Hlavní obsah

Kotlebova strana je pro Slovensko hrozbou, myslí si prezident Kiska

Slovenský prezident vyzval Slováky, aby v listopadu přišli k volbám.

 

Reklama

Slovenský prezident Andrej Kiska vystoupil proti krajně pravicovému politikovi Marianu Kotlebovi. Jeho strana je podle něj xenofobní a jejím cílem je ze Slovenska udělat nacionalistický stát. Zároveň Kiska spoluobčany vyzval, aby přišli k listopadovým volbám do samosprávných krajů.

Článek

Za nebezpečnou politickou sílu označil v úterý slovenský prezident Andrej Kiska pravicově populistickou stranu Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), v jejímž čele stojí předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba. Kiska také vybídl obyvatele země, aby se zúčastnili nadcházejících voleb do samosprávných krajů, které tradičně provází nízký zájem voličů.

„V naší zemi se šíří zlo, které chce z naší země udělat xenofobní nacionalistický stát. Nejde o skupinu nějakých mladých výtržníků s hloupými názory, ale jde o dobře organizovanou, profesionální a velmi nebezpečnou politickou sílu,“ řekl Kiska novinářům po schůzce s dvěma bývalými kandidáty na post hejtmana Banskobystrického kraje, kteří se vzdali kandidatury ve prospěch podnikatele Jána Luntera, jenž má podle průzkumů veřejného mínění největší šanci porazit v přímé volbě Kotlebu.

Kiska vybídl obyvatele země, aby nebyli lhostejní a nedovolili v krajských volbách zvítězit kandidátům, kteří šíří zlo. „V demokracii stačí velmi málo, aby zlo zvítězilo. Stačí, aby dobří lidé nedělali nic,“ uvedl Kiska.

Proti Kotlebovi se v Banskobystrickém kraji zformovala široká koalice. Ve prospěch Luntera se minulý týden vzdali kandidatury nejen dva ze čtveřice nejpopulárnějších zájemců o post hejtmana, Luntera podpořily i vládní strany.

Jeden z odstoupivších kandidátů na post předsedy Banskobystrického kraje Stanislav Mičev uvedl, že možnost úspěchu LSNS v kraji je nadále vysoká. Podle Mičeva se mnoho voličů v průzkumech veřejného mínění ke Kotlebovi nehlásí. „Nejen ten, kdo volí přímo pana Kotlebu, je jeho voličem, ale i ten, kdo volit nepřijde,“ řekl Mičev. Dodal, že na základě průzkumů veřejného mínění má Lunter mírný náskok před Kotlebou, na dalších místech skončili právě Mičev a opoziční poslanec Martin Klus, který z voleb rovněž odstoupil a podpořil Luntera.

Předsedové osmi samosprávných krajů na Slovensku budou v listopadu po změně zákona voleni pouze v jednom kole. Zvítězí tedy kandidát, který získá nejvíce hlasů. Před čtyřmi lety přišla v prvním kole do hlasovacích místností jen pětina oprávněných voličů, v druhém kole krajských voleb byla účast ještě nižší.

Parlamentní strana LSNS prosazuje vystoupení Slovenska z EU a NATO, hlásí se také k válečnému slovenskému státu, který byl pod silným vlivem nacistického Německa. Kotleba se v minulosti dostal do povědomí veřejnosti i kvůli organizování protiromských pochodů.

Reklama

Související témata:

Doporučované