Hlavní obsah

Kouření má být zakázáno všude, kde jsou lidé pod 18 let, říká klasik boje proti tabáku

Lékař a bývalý poslanec Josef Janeček o kouření.

 

Reklama

Už od devadesátých let bojoval Josef Janeček v Poslanecké sněmovně za protikuřácká omezení.

Článek

Původně chtěl nyní už bývalý lidovecký poslanec ochránit práva zaměstnanců, kteří musí pracovat v uzavřených místnostech.

Snahy omezit kuřáky nejsou ničím novým. Už v devadesátých letech se například zvýšil věk, odkdy si mohou lidé v Česku cigarety koupit. Konkrétně v roce 1998, a to z 16 na současných 18 let.

Jedním z prvních velkých politických bojovníků proti kouření byl právě poslanec Josef Janeček. Za tu dobu, co působil v politice, připravil desítky návrhů, které by cigarety omezovaly. Podařilo se mu prosadit ale jen několik z nich. Například zákaz reklamy na tabák.

Zakázáno bylo poté i kouření na pracovišti. Na druhou stranu ale ve výborech poslanci v rámci Janečkova protikuřáckého zákona prosadili, že se zrušil zákaz kouření v restauracích v době obědů.

Co říká bývalý politik na současnou podobu protikuřáckého zákona? Zákaz kouření by prý ještě rozšířil. „Měl by být všude, kde se potkává kuřák s nekuřákem. Nekuřák by měl za sebou mít ten zákon a měl by mít možnost požádat kuřáka: „Prosím vás, neničte mé zdraví,“ řekl Seznamu Janeček.

Lidovecký poslanec opustil Sněmovnu v roce 2006. Až o pár let později pak začal proti kouření bojovat poslanec Boris Šťastný (ODS). Díky němu už se nesmí kouřit třeba ve vlacích, na úřadech nebo ve školách.

Reklama

Doporučované