířat. V jejich tělech pak viry mutují a představují „obrovskou hrozbu pro veřejné zdraví v případě, že se přenesou zpět na člověka“, napsal hlavní autor zprávy Kao Fu, vedoucí CDC.

„Je nutné provést rozsáhlý screening suchozemské i mořské fauny na SARS-CoV-2, zaměřený zejména na ty náchylné, aby bylo možné formulovat další strategie prevence a kontroly,“ uvedl Kao a spoluautor Wang Liang z Čínské akademie v týdenním bulletinu China CDC.

Taková práce by podle nich také mohla „poskytnout více vodítek“ o původu covidu-19. Dle zprávy se covidem-19 nakazilo jedenáct druhů zvířat, včetně tygrů, goril, sněžných leopardů a norků. U dalších 14 druhů se díky laboratorním experimentům ví, že jsou schopné přenosu infekce. „Jde ale jen o špičku ledovce u rozeznaných zvířat,“ varují autoři, protože možnosti laboratorních screeningů jsou například u mořských savců značně omezené.

Riziko mutace virů mezi zvířaty a následného přenosu na člověka dokazuje podle vědců i šíření viru jelenci běloocasými ve Spojených státech. „Vzhledem k tomu, že se SARS-CoV-2 stává divokým, identifikovali jsme u dalších divokých zvířat SARS-CoV-2 po přímém nebo nepřímém kontaktu s divokými jeleny běloocasými,“ napsali s tím, že opatření jako rozsáhlé utracení chovaných norků v Nizozemsku není u volně žijících zvířat možné.

Nedávná americká vládní studie divokých jelenů provedená mezi lednem 2020 a březnem 2021 ukázala, že přibližně třetina jelenů vykazovala stopy nedávné nákazy, ačkoli se u nich nemoc přímo neprojevovala. Úřady pro zdraví zvířat v srpnu uvedly, že pracují na vyhodnocení všech rizik, a vyzvaly lovce zvěře, aby při manipulaci s jelením masem pečlivě dodržovali hygienu.

Zmírnit rizika spojená se šířením koronaviru mezi zvířaty se pokusily také finské úřady. Minulý týden dostali chovatelé norků zelenou k experimentu v podobě očkování zvířat chovaných na kožešiny.

Čína už dříve ohlásila nakažené domácí mazlíčky. Podle některých vědců jsou však opomíjena divoká zvířata a je nutné cíleně testovat i je. Podle čínských odborníků je to nezbytný krok k pochopení teorie přenosu koronaviru z netopýra na člověka.

Čínští experti s myšlenkou na zacílení na divoká zvířata přicházejí v době, kdy ve světě posiluje přesvědčivost teorie o možném laboratorním úniku. Čínští experti naléhají na své mezinárodní kolegy i skrze vědecké časopisy a publikace, aby se vyšetřily potenciální ranné infekce u lidí a zvířat po celém světě.

Minulý týden vyšel v lékařském časopise The Lancet článek čínských vědců poukazující na virus MERS, který koloval nejméně dvě desetiletí ve velbloudech a až poté byl identifikován u člověka.

„K identifikaci mezihostitelů jsou nezbytné komplexní genomické studie na živočišných druzích, které jsou náchylné k viru,“ napsali čínští autoři s tím, že pro vystopování původu virů je klíčová otevřenost a úzká mezinárodní spolupráce.

Čína uvedla, že další vyšetřování původu covidu-19 podpoří. Oznámení Světové zdravotnické organizace (WHO) o znovuotevření vyšetřování a vrácení laboratorní teorie zpět na stůl ale zavrhla jako politicky motivované.

Reklama

Související témata:

Doporučované