Hlavní obsah

Krade se v obcích po tornádu? Kraj zavádí opatření proti „chytrákům“

Foto: Tomáš Svoboda, Archiv rodiny Dvořáčkových, Seznam Zprávy

V obcích zasažených tornádem se dál pohybují stovky dobrovolníků. Policie odmítá jakékoli případy rabování.

Reklama

V Lužicích začne o víkendu fungovat sklad darovaných stavebních materiálů. Umožní přehledný výdej dřeva a cihel a současně znemožní případné zneužívání pomoci.

Článek

Lidé v obcích zasažených tornádem se stále potýkají s nedostatkem stavebních materiálů. Do oblasti míří spousta darů, včetně dřeva či cihel. Pro lepší přehled od soboty začne fungovat v Lužicích jediný centrální sklad. Bude zdarma v areálu Moravských naftových dolů. V pátek to po jednání krizového štábu uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Lidé si materiál mohou vyzvednout na základě potvrzení od obce. Ta zkontroluje, zda je k domu potřeba navézt materiál na střechu nebo například zdivo,“ sdělil.

Doposud si zájemci mohli přijet pro potřebné věci, které darovaly třeba firmy, na několik míst. Výdej materiálu byl podle hejtmana „živelný“. „Ubývá ho. Je potřeba tomu dát nějaký systém. Chceme zavést pořádek,“ řekl. Podle něj se špatně rozlišovalo, jestli si někdo desetkrát přijel pro materiál na pomoc pro deset různých domácností, nebo dary zneužíval.

Nepřehledná situace v obcích nahrává spekulacím, že se tam krade. To šéf krajských policistů Leoš Tržil dlouhodobě vyvrací. „To, že obec vyhlásí, aby si občané zajistili majetek, neznamená, že se na místě rabuje. Je to preventivní výzva, protože lidé se o svůj majetek musí postarat,“ vysvětlil. Vyzval, ať se lidé s případným podezřením obracejí na linku 158.

Ač policisté důrazně odmítají systematické rabování nebo krádeže, několik podezřelých případů už vyšetřují. Řešili třeba případ, kdy někdo o víkendu hasičům ukradl elektrocentrálu. Policisté pachatele dopadli, ujížděl v odcizeném autě. Vyšetřovali také krádež kabelky s platební kartou.

V hodonínském Pánově jeden z místních reklamuje práci pochybných řemeslníků. „Zaplatil firmě 27 tisíc korun, ale ta práci neudělala. Musíme to teď řešit,“ doplnil Tržil.

Tržil se také vrátil ke třem případům údajných falešných sbírek na sociálních sítích. Policisté minulý týden řekli, že se peníze vybíraly na podvodné bankovní účty. Nejspíš šlo jen o nedorozumění. „Na sítích se sdílela fotka postiženého domu ve prospěch bankovního účtu, aniž by o tom majitelé věděli. Jeden případ ještě prověřujeme a předpokládáme, že to bude obdobná situace,“ řekl šéf krajských policistů.

V oblasti zůstává 210 policistů, přes noc jich je 120. S tím se pojí i úsměvné příhody. „V nočních hodinách jsme měli oznámení, že někdo chodí po obci s baterkou. Ano, chodí. Jsou to naši policisté,“ upřesnil Tržil.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Hasiči a armáda v regionu už vyčistili drtivou většinu obcí. Demoliční práce skončily v Lužicích a Hruškách, k zemi mají jít ještě další desítky domů.

Část místních se stále musí obejít bez dodávek elektřiny a plynu. Pomáhají si elektrocentrálami, často jim však neteče teplá voda. Bez proudu je přibližně sedm stovek domácností. „Je to trochu větší problém, musí se budovat nové, provizorní vedení. Připojení některých domů může trvat několik týdnů,“ uvedl hejtman.

Bezprostředně po ničivém tornádu, které 24. června zdevastovalo pět obcí, bylo bez proudu 75 tisíc domácností.

Na plyn je znovu napojena většina obydlí v Mikulčicích, Moravské Nové Vsi a Lužicích. Přípojku teď nemá asi osmdesát domů, většinou jsou určené k demolici. „Specifická situace je v Hruškách, tam je 77 nemovitostí bez plynu. Přes dvacet jich má být připojeno dnes, u zbytku se musí rekonstruovat vedení, to potrvá asi čtrnáct dní,“ doplnil hejtman.

Tornádo druhé nejsilnější kategorie si vyžádalo šest obětí, vážně poškodilo asi 1 200 domů.

Reklama

Doporučované