Hlavní obsah

Korupční kauza v Brně se rozrůstá: Policie obvinila vlivného podnikatele z ODS

Kauza se týká ovlivnění zakázek Brna-střed.

Reklama

Obviněný muž čelí stíhání z přijetí úplatku, účasti na organizované zločinecké skupině a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Článek

Korupční kauza, která se dotýká vyšetřování případu zakázek v Brně, se rozrůstá. Seznam zjistil, že policie v pátek obvinila dalšího aktéra.

V březnu začali detektivové stíhat v tomto případě dva tehdejší politiky z hnutí ANO Jiřího Švachulu a Petra Liškutina. V pátek byl obviněn vlivný brněnský podnikatel a zastupitel za ODS na radnici Brno-sever.

Žalobce Radek Mezlík Seznamu řekl, že tato osoba byla obviněna ze tří trestných činů: přijetí úplatku, účasti na organizované zločinecké skupině a sjednání výhody při zadání veřejné zákazky.

Ve vazbě ale nakonec neskončil. „Obviněný byl propuštěn na svobodu,” dodal Mezlík. Odmítl ale říct, o koho se konkrétně jedná.

Co zjistil kontrolní výbor na radnici Brno-střed. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

Podle informací ze dvou nezávislých zdrojů by se mělo jednat o brněnského podnikatele Jiřího H. Místní politik mobilní telefon nezvedá a na zaslané dotazy nereagoval on ani jeho advokátka.

K novému obvinění došlo poté, co začal tento týden vypovídat další z obviněný Pavel Ovčarčin. Ten je od začátku března ve vazbě a dosud s policisty nespolupracoval.

Policie ale po jeho výpovědi provedla několik prohlídek a v této souvislosti muže také zadržela.

V případu bylo dosud obviněno devět lidí. Podle vyšetřovatelů měli ovlivňovat veřejné zakázky na radnici Brna-střed.

Jak dříve zaznělo, celkově si skupina rozdělila nejméně 17,1 milionu korun. A jen Švachula měl podle žalobce inkasovat úplatky téměř 8,8 milionu korun.

Švachula a další dva obvinění zatím zůstavají ve vazbě. Po obvinění přišel Švachula i Liškutin o své funkce. Vedení ANO je navíc vyloučilo z hnutí premiéra Andreje Babiše a vrátilo jim také dary, které od nich v uplynulých letech dostalo.

Reklama

Doporučované