Hlavní obsah

Koruna dnes stagnovala vůči euru, na eurovolby nereagovala

Rozhovor s analytikem Radimem Dohnalem ze společnosti Capitalinked.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koruna během dnešního obchodování zhruba o dva haléře oslabila vůči euru, den ale uzavřela stejně jako v pátek na 25,83 Kč/EUR. Vyplývá to z průběžných dat serveru Patria Online. Na výsledky víkendových voleb do Evropského parlamentu česká měna výrazně nereagovala.

Článek

„Pro českou korunu se výsledkem voleb nic nemění,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. K dolaru dnes koruna oslabila o dva haléře na 23,08 Kč/USD.

Podle Pikory koruna v posledních týdnech trochu oslabovala ve strachu, že výsledek voleb Evropu změní. „Nyní se to ale nezdá, což dává koruně prostor k návratu ke svému průměru,“ uvedl Pikora. Koruna podle něj také ignorovala slova člena bankovní rady České národní banky Tomáše Holuba, podle kterého je pravděpodobnost dalších změn sazeb na nejbližším zasedání dost malá.

„Koruna dnes nepředvedla nic velkého. Postupné oslabování typické pro tento měsíc se tentokrát nekonalo,“ komentoval dnešní vývoj analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Ve volbách do Evropského parlamentu oslabily dvě hlavní politické frakce, které budou odkázány na spolupráci zejména s posílenými liberály. Volby s nejvyšší účastí za poslední dvě desetiletí přinesly vzestup ekologických a také nacionalistických či populistických stran. Vládní strany neuspěly v Německu, Francii ani Británii, svých nejlepších výsledků naopak dosáhly vládní pravicoví nacionalisté v Itálii, Maďarsku či Polsku.

České eurovolby potvrdily politickou dominanci hnutí ANO, které získalo přes 21 procent hlasů. Zároveň ale ukázaly růst popularity nejsilnějších opozičních stran – ODS a Pirátů, které skončily na druhém a třetím místě s téměř shodným ziskem kolem 14 procent hlasů. Vládní ČSSD naopak propadla, když se do Evropského parlamentu vůbec neprobojovala.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že se nenaplnil scénář zlomového triumfu antisystémových stran. Ten by byl z hlediska trhů zvláště nepříznivý, neboť jejich výraznější posílení by zvýšilo pravděpodobnost drolení EU či eurozóny.

Reklama

Doporučované