Hlavní obsah

Kouřila jsem marihuanu, přiznala novozélandská premiérka ve volební debatě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jacinda Ardernová se v předvolební debatě přiznala k užití konopí. V zemi, kde drogu zkusilo alespoň jednou 80 procent obyvatel, to nikoho nešokovalo. Novozélanďany čeká za 14 dní spolu s volbami referendum o legalizaci marihuany.

Článek

Jen pár hodin poté, co se v „nejhorší debatě historie“ utkali američtí kandidáti na prezidenta Joe Biden a Donald Trump, proběhlo politické klání v zemi Pána prstenů. Střetly se v něm dvě ženy, dohromady o celých padesát let mladší než oba američtí kandidáti, v civilní debatě o budoucí podobě Nového Zélandu.

Před pětimilionovým publikem se setkaly novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a opoziční vůdkyně Judith Collinsová. Střet na rozdíl od toho amerického doprovázel smích a komplimenty, ale i jedno nečekané překvapení.

Začalo to jednoduchou otázkou moderátora: „Jacindo Ardernová, užila jste někdy konopí?“ „Ano, ale bylo to dávno,“ odpověděla čtyřicetiletá premiérka značně užaslému moderátorovi, zatímco diváci začali tleskat.

Přestože Ardernová odmítla uvést, jak bude v nadcházejícím referendu o legalizaci marihuany hlasovat, bezelstným přiznáním vzala vítr z plachet svým kritikům, a to nehledě na jejich politické vyznání. Voličům také připomněla svou lehkovážnější stránku.

Premiérčino přiznání nevyvolalo na Zélandu velké pozdvižení. Podle nezávislé studie vyzkoušelo marihuanu alespoň jednou za život nejméně 80 procent Zélanďanů. V „sousední“ Austrálii se k experimentování s konopím přihlásilo 35 % občanů, v USA vyzkoušelo marihuanu alespoň jednou za život 52 procent Američanů starších 18 let.

Nadcházející novozélandské volby nejsou anomálií jen na poli kultivované předvolební debaty, mají potenciál historického milníku. Ardernová je na domácí scéně tak oblíbená, že jedinou otázkou zůstává, zda její Labouristická strana získá dostatečný počet hlasů k vytvoření vůbec první většinové vlády od zásadní volební reformy v 90. letech, nebo zda bude nucena vytvořit koalici se Zelenými.

Právě z tohoto důvodu se stalo z marihuany horké předvolební téma. Ardernová, která se proslavila svou mimořádnou laskavostí a soucitem - během jarních měsíců uspořádala například speciální tiskovou konferenci pro děti, aby jim vysvětlila pandemická nařízení - zde ukázala, že je schopná i politického kalkulu.

Předvolební průzkumy totiž ukazují, že téma legalizace konopí štěpí novozélandské voliče. Někteří politologové to vidí jako důvod, proč premiérka neuvedla, jak bude hlasovat. „Potřebuje středopravé voliče,“ řekl pro deník The New York Times (NYT) Richard Shaw, profesor politiky na novozélandské Massey University. „Pokud by řekla, jak bude hlasovat, Národní strana (NP) by to proti ní mohla použít.“

Podle bývalé premiérky Nového Zélandu Helen Clarkové, hlasité podporovatelky legalizace, je její přiznání „samo o sobě velkým signálem“. Sama Ardernová v debatě uvedla, že „chce nechat rozhodnout veřejnost“, čímž si vysloužila drobný úšklebek své oponentky spolu s ironickým „no tak“ . Jednašedesátiletá Collinsová (NP) uvedla, že s konopím nemá žádné zkušenosti a nebude hlasovat pro jeho legalizaci.

Na Novém Zélandu zatím zuří debata o tom, zda je referendum opravdu tou nejlepší cestou. Připravený zákon jasně stanovuje způsob, jakým bude droga regulována. Dostupná bude jen pro osoby starší 20 let, lidé budou moci pěstovat pro domácí potřebu až 4 rostliny a „společensky“ užívat až 14 gramů.

Kritikům vadí především to, že premiérka přenechala zásadní rozhodnutí v rukou občanů. Podle Nandora Tanczose, bývalého zákonodárce strany Zelených, měl parlament zákon prosadit rovnou, a to na základě vědeckých faktů. Referendum podle něj otevřelo dveře dezinformacím, které lidi zbytečně děsí.

„Strach, který dezinformátoři vyvolávají, by mohl mít dlouhodobé následky,“ uvedl Ross Bell z organizace Drug Foundation pro deník The New York Times (NYT). „Pokud lidé v referendu zamítnou legalizaci, žádný z politiků se do podobné debaty dlouhá léta nepustí. Zákon zůstane, bude nadále škodit, a to hlavně mladým Maorům.“

Souhlasí s ním i metodistický farář Peter Williamson, který přestože marihuanu sám nikdy nezkusil, zastupuje názor, že by měla být dekriminalizována. Maoři mají podle něj třikrát vyšší pravděpodobnost zatčení a obvinění z trestných činů souvisejících s držením marihuany než bílí Zélanďané. „Obyčejný člověk s malým množstvím marihuany by se neměl bát, že ho zastaví policie,“ uzavřel svůj názor pro americký deník.

Reklama

Doporučované