Hlavní obsah

Koronavirus je tu. A kde je ČSSD?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

ČSSD si myslela, že má nejhorší za sebou.

Reklama

Článek

Skoro se zdá, že první českou obětí koronaviru je ČSSD. Jako by vše řešili jenom ministři z ANO. Ale vážně – juniorní vládní strana je vedle Babišova hnutí skoro neviditelná už delší dobu.

Je to snad tím, že to lídra ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka po dvaceti letech v politice možná už tolik nebaví? Nebo tím, že místopředsedkyně strany Jana Maláčová – do níž sociální demokraté vkládají velké naděje – se topí v potížích složitého ministerstva sociálních věcí? Či snad tím, že další člen vedení strany a ministr zahraničí Tomáš Petříček je introvert, který se mediálních vystoupení bojí jako studenti maturity z matematiky? A proč většina ostatních v ČSSD jen rezignovaně čeká se založenýma rukama a míří vstříc k další porážce v krajských volbách letos na podzim?

Odpovědi na tyto otázky hledají političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v aktuálním vydání pořadu Vlevo dole.

Krizi tradiční levicové strany, která se stále nemůže vzpamatovat, srovnávají s vývojem konkurenčních ODS a KDU-ČSL, jež se po pádu na dno dokázaly zvednout. Paradoxem je, že v rozdělené sociální demokracii zvítězila varianta účasti v Babišově vládě mimo jiné s argumentem, že díky ministerským postům bude více vidět a nezapadne v početné opozici.

Poslechněte si celý pořad v přehrávači nahoře.

Vlevo dole

Pořad Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Každý týden na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám svoje podněty, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované