Hlavní obsah

Koupili jste si letos nové auto? Pak jste mimo trend

Nových automobilů se letos v Česku prodalo méně než loni.

Reklama

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v listopadu meziročně zvýšil o 4,9 procenta na 1,18 milionu vozů, stoupá už třetí měsíc za sebou. V České republice vzrostl o 4,6 procenta na 20 163 vozů. Celkově za jedenáct měsíců zde ale prodej meziročně o 6,3 procenta klesl.

Článek

S výjimkou Británie, kde prodej nových osobních aut o 1,3 procenta klesl, zaznamenaly v listopadu nárůst prodeje všechny velké evropské trhy. V Německu růst činil 9,7 procenta, ve Španělsku 2,3 procenta, v Itálii 2,2 procenta a ve Francii 0,7 procenta. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Za růstem je zejména skutečnost, že loni v listopadu prodej výrazně klesl kvůli komplikacím v souvislosti s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

V Česku se letos automobilkám nevede

V České republice prodej nových aut v listopadu meziročně vzrostl o 4,6 procenta na 20 163. Od ledna do listopadu ale meziročně o 6,3 procenta klesl a činil 231 208 vozů.

„Česká republika patří mezi pět zemí Evropské unie, kde došlo k nejhlubším propadům v registracích nových automobilů. Za jedenáct měsíců letošního roku bylo registrováno o 15 563 automobilů méně než ve stejném období loňského roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V celé Evropské unii prodej nových aut od ledna do listopadu klesl meziročně o 0,3 procenta na 14,12 milionu. Díky příznivým výsledkům za uplynulé tři měsíce se ale téměř vrátil na úroveň ve stejném období předchozího roku. Jediným velkým trhem v EU, který od ledna do listopadu vykazuje růst, je Německo, a to o 3,9 procenta.

Propadla Alfa Romeo

Z jednotlivých značek automobilů si nejhůře vede Alfa Romeo, které se letošní registrace v rámci Evropské unie prozatím propadly o 37,5 procenta. Špatné výsledky hlásí i Nissan a Honda. Registrace automobilů Škoda v Evropské unii za jedenáct měsíců letošního roku vzrostly o 2,9 procenta na 675 155 vozů. Škodovka tím zvýšila svůj podíl na tuhu Evropské unie na 4,8 procenta.

Nejúspěšnějším koncernem v Evropské unii je z hlediska počtu nově registrovaných vozů VW Group, který za jedenáct měsíců letošního roku nahlásil registrace 3 456 569 automobilů. Jeho nejvýznamnějšími značkami jsou Volkswagen, Škoda, Audi a Seat. Následuje koncern PSA Group se značkami Peugeot, Opel a Citroën. Tento koncern letos zatím registroval 2 279 826 automobilů. Přes milion automobilů se zatím podařilo registrovat ještě koncernu Renault Group, kam kromě značky Renault patří ještě Dacia a méně významné značky Lada a Alpine.

Reklama

Doporučované