Hlavní obsah

Kraj dokončuje stěhování obyvatel sociálního ústavu v Křižanově, uvolní se zámek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina dokončuje stěhování obyvatel Domova Kamélie ze zámku v Křižanově na Žďársku do nových malých domácností. Transformace sociálního ústavu skončí v příštím roce, kdy by mělo bydlet v jiných prostorách všech 120 klientů.

Článek

Vyprázdněný zámek pak možná bude na prodej, podobně jako před časem zámek v Těchobuzi na Pelhřimovsku, z něhož se také odstěhoval sociální ústav spravovaný krajem. „Cílem je naplnit myšlenku transformace, to znamená umožnit lidem s nějakým typem postižení či handicapu žít mimo ústavní pořádek, to znamená v těch maličkých domácnostech, kde je zkrátka úplně jiný režim života,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Velké prostory proto ústavy opouštějí.

Hejtman připomněl to, že zámek v Těchobuzi kraj nakonec prodal obci. „Stejnou cestou se budou ubírat naše myšlenky, co se zámkem v Křižanově, protože pro sociální služby je to zařízení naprosto nevhodné,“ uvedl. Křižanovský zámek by podle hejtmana mohl kraj také nabídnout k prodeji, nějakému privátnímu subjektu nebo o něj třeba také projeví zájem obec.

V Křižanově žije přes 1800 lidí. „Zabýváme se tou problematikou,“ řekl starosta Křižanova Ivo Klimeš (nestraník) k zámku. Jednání s krajem je podle něj na začátku. Podotkl, že Křižanov kdysi daroval dřívějšímu provozovateli ústavu dvě budovy. Vedení městyse má podle starosty zájem také o to, aby v Křižanově zůstalo ředitelství Domova Kamélie. „Řešíme i nějaké náhradní místo pro budoucí kanceláře,“ uvedl.

Domov Kamélie se stará o lidi se zdravotním postižením, v Křižanově fungoval v prostorách renesančního zámku. Do roku 2013 byly podle hejtmana na několika místech Žďárska vybudované nové domácnosti pro prvních 54 klientů. V následujících letech byly postavené domky pro dalších 66 obyvatel domova, kromě okresu Žďár nad Sázavou jsou i na Jihlavsku.

Kraj už přestěhoval do nových domků také klienty ústavů v Jinošově, Těchobuzi a v Ledči nad Sázavou. Další nový domek v Jihlavě - Pávově je určený pro prvních šest obyvatel domova ve Zboží na Havlíčkobrodsku. Do konce letoška tak podle Schreka bude žít komunitních domácnostech 335 klientů těchto ústavů.

Zámek s parkem v Těchobuzi letos od kraje koupila obec za tři miliony korun. Zámek byl prázdný asi sedm let, kraj na něj bez výsledku hledal kupce opakovaně.

Reklama

Doporučované