Hlavní obsah

Koupaliště Vysočiny odkládají začátek sezony, kvůli počasí i viru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Některá letní koupaliště na Vysočině odložila zahájení sezony, kvůli špatnému počasí i kvůli opatřením proti koronaviru. Týká se to i venkovní části jihlavského akvaparku Vodní ráj, jejíž otevření bylo původně chystané na sobotu.

Článek

Do venkovního bazénu se zájemci dostanou zatím jen přes krytou část akvaparku, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.

„Venkovní areál je na otevření nachystaný, nicméně budeme čekat na lepší počasí,“ řekl Málek. Podnik také očekává další rozvolňování vládních pravidel proti koronaviru. Na koupališti by zatím mohlo být 300 návštěvníků. Od pondělí by se povolený počet měl zvednout na 500 a v průběhu měsíce možná i na dvojnásobek. „Tisíc lidí už je pro nás přijatelných,“ uvedl mluvčí. Ve venkovní části akvaparku je 2400 míst.

Krytá část Vodního ráje obnovila provoz poslední květnový víkend, po více než dvouměsíční přestávce. Návštěvníci se vracejí zvolna. Kapacita je zatím snížená na polovinu, najednou může v kryté části akvaparku být nejvýše 120 lidí. Za celou sobotu se tam vystřídalo 173 lidí, v neděli 357. K nižšímu zájmu mohla podle mluvčího přispět mimořádná hygienická opatření, kvůli nimž také nefunguje polovina vodních atrakcí.

Letní koupaliště v Moravských Budějovicích plánuje zahájit sezonu 19. června, o tři týdny později než obvykle. „Je to proto, že jsme čekali na rozhodnutí vlády, jestli budeme moci otevřít a za jakých podmínek,“ řekla Miroslava Bendová, ředitelka městské organizace Zikos.

Městys Luka nad Jihlavou předběžně plánuje, že otevře koupaliště 16. června. „Ovlivní to samozřejmě počasí i to, jaká budou nařízení,“ řekla místostarostka Lada Salátová.

V Havlíčkově Brodě začnou lidé chodit na městské koupaliště 11. června, když bude hezky. V bazénech s nerezovým dnem by voda měla být vyhřátější díky lepšímu solárnímu systému. „Je navíc dezinfikována ozonem a UV zářením a je tak vhodná pro alergiky a astmatiky,“ uvedl místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS).

Přírodní biotop v Třešti by mohl být přístupný od 20. června. „Uvidí se, jaké bude počasí a jaká bude chuť návštěvníků chodit do takových zařízení,“ řekl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované